Готвенето - новият секс

https://www.24chasa.bg/Article/2198483 www.24chasa.bg

Едно време нещата се случваха според мотото "Секс, наркотици и рокендрол". После някак си положението се изхлузи докъм "Яж, моли се и обичай!". И сега вече сме в ново измерение, в което за голяма част от модерното общество готвенето се е превърнало в страст, съизмерима само със секса.

Връзката между небцето и чреслата е неизчерпаема тема. Как обаче грижата за първото взе надмощие над обгрижването на второто? Ето затова не се пише много. Сигурно защото е срамота. Поне от гледна точка на балканския ни етногенезис, където схемата е разпоредена от векове - майката е кърмилница, бащата е главатар. Тоест жената - готви, мъжът - такова.

Но традиционните разбирания все по-често биват накълцани на ситно като "Бански старец" и това очевидно ще продължи като тенденция
до пълното ни бланширане в  общоевропейското рататуи.


Преди години Ути Бъчваров - този експлицитен образ на българския мъж, просто хвърляше едни пържолки с размера на детски скейтборд върху скарата с малко от неговото прословуто "чеееррррно пирерррче". Бързо, лесно, вкусно!. Обаче после се появи Звездев, който съвсем тенденциозно започна да ни пожелава "Бон апети", и нещата станаха гурме. За да завършат с италианска метросексуалност, паста кон вонголе и малко лоло росо (вид салата) в кухнята на Лео. Може да се направи и преглед на жените, които кашеварстват по телевизията, дори само ако вземем предаването на Гала през годините - от типичното свекървенско шетане из кухнята на Варвара до нетрадиционната Елица. Нещата определено имат развитие.
Тук обаче въпросът е не кой готви и как готви, а защо все повече хора се вманиачават на тема готвене. Определено има глад не толкова за манджи, а за истински качествена кулинария.

Това пролича и по огромния успех на списание "Рецепти за здраве", което бе продадено до последната бройка в самия ден на излизане от печатницата. Дори преди 15-ина години, когато според специалистите хартиените издания са били в апогея си, на подобен успех можеше да се надява само продукт с подчертана ХХL насоченост. Сега
на пазара има десетина кулинарни списания и само две порнографски, които с голям зор се продават.

Като в най-известното почти не остана голотия, а е набухано с есета, гарнирани с изтъркани тарикатски лафове, които вървяха през 90-те, но днес са обикновена баналност. Даже порноиздателите се насочиха към по-перспективни поприща.
Днес, когато е модерно да се говори за интернет сайтове, блогове и социални мрежи, едно хартиено списание като "Рецепти за здраве" прави фурор на пазара само защото предлага добри идеи за пълноценна и здрава храна. И то не просто храна, която да бъде транжирана и издадена сякаш на шубера на студентски стол по налична разкладка и полагаем се порцион, а сервирана и поднесена така, че да нахрани първо сетивата, а после стомаха.

Хората все повече консумират с очите си. Като тук нямам предвид пенсионери по време на криза, които следят телевизионния канал 24 kitchen, защото не могат да си позволят "Мишлен" ресторант. Не говоря и за новобогаташи и парвенюта, преяждащи с лангуста по креолски на някоя марина. Става дума за средния гражданин на републиката, който все по-упорито и целенасочено отказва да преживява с полуфабрикати и кебапчета с неустановен молекулярен състав.

В този очерк ще прочетете различни мнения по въпроса за готвенето и секса ,, както и меродавния коментар на Катето Евро, която (поне за мен) винаги е била събирателен символен образ и на двете стихии.

А като споменах кебапчета преди малко, ще допълня, че дори най-непретенциозните вече обръщат внимание каква мешана скара или "тройка с гарнитура" си поръчват. Един моден ресторант в София направи фурор и постоянна клиентела само заради това, че предлага кюфтета и кебапчета, за които в менюто изрично е подчертано, че са от месо.

А за зеленчуците пише, че са купени от бабите. Какви баби, не се уточнява, но явно хората търсят точно това - истинска храна, а не Е-та, ГМО-та, консерванти и оцветители.
При секса обаче не е така. Всичко е на конвейер. Пък и "пиленцата" станаха бройлери. Има ги навсякъде и са евтини. Обаче са тумблирани. Полуфабрикатът и "бързото хранене" в момента процъфтяват.

Трябва да консумираш веднага, даже още в заведението, защото ако преседи - на сутринта трябва да го хвърлиш. А помните ли онова старо класическо отношение към секса, когато изпипвахме всичко предварително?

Каква музика да звучи за фон по време на любовната игра, колко приглушена да е  светлината, как най-бързо се откопчава сутиен с два пръста, къде да сложим презервативите, за да са на една ръка разстояние...

Ето това сега хората правят с готвенето. Търсят предварително продукти, които да са пресни и качествени, дори ако ще си правят само една проста салата с чери домати и бейби моцарела. Пък ако ще варят миди - знаят как да ги отварят най-лесно. Сливи бърдачки, ако намерят - сами ще си забъркат сладкото.

Едно време мъжете си говореха за футбол, пари и жени. (Не задължително в тази последователност.) Сега все по-често обсъждат качества на студенопресования зехтин, колко трябва да се кисне нахутът, за да се получи добър хумус, и с какво се овкусява най-добре дроб от треска.


А добрата новина е, че всичко това на жените им се вижда страшно секси. И е факт!

Още по темата:

Катерина Евро: Съпругът ми се ожени за мен, защото готвя хубаво

Сексът: И все пак той ни върти!

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Смолян преди минути. Сутринта се чухме с президента Румен Радев, за да му изкажа съболезнованията си. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите