Кънчо Стойчев сменя своята професия

https://www.24chasa.bg/Article/220672 www.24chasa.bg
“Как да предвидиш мач, в който изведнъж единият отбор почва сам да бие дузпи в собствената си врата без вратар...”, коментира изследователят несполучливата прогноза на “Галъп” за изхода на парламентарния вот. На снимката е с любимата си пишеща машина, на която трака от 5 ч сутрин.

Ако е вярно, че 92% от мениджърите по света играят голф, статистиката колко социолози притежават голф игрища май се изчерпва поименно само с Кънчо Стойчев и колегата му Андрей Райчев. При това в световен мащаб.

Кънчо не вижда нищо странно в комбинацията между правенето на политически маркетинг и голф игрища. Обича да се захваща с нови проекти и това явно му се удава. Навремето основа заедно с именития си колега първата частна социологическа агенция у нас. После оглави българския клон на “Галъп”, основа верига институти в 7 съседни страни, а сега е в борда на прочутата световна агенция. И така вече 20 години.

Намираме го между Балчик и Каварна, в “Блексирама” - голф игрище, на което е собственик заедно с рекламния бос Красимир Гергов и неизменния си спътник Андрей. Твърди, че вече прекарва тук половината от годината.

Кънчо Стойчев сменя своята професия

Управлява имот от 1000 дка, в който са вложени 103 млн. евро. Тук работят 64 души персонал, сред които англичани и австрийци. В редиците им вече е и синът на социолога - 22-годишният Марко. Младият мъж е спец по пиар и реклама. Не крие, че след време иска да поеме бизнеса от баща си. Пътят от нулата обаче не му е спестен - мие голф количките и топките в гаража, посреща гости, вози ги до плажа, помага на голфърите. Баща и син не подвиват крак по цял ден.

Успешният човек се познава по броя опити - важното е да не се отказваш. Това е девизът на Стойчев, който за 20 години е основал няколко социологически агенции, 7 изследователски института, член е на борда на “Галъп”, собственик е на рекламни агенции и голфигрище. От година играе голф.
Успешният човек се познава по броя опити - важното е да не се отказваш. Това е девизът на Стойчев, който за 20 години е основал няколко социологически агенции, 7 изследователски института, член е на борда на “Галъп”, собственик е на рекламни агенции и голфигрище. От година играе голф.

Кънчо май е зарязал социологията... “Глупости! Това тук ми е само хоби - уверява той. На игрището има повече социология, отколкото на жълтите павета. Стига да имаш очи и уши!”.

Кънчо Стойчев сменя своята професия

Известен с непоносимостта си към компютрите, социологът е пренесъл по тези места една от пишещите си машини - “Континентал” от 1924 г., завещана от баща му Марко Стойчев - един от Братя Мормареви. “Всяка сутрин става в 5 ч и трака нещо”, оплаква се Марко. Освен тях в семейната цитадела в Кранево сега почиват съпругата на Кънчо - Ирена, и двете му дъщери - 16-годишната Лиляна и 13-годишната Калина.

Кънчо Стойчев сменя своята професия

Изследователят се кълне, че би полудял, ако упражнява само една професия. “Работя по 12 часа на ден и не се уморявам поради една причина - че правя по много неща. Това ме държи жив и ме мобилизира.”

Кънчо Стойчев сменя своята професия

Стъпвам в място, в което свежозелената геометрия на игрището изглежда сюрреалистично. Жълти треви ограждат педантично подстриганото голфполе. Опасват го малки алеи, по които Кънчо ни емва, качени на малък голфмобил.

Кънчо Стойчев сменя своята професия

Неравностите и извивките по терена са правени със специални багери.

“В началото теренът беше равен като маса и каменлив като луната. А сега е рай. Из цялото това място сме преместили и оформили около 500 хил. кв. м пръст”, спомня си социологът.

Под тревата е скрита инсталация от 3000 пръскачки, които се управляват от няколко компютъра. В определен час измежду свежите стръкчета зеленина по целия терен те излизат на повърхността и поливат.

Цялото голфсъоръжение е проектирано от Гари Плеър - южноафриканският световен голф шампион, на чието име “Блексирама” също дължи нарастващата си популярност. По поддръжката на игрището работят англичани. “Ако бях наел българи, сигурно щяхте да ги познаете по това, че стоят на групи в единия ъгъл и се почесват”, откровен е Стойчев. Предпочита да плаща двойни и тройни заплати на чужденци, но да е сигурен, че работата ще бъде свършена перфектно. “Накрая дори излиза по-евтино”, твърди Кънчо.

Наоколо бръмчат, яхнали косачки млади момчета, които ваят тревата до съвършенство. В далечината се виждат и други бъгита, с които май можеш да качиш и Килиманджаро - преодоляват всякакви наклони. Хора с обемисти чанти със стикове целят от огромни разстояния площадка с побито по средата бяло знаме. По живия зелен килим гъмжи от бели топчици.

Mежду всички 18 дупки, разположени на 1000 дка площ, има няколко големи изкуствени езера, в които плуват шарани, костури, сомове, общо около 10 вида риби и раци. Ако пазите тишина, късметът може да ви се усмихне и да зърнете огромни есетри. Иначе в езерата може и да поплувате, защото водата е минерална и е 28 градуса.

Дълги редици двуетажни и едноетажни вили в няколко реда гледат към морето от високо. В първата редица са най-скъпите - всяка на един етаж, с огромни френски прозорци и басейни, чиято огледална повърхност се слива с тази на морската шир. Само живи плетове ги делят от съседите.

Между къщите са засадени дървета, тук-таме виждаш по някой хамак с възглавница отгоре - ако ти хареса, да полегнеш. Няма и следа от бетонната лакомия на комплексите по морето. Определено това е място не само за хора, които знаят какво искат, но и които могат да си позволят лукса.

Задавам най-честия въпрос в държавата: “Откъде взехте парите?”

Любопитството ми бе задоволено на минутата: “Ние не сме бедни хора. Когато купихме тази земя, с Андрей управлявахме компания с над 20 млн. лв. оборот. Краси също отдавна е с успешен “прозрачен бизнес”. Ние не се издържаме от изборни изследвания, а от маркетинг. “Кока-Кола”, “Нестле”, “Проктър енд Гембъл”, обслужваме всички подобни фирми. Към този момент притежавахме също вестници и списания. Нашата дейност винаги е била свръхпублична, пред очите на всички. На този фон  да извадиш 200-300 хил. лева изглежда смешно. В бизнеса това не са пари!”

Разказва, че през 2005 г. никой не искал земята, накоято е построено игрището. “Тук беше змиярник, само бодили и суха трева, отдолу варовик, земята - 9-а категория, не ставаше за нищо, никога не е била обработвана. Теренът не беше в регулация - нито ток, нито вода, нищо...” Коствало им година да съберат сегашните общо 1000 декара парцел по парцел. Квадратният метър вървял по 50-60 ст., но като се разчуло, че на това място ще строят голф игрище, цената скочила до 30-40 евро. Така че, след като сами създали прецедент, се наложило да купуват земя и на тези цени. Целият терен им струвал общо около милион лева.

 Построили първите две къщи в единия ъгъл на огромния терен и скоро ги продали. От тях дошли парите за следващите няколко. Не след дълго се присъединил фонд “Лендмарк”, който вложил 50% от парите за следващите вили. По-късно тримата изкупили обратно собствеността на фонда. Днес къщите тук са 100. Строят само при наличие на клиент. Комплексът има фитнес зали, тенис корт, сауна, джакузи, бар, в който всеки се обслужва сам и плаща на честна дума.

Най-любопитното е, че изисканият ресторант, който се помещава в “Голф клуба”, разчита изцяло на продукти, произведени в “Блексирама”. Чушки, домати чери, тиквички, патладжани, дини, пъпеши, праскови и каквото човек си помисли отглеждат в едно ъгълче на просторния терен.

Твърди, че кризата не е спряла потока от голфъри - от пролетта до сега тук са пребивавали клиенти от над 30 държави. “Логиката на Женския пазар тук не играе. Нито тази на моята баба, че трябва да се купува само най-хубавото, но и най-евтиното. Парите не винаги са на първо място и всичките ни клиенти го знаят. Ние просто се опитваме да продаваме друг начин на живот”, засмива се социологът. “Предразсъдък е, че голфът е скъп и скучен. Ските са такива, а у нас има 250 хил. скиори. Скоро българите масово ще се обърнат към тази игра, така, както стана в Чехия и Словения. Голфът е могъщо оръжие срещу стреса и затова е така популярен сред всички, чиято работа е свързана с психическо свръхнапрежение”, убеден е изследователят.

Не се стърпявам и го питам вярва ли на проучванията, които сам произвежда. Защото тази година “Галъп” бе сред упорито твърдящите, че дистанцията между БСП и ГЕРБ на парламентарния вот ще се стопи, а стана точно обратното. “Напълно вярвам и на нашите изследвания, и на изследванията на повечето колеги. Но как да предвидиш мач, в който изведнъж единият отбор почва сам да си бие дузпи в собствената врата без вратар...”

Преди седмица “Галъп” отчете рекорден рейтинг на премиера Бойко Борисов, който би по доверие дори и царя - 64%. “За разлика от него обаче той успя да направи самостоятелен кабинет. И на въпроса кой стои зад Борисов, отговорът е само един - само Бойко Борисов. Защо да смятаме, че човек, който сам си е взел властта, не може да се справи с нея?”. Така социологът удари по прогнозиращите,че кабинетът ще издържи най-много 2 г.

Дали пък след социологията и “Блексирама” политиката няма да е следващото поприще, на което ще се пробва? Реагира светкавично: “Никога!”. “Защо?”, питам. - Нали общото между политиците и богатите, какъвто е и той, е, че са сред най-мразените в държавата. “Разликата обаче е в това, че ако стана политик, ще трябва да флиртувам и да се боря за гласа на онези, които ме мразят. Докато сега завися само от себе си и се боря за хляба на хората, които зависят от мен”, отговаря Стойчев.

Изненадващо признава, че заспива около 22 ч вечер, обикновено на люлката в двора на къщата си в село Кранево, и към 2 часа през нощта, вкочанен, се добира до леглото си. Спи по 4-5 часа на денонощие. А между 5 и 8 сутринта измисля решенията за всичко, което го чака през деня. “Продуктивен съм само рано сутрин. Денят ми така е устроен, че целият минава в срещи.”

Пита ни: “Знаете ли по какво се познава успешният човек?”. Вдигаме рамене. И подсказва: “По броя опити.” По нищо не личи, че Кънчо Стойчев има намерение да се откаже да пробва.