Рио де Кърджалейро - родопски тур с емоция

https://www.24chasa.bg/Article/2198692 www.24chasa.bg
Залез над язовир "Студен кладенец" СНИМКА: Гeорги Милков

Добре дошли в Рио де Кърджалейро! Така екскурзоводът Марина Кутелова посреща всички новодошли в нейния край. Тя говори за Източните Родопи с такъв патос, сякаш е родена там, но всъщност е от Украйна. И това е изненадата в случая, защото тази жена знае за района повече, отколкото който и да е българин.

Заедно с група сърцати жени от областната администрация на Кърджали Марина е способна да накара всеки да се влюби в Кърджали до живот.

Плажът в село Главатарци на язовир “Студен кладенец” например няма нищо общо с Копакабана в Рио де Жанейро. Но Марина може да ви убеди, че залезите в Кърджалийско са много по-красиви от тези в Бразилия. И това на съвсем трезва глава и без никакви манипулации! Обиколката из Източните Родопи, която би ви предложила, е толкова наситена и пъстра, че със сигурност

ще трябва да отделите
повече от един
уикенд, за да
разгледате само
най-основните
забележителностиВсичко започва от Перперикон - на 25 км североизточно от Кърджали. За това място е писано и казано много, но винаги е най-добре да го видите с очите си. Иначе няма как да разберете защо учените изказват предположението, че там се е намирало древното прорицалище на бог Дионис.

Марина очевидно знае предназначението на всеки камък от тази внушителна грамада или поне от сказката  ще останете с това впечатление. Със сигурност много бихте спечелили, ако тя ви разведе из Перперикон, защото ще чуете различни версии. И всичките много интересни!
Същото ще ви се случи и когато ви заведе в Татул, на 15 км източно от Момчилград. Според една от хипотезите това място датира отпреди 6000 г. Точно така, правилно сте

сметнали -
комплексът е
по-стар
от египетските
пирамиди


И точно както при най-известната от тях - Хеопсовата, и тук погребалната камера е абсолютно празна. С тази разлика, че който и да е лежал в този гроб - избрал си го е с невероятна гледка и простор, за разлика от мрачното мазе на фараона.
Освен светилище с “тузарска” погребална камера Татул е бил и място за наблюдение на изгрева и залеза на слънцето. В скалата има процепи, по които при изгрев се засича денят на зимното слънцестоене.

Самият
саркофаг на върха
на култовия храм
е с формата на
вдлъбнат полукръг,
наподобяващ
изгряващо слънце


Целият комплекс всъщност изглежда като пресечена пирамида и такова нещо със сигурност няма открито другаде по нашите земи.Но Марина има и други изненади за гостите си. За разлика от Перперикон и Татул това място, което тя обикновено показва накрая, не е особено популярно. Но си заслужава бъхтенето по черния път и със сигурност ще ви накара да се замислите за много неща.
Харман кая се намира в землището на село Биволяне, община Момчилград.
Това е скално светилище около неголяма пещера.

Във вътрешното свещено пространство се влиза

през процеп
между скалите,
допълнително
обработен като вход

и затварян с врата. Следите от прага и жлебовете стоят и до днес.
Най-интересното са две скални площадки. По тях са изсечени улеи и концентрични кръгове. В скалата край една от тези площадки е изсечен трон, ориентиран на североизток. Според изследванията тези улеи и жлебове са били използвани за измерване на годишния цикъл и за установяване на зимното слънцестоене. В подножието на Харман кая личат останките на голям тракийски град, виждат се улиците, площадите, личат очертанията на помещенията, в които са живели древните обитатели на това място.

Следва разходка до Каменните гъби в село Бели пласт. Мястото се намира по пътя между Кърджали и Хасково и дори

може да се види
от прозореца на
междуградския
автобус

Но все пак е хубаво да спрете на това място, защото стават хубави снимки.Тази природна забележителност се е оформила в резултат на подводна вулканична дейност. След оттеглянето на морето и издигането на морското дъно е започнала ерозията. Долният пласт се е оказал по-мек и се е поддал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Така са се получили тези хармонични скални късове с формата на естествени гъби с розови пънчета и зеленикави гугли.
На 20 км от Кърджали е началото на една пътека, която се движи по стръмния склон на Карабаир и отвежда неусетно назад във времето. Около 4000 години! В края на тази пътека, който е успял да преодолее сипеите и наклоните, бива щедро възнаграден. На висока скала пред него зейва отворът на Утробата - древния храм на Великата богиня майка. Наистина изглежда като вулва, това не е измислица, но истинската изненада настъпва в 12 ч на обед. Слънчевите лъчи

проникват през
цепнатина в тавана
и се проектират
върху скалната
повърхност като
гигантски светлинен
фалос
,

чиято дължина зависи от годишния сезон.


Има още много интересни скали, камъни и руини от тракийски, средновековни и турски крепости из Кърджалийско. Ако имате желание и сте достатъчно издръжливи, Марина може да ви ги покаже всичките.

Но ако има нещо по-впечатляващо и ценно от камъните по тия краища, това са живите хора. Симпатични, гостоприемни и радушни.

В село Подкова, община Кирково, има една джамия.

Построена е през
1438 г. без нито
един пирон

И сега е така, макар да е реставрирана през 2009 г. Известна е като Джамията на седемте девойки (Еди къзлар джамиси). Всяка година на 6 май хората от този край се събират в двора, където се чете Коранът и се раздава пилаф с овнешко. За тази джамия има много митове и легенди, за които е най-добре да разберете на място.
Това, което не е мит обаче, е свързано с магическата сила на плодовете на дървото кукуч (Pistacia terebintus), което се среща из Ивайловградско.

Който не вярва - да иде в село Железари и да пита местните хора. Подобен въпрос обаче винаги кара бабите и дядовците да се подсмихват дяволито.

От
розовите плодове
на женското растение,
варени около 20
минути на бавен огън,

се получава мощен афродизиак. Затова, казват, и кръстили селото Железари, защото даже грохналите дядовци там са абсолютни “железари”, стига бабата да е набрала шепа кукуч на връщане от нивата.
С това дърво се свързват и някои от орфическите мистерии на траките и други чудни култове, за които иначе археолозите нямат никакво разумно обяснение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,