Башар Сафия: 300 сирийци и техните семейства ще получат български паспорти

https://www.24chasa.bg/Article/2193077 www.24chasa.bg
БАШАР САФИЯ

Трябва да внимавате с бежанците,които идват през Турция, между тях може да има и терористи, съветва пратеникът на Дамаск в София
 

- Г-н Сафия, много хора се изненадаха, когато се появихте в София и започнахте активна дейност, след като преди това Дамаск и София взаимно обявиха шефовете на дипломатическите си мисии за персона нон грата. Какво се промени между България и Сирия?

- Знаете ли, преди да бъда изпратен в България, моят външен министър ме извика и ми каза: Башар, отиди в България и дръж връзките с тази страна, запази ги, съхрани ги, защото ние не искаме да рушим отношенията, които имаме от толкова години. България е важна за нас. Затова съм тук и правя всичко възможно по силите ми, за да изпълня поръката на моя министър. Готов съм по всяко време за диалог с всички български власти и институции. Но освен това имам и

работа по възстановяване на диалога между самите сирийци, които живеят
в България

Имах среща в Министерството на правосъдието за статута на много от тези сирийци, които от години са се установили тук и искат да получат български паспорти. Съгласувахме с министерството приемливия текст и съдържанието на удостоверението, което сирийските граждани, желаещи да придобият българско гражданство, следва да представят съгласно закона пред българските власти. Този въпрос е много важен за тях, защото единственото, което им трябва, за да придобият българския паспорт, е документ от посолството на Сирия, че се отказват от сирийския паспорт. Такъв документ посолството на Сирия не е издавало от 12 г. Аз за пръв път издавам на тези хора такъв документ.

- Защо го правите?

- Защото искам да помогна на тези хора да живеят легално и да нямат проблеми със закона.

Когато живеят в нелегалност или пък на ръба на закона, тези хора могат да станат жертви на престъпни групи
Искам да обединя тези хора, макар и те да са с различно мнение, да им дам подкрепата и вярата, че те имат посолство, което работи за тях.
Готов съм да комуникирам с всички, дори и да са на различно мнение. Важното е да не участват в престъпни схеми. Ще работя с всички сирийци, дори и да са с различни виждания, но при условие че не участват активно във финансова и военна подкрепа за терористите в Сирия.

- Колко сирийци трябва да получат български паспорти, след като разрешите проблема с документите?

- Около 300 души заедно с техните семейства.

- Това са хора, които живеят отдавна тук, не са дошли заради войната?

- Да, това са хора, които от години живеят тук, имат документи за постоянно пребиваване, някои имат бракове с българки, деца, но не са могли да имат паспорт поради липсата на този документ от посолството, за който ви казах.
Но отделно има и много други проблеми, свързани със сирийски граждани, пребиваващи в България, които се опитвам да разреша. Координирам изцяло с българските власти и съм готов и на допълнително сътрудничество, за да решим тези проблеми.

Ще дам цялата информация, с която разполагам, на вашите власти, особено що се отнася до сирийските бежанци, намиращи се в бежанските центрове. Чрез вашия вестник се обръщам към всички сирийци с различни мнения и виждания с молба за запазване на спокойствие и ненамеса, за да бъде пребиваването им в гостоприемна България безпроблемно и законно. Това е в интерес и на техните семейства. Надявам се всички тези сирийци да бъдат пример за родолюбие, да работят за просперитета на страната и да я опазят от всяко зло.

- Преди време “24 часа” писа за стотици автомобили, които се купуват тук на старо и се изнасят за Сирия през Турция. Продължава ли тази практика?

- Мога да ви кажа, че има коли от България, които се транспортират и чрез кораби. От Мерсин в Турция за йорданското пристанище Акаба. Те са предназначени за южните части на Сирия, за района около Дераа, защото иначе няма как да преминат от турската граница до долу, тъй като тези групировки нямат контрол върху територията.

- А как е положението на юг в Дераа?

- В Дераа има остатъци от терористи, сирийската правителствена армия в момента прочиства района от тях.

Основната и окончателна битка ще бъде в Халеб за изгонване на терористите,
които Турция подпомага и тренира

А когато правителствените сили стъпят в Баб ел Хауа, тогава Турция вече няма как да контролира влизането и излизането на терористи на територията на Сирия. Тези хора ще се върнат оттам, откъдето са дошли. Но някои със сигурност ще минат през България, затова предупреждавам вашите власти да са нащрек и да внимават с всеки един от тези хора, които влизат. Някои ще отидат в Румъния, други във Франция, но пътят им след Турция минава през България.

Затова трябва много да внимавате! Посолството и аз лично съм готов да съдействам на българските власти по всички тези проблеми. Като сириец трябва да кажа, че съм благодарен и признателен на България, която дълги години е приютявала много сирийци и им е предоставила добри условия за живот. И сега също, когато Сирия изживява трудни моменти, България приема бежанци от Сирия на своята територия и им предоставя всякакво съдействие и помощ. Ние сме във връзка с компетентните български власти, за да подпомогнем завръщането на тези сирийци в родината чрез издаване на необходимите документи. В бъдеще Сирия ще разчита на България да участва в изграждането и възстановяването на разрушенията от терористите. Още повече че много обекти в Сирия са изградени от българи и поради това България ще има основна роля за възстановяването на инфраструктурата на страната.

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис