Гроздето супер, но липсвали купувачи

https://www.24chasa.bg/Article/218266 www.24chasa.bg
Пламен Моллов (вляво) изнася данни за нелегалния алкохол на пресконференция вчера. До него е назначеният преди два дни шеф на агенцията по лозата и виното Красимир Коев. СНИМКА:АВТОРЪТ

Гроздето тази година ще бие по качество и количество миналата година, а цените ще бъдат по-ниски - 80-90 ст. за килограм от бели сортове и 40-50 за червените. Въпреки това се очаквало вяло изкупуване и 70% от реколтата да отидат в сивия сектор. Това пък щяло да ощети държавата с 200 млн. лв.

Годината ще бъде критична, защото може част от гроздето да не бъде прибрано поради липса на средства и възможности, заяви вчера шефът на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Пламен Моллов. Щели да изплуват онези производители, които имат дългосрочни договори с винопроизводителите, тъй като това щяло да им позволи да оцелеят в кризата.

Износът на българско вино пък намалял с около 25% (виж карето долу), свити с 25-30 на сто били продажбите в страната. За първите 6 месеца на тази година сме реализирали едва 30% от износа през 2008 г. Разширявал се и сивият сектор.

За производство на нелегален алкохол били използвани над 160 хил. тона грозде и 90 хил. тона плодове. Селските казани не са внесли данъци и акцизи от 162 млн. лв. за промишленото производство на алкохол през 2008 г.

Моллов призна, че нелицензираните обекти не плащат акцизи и данъци, защото не подлежат на никакъв контрол. Законът за виното и спиртните напитки трябва да се ремонтира, смята шефът на камарата и добави: "НЛВК е готова да партнира на правителството, в наш интерес е секторът да бъде максимално прозрачен, контролиран и поставен в условията на нормална конкурентна борба."

От началото на 2009 г. производството и консумацията на нелегален алкохол са нараснали значително поради отраженията на кризата върху бюджета на хората. Специалистите съветват да избягваме консумацията на подобен "домашен" и друг алкохол, който се предлага в шишета или туби без етикет или данни за качество, производител и др.

От камарата предупреждават, че този алкохол има съмнително качество и е дестилиран в неизправни обекти, а консумацията му може да доведе дори до смърт.

 

Износът на вино се свива за втора година

Винарните у нас са 220, общите мощности надвишават 7,2 млн. хектолитра. Засадените лозя са 104 335 хектара, а от тях през 2008 г. винпромите са изкупили 203 447 т. грозде и са произвели 1 379 000 хектолитра вино и 10 862 хектолитра гроздова мъст.

873 142 хектолитра е износът на вино през 2008 г. Това е по-малко с 21% на бутилирано и с 30% на наливно спрямо 2007 г. Най-големите пазари остават Русия - 62%, Полша - 19%, Швеция - 2,6%, Великобритания, Германия и Чехия - по 2,5%. Най-голям е спадът на износа за Русия - 25%. За шестте месеца на тази година износът е едва 30% от обема на 2008 г.

Гроздоберът тази година започна с шардоне на 20 август в с. Еленово от фирма "Едуардо Миролио", но официално кампанията ще стартира в първите дни на септември. Очакват се високи средни добиви - по 5-5,5 тона от хектар за белите сортове и по 7-7,5 за червените. Предвидени са 15,9 млн. лв. по мярката "Преструктуриране и конверсия на винени лозя за 2009/2010 г. Преди това са одобрени 94 проекта. За 66 от тях досега са дадени общо 9 млн. лв.

По данни на дирекция "Агростатистика" всяка година се събират 420-450 хиляди тона грозде, от които 20 - 30 хиляди са за прясна консумация, 50% от останалите се изкупуват от легалните производители, а останалите 50% (или 200 хил. т) се усвояват от сивия производствен сектор. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България