Кънчо Стойчев сменя своята професия

https://www.24chasa.bg/Article/220672 Кънчо Стойчев сменя своята професия Кънчо Стойчев сменя своята професия www.24chasa.bg
“Как да предвидиш мач, в който изведнъж единият отбор почва сам да бие дузпи в собствената си врата без вратар...”, коментира изследователят несполучливата прогноза на “Галъп” за изхода на парламентарния вот. На снимката е с любимата си пишеща машина, на която трака от 5 ч сутрин.

Ако е вярно, че 92% от мениджърите по света играят голф, статистиката колко социолози притежават голф игрища май се изчерпва поименно само с Кънчо Стойчев и колегата му Андрей Райчев. При това в световен мащаб.

Кънчо не вижда нищо странно в комбинацията между правенето на политически маркетинг и голф игрища. Обича да се захваща с нови проекти и това явно му се удава. Навремето основа заедно с именития си колега първата частна социологическа агенция у нас. После оглави българския клон на “Галъп”, основа верига институти в 7 съседни страни, а сега е в борда на прочутата световна агенция. И така вече 20 години.

Намираме го между Балчик и Каварна, в “Блексирама” - голф игрище, на което е собственик заедно с рекламния бос Красимир Гергов и неизменния си спътник Андрей. Твърди, че вече прекарва тук половината от годината.

Управлява имот от 1000 дка, в който са вложени 103 млн. евро. Тук работят 64 души персонал, сред които англичани и австрийци. В редиците им вече е и синът на социолога - 22-годишният Марко. Младият мъж е спец по пиар и реклама. Не крие, че след време иска да поеме бизнеса от баща си. Пътят от нулата обаче не му е спестен - мие голф количките и топките в гаража, посреща гости, вози ги до плажа, помага на голфърите. Баща и син не подвиват крак по цял ден.

Кънчо май е зарязал социологията... “Глупости! Това тук ми е само хоби - уверява той. На игрището има повече социология, отколкото на жълтите павета. Стига да имаш очи и уши!”.

Известен с непоносимостта си към компютрите, социологът е пренесъл по тези места една от пишещите си машини - “Континентал” от 1924 г., завещана от баща му Марко Стойчев - един от Братя Мормареви. “Всяка сутрин става в 5 ч и трака нещо”, оплаква се Марко. Освен тях в семейната цитадела в Кранево сега почиват съпругата на Кънчо - Ирена, и двете му дъщери - 16-годишната Лиляна и 13-годишната Калина.

Изследователят се кълне, че би полудял, ако упражнява само една професия. “Работя по 12 часа на ден и не се уморявам поради една причина - че правя по много неща. Това ме държи жив и ме мобилизира.”

Стъпвам в място, в което свежозелената геометрия на игрището изглежда сюрреалистично. Жълти треви ограждат педантично подстриганото голфполе. Опасват го малки алеи, по които Кънчо ни емва, качени на малък голфмобил.

Неравностите и извивките по терена са правени със специални багери.

“В началото теренът беше равен като маса и каменлив като луната. А сега е рай. Из цялото това място сме преместили и оформили около 500 хил. кв. м пръст”, спомня си социологът.

Под тревата е скрита инсталация от 3000 пръскачки, които се управляват от няколко компютъра. В определен час измежду свежите стръкчета зеленина по целия терен те излизат на повърхността и поливат.

Цялото голфсъоръжение е проектирано от Гари Плеър - южноафриканският световен голф шампион, на чието име “Блексирама” също дължи нарастващата си популярност. По поддръжката на игрището работят англичани. “Ако бях наел българи, сигурно щяхте да ги познаете по това, че стоят на групи в единия ъгъл и се почесват”, откровен е Стойчев. Предпочита да плаща двойни и тройни заплати на чужденци, но да е сигурен, че работата ще бъде свършена перфектно. “Накрая дори излиза по-евтино”, твърди Кънчо.

Наоколо бръмчат, яхнали косачки млади момчета, които ваят тревата до съвършенство. В далечината се виждат и други бъгита, с които май можеш да качиш и Килиманджаро - преодоляват всякакви наклони. Хора с обемисти чанти със стикове целят от огромни разстояния площадка с побито по средата бяло знаме. По живия зелен килим гъмжи от бели топчици.

Mежду всички 18 дупки, разположени на 1000 дка площ, има няколко големи изкуствени езера, в които плуват шарани, костури, сомове, общо около 10 вида риби и раци. Ако пазите тишина, късметът може да ви се усмихне и да зърнете огромни есетри. Иначе в езерата може и да поплувате, защото водата е минерална и е 28 градуса.

Дълги редици двуетажни и едноетажни вили в няколко реда гледат към морето от високо. В първата редица са най-скъпите - всяка на един етаж, с огромни френски прозорци и басейни, чиято огледална повърхност се слива с тази на морската шир. Само живи плетове ги делят от съседите.

“Тук никой не заключва. Хората си оставят вещите навън. Повечето идват през уикендите, по празници и дори през зимата”, обяснява Стойчев. А 10-ина семейства вече живеят през по-голямата част от годината.

Между къщите са засадени дървета, тук-таме виждаш по някой хамак с възглавница отгоре - ако ти хареса, да полегнеш. Няма и следа от бетонната лакомия на комплексите по морето. Определено това е място не само за хора, които знаят какво искат, но и които могат да си позволят лукса.

Задавам най-честия въпрос в държавата: “Откъде взехте парите?”

Любопитството ми бе задоволено на минутата: “Ние не сме бедни хора. Когато купихме тази земя, с Андрей управлявахме компания с над 20 млн. лв. оборот. Краси също отдавна е с успешен “прозрачен бизнес”. Ние не се издържаме от изборни изследвания, а от маркетинг. “Кока-Кола”, “Нестле”, “Проктър енд Гембъл”, обслужваме всички подобни фирми. Към този момент притежавахме също вестници и списания. Нашата дейност винаги е била свръхпублична, пред очите на всички. На този фон  да извадиш 200-300 хил. лева изглежда смешно. В бизнеса това не са пари!”

Разказва, че през 2005 г. никой не искал земята, накоято е построено игрището. “Тук беше змиярник, само бодили и суха трева, отдолу варовик, земята - 9-а категория, не ставаше за нищо, никога не е била обработвана. Теренът не беше в регулация - нито ток, нито вода, нищо...” Коствало им година да съберат сегашните общо 1000 декара парцел по парцел. Квадратният метър вървял по 50-60 ст., но като се разчуло, че на това място ще строят голф игрище, цената скочила до 30-40 евро. Така че, след като сами създали прецедент, се наложило да купуват земя и на тези цени. Целият терен им струвал общо около милион лева.

 Построили първите две къщи в единия ъгъл на огромния терен и скоро ги продали. От тях дошли парите за следващите няколко. Не след дълго се присъединил фонд “Лендмарк”, който вложил 50% от парите за следващите вили. По-късно тримата изкупили обратно собствеността на фонда. Днес къщите тук са 100. Строят само при наличие на клиент. Комплексът има фитнес зали, тенис корт, сауна, джакузи, бар, в който всеки се обслужва сам и плаща на честна дума.

Най-любопитното е, че изисканият ресторант, който се помещава в “Голф клуба”, разчита изцяло на продукти, произведени в “Блексирама”. Чушки, домати чери, тиквички, патладжани, дини, пъпеши, праскови и каквото човек си помисли отглеждат в едно ъгълче на просторния терен.

“Догодина тук ще има понита и крави”, заявява социологът. Той определено иска да затвърди славата на “Блексирама” като място с екологичен начин на живот. Има и лозя, от които вече произвеждат и собствено вино марка “Блексирама”. За да го приготвят както трябва, им помага собственикът на престижната винарска изба “Катаржина”. Почти са готови и с каталога. В този момент разбираме, че всички рекламни дипляни за игрището са илюстрирани и направени от самия Кънчо.

Твърди, че кризата не е спряла потока от голфъри - от пролетта до сега тук са пребивавали клиенти от над 30 държави. “Логиката на Женския пазар тук не играе. Нито тази на моята баба, че трябва да се купува само най-хубавото, но и най-евтиното. Парите не винаги са на първо място и всичките ни клиенти го знаят. Ние просто се опитваме да продаваме друг начин на живот”, засмива се социологът. “Предразсъдък е, че голфът е скъп и скучен. Ските са такива, а у нас има 250 хил. скиори. Скоро българите масово ще се обърнат към тази игра, така, както стана в Чехия и Словения. Голфът е могъщо оръжие срещу стреса и затова е така популярен сред всички, чиято работа е свързана с психическо свръхнапрежение”, убеден е изследователят.

Не се стърпявам и го питам вярва ли на проучванията, които сам произвежда. Защото тази година “Галъп” бе сред упорито твърдящите, че дистанцията между БСП и ГЕРБ на парламентарния вот ще се стопи, а стана точно обратното. “Напълно вярвам и на нашите изследвания, и на изследванията на повечето колеги. Но как да предвидиш мач, в който изведнъж единият отбор почва сам да си бие дузпи в собствената врата без вратар...”

Преди седмица “Галъп” отчете рекорден рейтинг на премиера Бойко Борисов, който би по доверие дори и царя - 64%. “За разлика от него обаче той успя да направи самостоятелен кабинет. И на въпроса кой стои зад Борисов, отговорът е само един - само Бойко Борисов. Защо да смятаме, че човек, който сам си е взел властта, не може да се справи с нея?”. Така социологът удари по прогнозиращите,че кабинетът ще издържи най-много 2 г.

Дали пък след социологията и “Блексирама” политиката няма да е следващото поприще, на което ще се пробва? Реагира светкавично: “Никога!”. “Защо?”, питам. - Нали общото между политиците и богатите, какъвто е и той, е, че са сред най-мразените в държавата. “Разликата обаче е в това, че ако стана политик, ще трябва да флиртувам и да се боря за гласа на онези, които ме мразят. Докато сега завися само от себе си и се боря за хляба на хората, които зависят от мен”, отговаря Стойчев.

p>Изненадващо признава, че заспива около 22 ч вечер, обикновено на люлката в двора на къщата си в село Кранево, и към 2 часа през нощта, вкочанен, се добира до леглото си. Спи по 4-5 часа на денонощие. А между 5 и 8 сутринта измисля решенията за всичко, което го чака през деня. “Продуктивен съм само рано сутрин. Денят ми така е устроен, че целият минава в срещи.”

Пита ни: “Знаете ли по какво се познава успешният човек?”. Вдигаме рамене. И подсказва: “По броя опити.” По нищо не личи, че Кънчо Стойчев има намерение да се откаже да пробва.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Лъвът - цар на шоуто

Лъвът е царски знак. Родените под него държат на честта и уважават себе си, вдъхновяват другите и имат силно присъствие. Весели са, но и изтънчени. Искат да играят звездата на сцената на живота.

Не разчитайте само на диети за красива фигура

Ако искате да свалите излишни килограми, направете го здравословно, ефективно и най-важното без нечовешки усилия. Повечето хора търсят най-популярните методи за отслабване, но те не са най-ефективни.

Само 3 от дъщерите на Хачо носят фамилията Бояджиева

Xачо Бояджиев и Евгений Станчев, тогава главен редактор на в. "Поглед", стоят с чаша в ръка на някакъв коктейл и си говорят. Край тях минава Камелия, щерката на Станчев, и Хачо му казва:

Казачка от Сибир убива с поглед

Жителка на сибирско село имала страховитата слава, че може да убие всеки с поглед, информира изданието "Паранормал". Никой в Ирса, малко селце край Иркутск, не смеел да излезе срещу Авдотя Ивановна.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Инженер прави жените ни пети в света на кънтър страйк

Когато преди 10 г. Петя Желева идва от Асеновград в София като първокурсничка по електроинженерство в Техническия университет, тя има бегла представа от компютри. Вече е запалена по култовата...

2 чаши вино дневно - добре, 3 - зле

Алкохолът може да има и здравословно действие върху организма. 1-2 чаши вино на ден пази от инфаркт и лош холестерол. Това беше доказано отново, този път от италиански учени.

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи. Английската принцеса Джейн Дигби и гръцката кралица Амалия въпреки високото си обществено положение не оставят пълководеца и на мира.

Милица Гладнишка пак ще е Мими в третия сезон на "Етажна собственост" наесен

Тя е едрогърда селянка в "Кецове", властната жена на Величко Драмбозов в сериала на Нова тв "Етажна собственост" и пее като вещица в "Рапунцел и разбойникът". Почти толкова роли, колкото има като

Силвия Лулчева пука две гуми, непознат веднага й помага

Асен Блатечки пътува често с колата си от София до Бургас. Много се изнервя обаче, когато вози своята колежка - хубавата Силвия Лулчева. Тя обикновено е на предната седалка. И изобщо не му прави