Фара се прибрал в Ливан ден преди атентата в Бургас (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/2182205 www.24chasa.bg
Мелиад Фара Снимка: МВР

Мелиад Фара, единият от заподозрените за атентата в Бургас, чието име и снимка бяха разпространени от МВР онзи ден, е бил в Ливан, когато бомбата у нас е гръмнала. Това съобщи ливанската телевизия LBC в петък вечерта. Заедно с това медията обяви и нови данни за самоличността на Фара - номерата на паспортите, с които е пътувал, името на майка му и регистрите, в които се води на ливанска територия.

ВИДЕО ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА ВИЖ ТУК.

Според медията имената, под които е известен, са Милад Гасан Фара и Хусейн Гасан Хусейн. Майка му се казва Джамиля. Името на майката задължително присъства във всички документи, сводки и бази с данни на арабски граждани, като тази практика е възприета в целия ислямски свят заради често повтарящите се собствени и фамилни имена.

Фара се води в районния регистър на град Саксакия, Южен Ливан, под номер 409, но има и регистрация в Ал Газия. Той има два паспорта - австралийски и ливански. Номерът на първия е М2719127, а на този, който е издаден от властите в Бейрут, е RL1482749.
Според системата за граничен контрол на Ливан Фара е влязъл на територията на страната през международното летище “Рафик Харири” на 17 юли 2012 г.

Това е ден преди атентата на летището в Бургас, където бомба уби петима израелски туристи и един български гражданин.

Ако тази информация е коректна, тогава Мелиад Фара със сигурност не е човекът, който е натиснал копчето на дистанционното, коментира експерт, запознат с разследването.
Очевидно телевизия LBC разполага с личните данни на Фара от вътрешен източник в ливанските спецслужби, допълни той.

Според него медията не може да бъде обвинена, че подхвърля информация в полза на “Хизбула”, тъй като тя е под контрола на Самир Джаджа и ливанските фалангисти, които са в особено враждебни отношения с шиитите, предвождани от шейх Хасан Насрала.
В същия репортаж телевизия LBC цитира обстойно разследването на “24 часа”, публикувано онзи ден.

Според материала с автор Блага Георгиева радиостанция, поръчана от хора, свързани с “Хизбула” и открита сред вещите на тримата атентатори от Сарафово, може да се окаже ключово доказателство, което свързва терористичния акт с ливанската организация.
Ливанската телевизия цитира също и този пасаж от материала на “24 часа”: “Банкови преводи от близо 100 хиляди долара са правили от военното крило на “Хизбула” към двамата избягали атентатори. Парите са получавани и по сметки в Австралия и Канада, сочи информация от партньорските служби и международни финансови институции. Тези пари са използвани като логистична подкрепа за организирането на атентата в Сарафово, както и за проучвателни мисии не само в България, но и в други държави...”
Канадският вестник “Нешенъл пост” пък съобщи, че другият атентатор Хасан ел Хадж Хасан е бил в Канада броени дни преди атентата, за да види детето си.

Както “24 часа” вече писа, Фара и Хасан са били вербувани като студенти в Бейрут и по-късно обучавани как да използват оръжие и експлозиви. Тази информация е била получена в МВР от международни източници, според които двамата заподозрени за атентата в Бургас са се засекли по време на обучението си с осъдения преди месеци в Кипър член на “Хизбула” Хосам Талеб Якуб.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико