Рио де Кърджалейро - родопски тур с емоция

https://www.24chasa.bg/Article/2198692 www.24chasa.bg
Залез над язовир "Студен кладенец" СНИМКА: Гeорги Милков

Добре дошли в Рио де Кърджалейро! Така екскурзоводът Марина Кутелова посреща всички новодошли в нейния край. Тя говори за Източните Родопи с такъв патос, сякаш е родена там, но всъщност е от Украйна. И това е изненадата в случая, защото тази жена знае за района повече, отколкото който и да е българин.

Заедно с група сърцати жени от областната администрация на Кърджали Марина е способна да накара всеки да се влюби в Кърджали до живот.

Плажът в село Главатарци на язовир “Студен кладенец” например няма нищо общо с Копакабана в Рио де Жанейро. Но Марина може да ви убеди, че залезите в Кърджалийско са много по-красиви от тези в Бразилия. И това на съвсем трезва глава и без никакви манипулации! Обиколката из Източните Родопи, която би ви предложила, е толкова наситена и пъстра, че със сигурност

ще трябва да отделите
повече от един
уикенд, за да
разгледате само
най-основните
забележителностиВсичко започва от Перперикон - на 25 км североизточно от Кърджали. За това място е писано и казано много, но винаги е най-добре да го видите с очите си. Иначе няма как да разберете защо учените изказват предположението, че там се е намирало древното прорицалище на бог Дионис.

Марина очевидно знае предназначението на всеки камък от тази внушителна грамада или поне от сказката  ще останете с това впечатление. Със сигурност много бихте спечелили, ако тя ви разведе из Перперикон, защото ще чуете различни версии. И всичките много интересни!
Същото ще ви се случи и когато ви заведе в Татул, на 15 км източно от Момчилград. Според една от хипотезите това място датира отпреди 6000 г. Точно така, правилно сте

сметнали -
комплексът е
по-стар
от египетските
пирамиди


И точно както при най-известната от тях - Хеопсовата, и тук погребалната камера е абсолютно празна. С тази разлика, че който и да е лежал в този гроб - избрал си го е с невероятна гледка и простор, за разлика от мрачното мазе на фараона.
Освен светилище с “тузарска” погребална камера Татул е бил и място за наблюдение на изгрева и залеза на слънцето. В скалата има процепи, по които при изгрев се засича денят на зимното слънцестоене.

Самият
саркофаг на върха
на култовия храм
е с формата на
вдлъбнат полукръг,
наподобяващ
изгряващо слънце


Целият комплекс всъщност изглежда като пресечена пирамида и такова нещо със сигурност няма открито другаде по нашите земи.Но Марина има и други изненади за гостите си. За разлика от Перперикон и Татул това място, което тя обикновено показва накрая, не е особено популярно. Но си заслужава бъхтенето по черния път и със сигурност ще ви накара да се замислите за много неща.
Харман кая се намира в землището на село Биволяне, община Момчилград.
Това е скално светилище около неголяма пещера.

Във вътрешното свещено пространство се влиза

през процеп
между скалите,
допълнително
обработен като вход

и затварян с врата. Следите от прага и жлебовете стоят и до днес.
Най-интересното са две скални площадки. По тях са изсечени улеи и концентрични кръгове. В скалата край една от тези площадки е изсечен трон, ориентиран на североизток. Според изследванията тези улеи и жлебове са били използвани за измерване на годишния цикъл и за установяване на зимното слънцестоене. В подножието на Харман кая личат останките на голям тракийски град, виждат се улиците, площадите, личат очертанията на помещенията, в които са живели древните обитатели на това място.

Следва разходка до Каменните гъби в село Бели пласт. Мястото се намира по пътя между Кърджали и Хасково и дори

може да се види
от прозореца на
междуградския
автобус

Но все пак е хубаво да спрете на това място, защото стават хубави снимки.Тази природна забележителност се е оформила в резултат на подводна вулканична дейност. След оттеглянето на морето и издигането на морското дъно е започнала ерозията. Долният пласт се е оказал по-мек и се е поддал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Така са се получили тези хармонични скални късове с формата на естествени гъби с розови пънчета и зеленикави гугли.
На 20 км от Кърджали е началото на една пътека, която се движи по стръмния склон на Карабаир и отвежда неусетно назад във времето. Около 4000 години! В края на тази пътека, който е успял да преодолее сипеите и наклоните, бива щедро възнаграден. На висока скала пред него зейва отворът на Утробата - древния храм на Великата богиня майка. Наистина изглежда като вулва, това не е измислица, но истинската изненада настъпва в 12 ч на обед. Слънчевите лъчи

проникват през
цепнатина в тавана
и се проектират
върху скалната
повърхност като
гигантски светлинен
фалос
,

чиято дължина зависи от годишния сезон.


Има още много интересни скали, камъни и руини от тракийски, средновековни и турски крепости из Кърджалийско. Ако имате желание и сте достатъчно издръжливи, Марина може да ви ги покаже всичките.

Но ако има нещо по-впечатляващо и ценно от камъните по тия краища, това са живите хора. Симпатични, гостоприемни и радушни.

В село Подкова, община Кирково, има една джамия.

Построена е през
1438 г. без нито
един пирон

И сега е така, макар да е реставрирана през 2009 г. Известна е като Джамията на седемте девойки (Еди къзлар джамиси). Всяка година на 6 май хората от този край се събират в двора, където се чете Коранът и се раздава пилаф с овнешко. За тази джамия има много митове и легенди, за които е най-добре да разберете на място.
Това, което не е мит обаче, е свързано с магическата сила на плодовете на дървото кукуч (Pistacia terebintus), което се среща из Ивайловградско.

Който не вярва - да иде в село Железари и да пита местните хора. Подобен въпрос обаче винаги кара бабите и дядовците да се подсмихват дяволито.

От
розовите плодове
на женското растение,
варени около 20
минути на бавен огън,

се получава мощен афродизиак. Затова, казват, и кръстили селото Железари, защото даже грохналите дядовци там са абсолютни “железари”, стига бабата да е набрала шепа кукуч на връщане от нивата.
С това дърво се свързват и някои от орфическите мистерии на траките и други чудни култове, за които иначе археолозите нямат никакво разумно обяснение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание