Росен Плевнелиев наложи частично вето на промените в бюджета

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че налага частично вето на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година. Това обяви държавния глава на пресконференция на „Дондуков" 2.

"Подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане в парламента някои текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет. Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение", заяви президентът.

Не бива да внушава на обществото, че социалният пакет е основата на актуализицацията на бюджета. Не виждам в закона мерки за развитието на българската икономика. Държавата на практика в средата на годината смъква летвата. Ветото е частично, защото не подкрепям част от нещата, за които се иска актуализацията на бюджета, допълни той.

Връщам за повторно разглеждане текстове за приходите, разходите и предвидения нов дълг, обясни държавният глава. Президентът подчерта, че подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи.

„По време на политическите консултации обърнах внимание на партиите, че са поели конкретни ангажименти към избирателите и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите. Митническата администрация и НАП месец и половина са в непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация. Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации", отбеляза президентът.

„В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите. Трябва да е ясно разписано кой колко получава", посочи Плевнелиев.  

„Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. Но не само държавата, а и общините са важни. Те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса", подчерта президентът.

Той призна, че не вижда много неясноти около предвидените от правителството разходи, включително около възможността за емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв.

Нямам против дълг от 1 или 2 млрд. лв., но съм против ако не се използва за политики за реформи и заетост, а този кредит се използва за финансиране само на текущи разходи", поясни Плевнелиев. „Вярвам, че финансирането на текущи нужди е пагубно", допълни той.

„Въпреки опитите да ми се прехвърля отговорността за неща, с които управляващите не могат да се справят, аз ще поема отговорността си", каза той. В тази връзка Плевнелиев видя опити да бъде очернен.

„Разбрах, че имам три любовници, които нямам, разбрах, че имам сметки в офшорни фирми, които нямам, разбрах, че съм ощетил германските си партньори си 1 милион лева, напротив - не съм и с тях сме в перфектни отношения", коментира Плевнелиев евентуалните негативни коментари за ветото.

Той изрази притеснение, че точно сега пари от искания заем ще отидат в офшорни фирми.

"Разбирам, че съм тъмната сянка, която е изплувала зад някакви сделки и интереси в пенсионния сектор в България. Искам да заявя категорично, че съм против 2 млрд. лв. на българските пенсионери да отидат в една офшорка. Вярвам, че хората виждат и разбират", заяви президентът.

Обещал съм да организирам дебат със съдействието на европейските партньори и по темата за трите големи стълба на българската демокрация, които днес са болни - пазарната икономика, медиите и медийната среда, системата за правораздаване, заяви Плевнелиев.

Ако парламентът не прекъсне лятната си отпуска, но след това реши да прокара закона за бюджета максимално бързо, това вероятно ще стане до 15 септември. После президентът име нови 7 дни от получаването на текстовете, за да подпише указа.

Основният закон определя, че ветото се преодолява с мнозинство повече от половината от всички народни представители (121 гласа). Повторно приетият от Народното събрание закон се обнародва от президента в 7-дневен срок от получаването му.

„Не за всичко президентът трябва да бъде сочен като удобният виновен. Аз си свърших работа за по-малко от 2 дни, депутатите имат повече от месец, за да преценят моите аргументи", заяви Росен Плевнелиев, уточнявайки, че е получил проекта, на който наложи частично вето, именно преди 2 дни.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Съдените абонати на "Топлофикация" ще плащат на юрист толкова, колкото е задължението им

Абонатите на "Топлофикация София", които имат просрочени задължения и предстоящо съдебно производство, ще получават информация за това в месечната си фактура, съобщи БНР.

Румен Овчаров спечели и второто дело срещу Яне Янев

Румен Овчаров спечели и второто дело за клевета срещу Яне Янев, съобщиха от пресцентъра на БСП. Софийският градски съд обяви за виновен председателя на РЗС и го осъди да плати обезщетение от 2000

Храна и вода и за тираджиите на ГКПП Илинден-Ексохи

Община Гоце Делчев осигури 150 пакета с храна и вода за бедстващите шофьори, които чакат на километрична опашка от българска страна преди ГКПП Илинден - Ексохи.

Освободиха от длъжност зам.-шефа на Агенцията по храните Тенчо Тенев

Д-р Тенчо Тенев е освободен от длъжността заместник изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните заради несправяне със финансовата дисциплина,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Нов пакет от законодателни промени: Повече права за пострадали при престъпления

Повече права за пострадалите от престъпления, задължително изслушване на деца в „сини стаи“ и въвеждане на възстановително правосъдие, предвижда пакет от законодателни промени,

Свалиха от покрив русенка, качила се да спасява котка

Спасителен екип оказал на помощ русенка, която се качила на покрива на къща да спасява котка, съобщават от областната дирекция на МВР, цитирани от "Русе Нюз". Произшествието станало на ул.

Българи пращат ракия в буркани със зарзават на близки в Европа

Изобретателни българи са открили как да заобиколят международните забрани и да снабдяват неограничено родните гурбетчии извън граница с ракия. „Контрабандата“ в ЕС върви гладко,

Бабата от Лиляче има вероятност да е убита

Във връзка със смъртта на 75-годишната Йорданка от Лиляче, е образувано досъдебното производство за убийство, научи tribali.info. Разследващите обаче все още работят и върху другата версия за

Русенският университет ще приема студенти през цялата година

Русенският университет ще приема целогодишно студенти. Това съобщи новият заместник-ректор по учебната работа на висшето училище проф. Пламен Кангалов, цитиран от ruse-news.