40 000 двойки чакат дарена яйцеклетка

https://www.24chasa.bg/novini/article/2205523 www.24chasa.bg
Около 250 000 двойки у нас се нуждаят от лечение, за да имат дете. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

АННА БОТИНОВА

Около 40 000 двойки у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка, за да имат дете. Това съобщи д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина.

Семействата, които страдат от стерилитет в България, са между 220 хил. и 250 хил. При около 40 000 от тях липсата на жизнени яйцеклетки у жената или изчерпан шанс за инвитро със собствени клетки налага да се търси изход в донорската програма.

Все повече жени заявяват желание да станат дарители, каза Виктория Георгиева, координатор в донорска програма.

От началото на кампанията през 2011 г. до момента чрез сдружението за хора с репродуктивни проблеми са дошли 300 жени донори и 47 мъже, а само от февруари до момента жените наближават 70. Те са на възраст от 25 до 34 г. и са от София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Банско, Добрич, Силистра, Кнежа и др.

Не всяка жена може да стане донор на яйцеклетки. Сред законовите условия са да бъде пълнолетна, до 34 навършени години и да има поне едно родено дете.

Желанието за дарителство се удостоверява пред нотариус.

Подготовката, прегледите и изследванията отнемат между 9 и 13 дни. Самата яйцеклетка се взема с пункция под пълна упойка за 3 до 5 минути, твърдят минали процедурата жени.

Дарителството е анонимно и безвъзмездно.

Прегледите и изследванията са безплатни. На донорите се поемат разходите за път, храна и хотел.

Всички данни за донорите и реципиентите се пазят в клиниките, които извършват инвитро процедури. Същата информация съхранява и Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ).

Проверяваме как се съхраняват и използват донорските сперматозоиди и яйцеклетки най-малко по веднъж годишно за всяка клиника, обясни д-р Мариана Симеонова, шеф на ИАТ. От общо 32 лечебни заведения, които се занимават с асистирана репродукция, 29 съхраняват яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони.

До момента проверките не са засекли сериозни нарушения, уточни д-р Симеонова. Проследява се дали помещенията за съхранение и апаратурата отговарят на стандартите, както и броят и квалификацията на персонала.

Всеки донор на полови клетки,както и всеки ембрион, създаден чрез инвитро техника, се записват с уникален идентификационен номер в агенцията. Оттам правят изненадващи проверки за засичане дали записаните са налични в съответната клиника, пазят ли се в криобанката, или са използвани. Сериозно нарушение е, ако инвитро центърът не е уведомил ИАТ за наличен или вече приложен генетичен материал или ембриони, но засега няма такива случаи, каза д-р Симеонова.

Дарителка: Да не се ограничават кандидатите

Възхищавам се на борбеността на всички, които се борят за дете, тя ме научи на още повече търпение. Да помогна на такива хора, е чест за мен, казва 34-годишната Мариела Великова от София. Тя е финансист, майка на две деца.

Според нея организацията е добра, но може да се помисли за вдигане на разрешената за дарителство възраст. Сегашният праг 34 г. е твърде нисък на фона на все по-късната възраст за първо майчинство. Така се ограничават кандидатите за дарители, казва Мариела.

Самата тя решила да стане донор, след като се свързала с жена, която вече е дарила, и поговорили. Съпругът й я подкрепил, както и приятелите и родителите впоследствие. “Решението си беше лично мое и нямах нужда от одобрението на близки и роднини, но в случая подкрепата беше нещо хубаво”, добавя жената.

Всичко започва с предварителен преглед, обяснява Мариела. Следват кръвните изследвания, които изключват заразни болести и други пречки за донорство. После се провежда хормонална стимулация и се определя дата за пункция.

Нормално е да се притесняваш, когато става дума за нещо непознато, казва Мариела в отговор дали се е страхувала. След цялото преживяване казва, че всъщност е безболезнено и лесно.

В деня след пункцията се усеща нещо като месечното неразположение. Бях се освободила от работа за този ден, но после видях, че е било възможно да отида даже без да закъснея, уточнява Мариела.

Нейният мотив за донорство е безграничната любов към децата. “Често се вглеждах в очите на моите деца и се питах: ами ако не можех да се огледам в тях?”, разказва Мариела Великова. Вечер ги целува за лека нощ и си припомня напрегнатите първи нощи след ражданията, когато е будувала, за да следи дали дишат. “Прекрасно е да мога да даря надеждата за майчинство, да съм донор е специално усещане”, казва Мариела.

Тя е наясно със законовото условие, че не трябва да пита какво става с клетките след това.

“Генетичен материал е на медицински език, за мен е шанс за дете. Не трябва да се интересувам, единствено искам да има успех - в някой дом дете да плаче, да прави бели, да тичат мама и тате след него”, казва Мариела.

Така мисли и Марияна Иванова, на 34 г., живее в Добрич. “Важното е това, което зависи от мен, да стане. За другото Господ си знае работата, а той прави чудеса”, казва тя.

Тя е учителка, омъжена. По думите й нямала време да се чуди много за решението си, защото е на прага на допустимата възраст.

Роднини и приятели я подкрепили, но съпругът й първоначално бил притеснен дали няма да й навреди на здравето.

Запознала се с още 11 жени, които решили да стават донори. Някои вече минали по пътя и разказали кое как става.

Марияна видяла как се чувства друга жена веднага след процедурата и се убедила, че усилието е много малко и няма нищо страшно.

При жените, които пътуват до София заради прегледите и изследванията преди донорството, понякога се налага да отсъстват по 2 дни от работа. Това обаче невинаги се посреща с разбиране от шефовете, разказват координаторите, които придружават жените по време на прегледите.

Марияна също е от тези, които са имали проблем на работното място във връзка с процедурата, защото трябвало да вземе отпуск веднага след постъпване на нова работа.

Д-р Георги Стаменов: Донорите са между 30 и 34 г., обичани и с кариера

АНИ СТОЯНОВА

- Д-р Стаменов, често ли се прибягва до донорски яйцеклетки при асистирана репродукция?

- В световен план около 20% от всички цикли ин витро се правят с донорски яйцеклетки. Това е изключително хуманен акт и жените, които идват да заяват желанието си за дарителство, са водени от емоцията да помогнат. Те често пътуват от други градове, оставят семействата си и преодоляват всякакви притеснения, за да се подложат на прегледи и изследвания. Това значи, че имат усещане за мисия. Правят го от чисто сърце, не от комерсиални подбуди. По-трудно е, отколкото да дариш кръв например - изискват се повече усилия, повече участие, спазване на определен начин на живот преди процедурите. Горд съм с донорите, които познавам, както и с жените, които приемат тези яйцеклетки. Те са достойни хора.

- Може ли да се очертае профил на жените, които стават донори на яйцеклетки?

- Те са между 30 и 34-годишни, осъзнати и горди майки. Между 60 и 80% са с висше образование, имат успешна професионална кариера и нещо много важно - имат любов в семейството си. Винаги ги питам имат ли подкрепата на съпруга си и ако нямат, ги съветвам да се откажат, за да не възникнат проблеми. В 99% тези жени получават пълното разбиране и подкрепа на партньора си. Какво е това, ако не гаранция за любов?

- Колко пъти една жена може да дари яйцеклетки?

- Има строги правила. Изискването е за общо 5 реализирани бременности, като се броят и собствените деца. Ако жената има 2 деца, значи може да бъде донор за до 3 успешни бременности. Това се следи от ИАТ и ако една жена е надхвърлила бройката, повече не може да стане донор. Не са верни твърденията, че донорите не се докладват в агенцията. Проследяемостта се прави по общи правила за ЕС.

- Имате ли случаи в практиката, при които се е наложило разкриване на донор?

- Не. В Англия обаче имаше случай с донор на сперма скандинавец, с внесен материал чрез известна скандинавска банка, за когото бе разкрито генетично заболяване впоследствие. По обратния ред се стигна до конкретния мъж и той бе спрян от донорство.

- Имат ли основание опасенията, че след години много мъже и жени могат да се окажат в родствена връзка заради ин витро техниките?

- Интересни теории, широко използвани в стари и нови художествени произведения. Човешката история винаги е била съпътствана от съмнения в родителството и неслучайно за евреин се смята този, чиято майка е еврейка. Моя добра позната осинови дете, за което проучванията установиха, че е 10-о поред на биологичните си родители. Останалите също са дадени за осиновяване. Къде е по-голям рискът: да се получи бременност чрез донороство, или да се срещнат един ден тези деца, които половината няма да знаят, че са осиновени? Медицината е взела всички мерки, за да не се стига до фантастичните сценарии, които обрисуват някои автори. Нека не мислим за цялото човечество, а за всеки конкретен случай. Медицината е борба на малките стъпки, да се реши съдбовния проблем на една двойка. Техниките ин витро са начин да се спасим от невъзможността да се възпроизвеждаме. Проблемът не е, че сме 8 милиарда души на тази планета, а че осъзнатите и съзидателните са малко.

- Вярно ли е, че такива бебета са по-различни?

- Всеки ден може да срещнете деца от ин витро, заченати с донорски яйцеклетки, по нищо няма да проличи. От медицинска гледна точка може би да, тъй като жените са доказано здрави. По-различното е, че децата ин витро са по-желани, по-очаквани. Техните родители ги възпитават да са широко скроени, да виждат същественото в живота, защото са се борили много за тях и ценят това, което имат.

- Трябва ли да се вдигне възрастта за дарителство?

- Вярно, че тя ограничава дарителките, но това е направено за защита на бъдещите родители. Изчислено е, че пикът във фертилните способности на жените е до 34 г. После има лек спад, качеството на клетките пада. Затова донорство в по-късна възраст все пак е разрешено, но само между роднини. Донорите се селектират изключително прецизно.

- Опасно ли е донорството на яйцеклетки?

- И при тази медицинска манипулация, както и при всяка друга, съществува известен риск. И ваденето на зъб може да бъде опасно. По принцип процедурата е ниско рискова и донорите са запознати с цялата информация.

Донорските програми не са панацея, а последен вариант, когато са изчерпани другите възможности. Когато някой се реши на донорска програма, трябва да изгори всички мостове за връщане назад. Това е таванът на възможностите.

- Има ли опити да се свържат донори и реципиенти впоследствие, искат ли да знаят подробности едни за други?

- Не, но има много мили и вълнуващи жестове на внимание. Случва се да си изпращат послания чрез медицинските екипи, без да си знаят имената, без да са се виждали. Написват нещо човешко на картичка, или оставят малък подарък като сърдечен жест. Тези моменти са съпроводени с много силни емоции и от двете страни. Най-хубаво е, когато помагаш анонимно.