А пък той говори мръсни думи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/2216285 www.24chasa.bg

"Защо не отидеш да играеш с Ицо, а стоиш тук сам?", пита майка 6-годишния си син. "И така ми е интересно... а пък и той говори мръсни думи", изплюва камъчето момчето. "Мръсната дума и псувнята са като шунката - сочна, но все пак свинска", това оригинално сравнение прави канадският психолог Алберт Вандура. Той твърди, че лошият навик се корени в първите години от живота.

Неприличните изрази децата чуват от околните или от неподходящи за възрастта им филми, а след това започват да ги използват в стремежа си да привличат внимание и да се самоизтъкват. Често хлапетата не разбират значението им, макар че с удоволствие ги употребяват. И това се струва още по-забавно на някои възрастни, които приемат с усмивка казаното. Подобна реакция направо въодушевява децата и ги кара още по-активно да използват "смешните" думи. С течение на времето обаче те получават забележки за подобно поведение. Но така и не им става ясно защо симпатичният чичко от тв шоуто може да казва такива думи и да забавлява с тях зрителите, а те не могат.

Психолозите имат различни обяснения за честото говорене за изпражнения, полови органи и други подобни. Някои психотерапевти дори го препоръчват като начин за освобождаване на напрежението. Когато обаче става въпрос за деца, специалистите съветват родителите да упражняват постоянен контрол, докато се изгради самоконтрол на емоционалните пориви и словесните изрази. Ето и няколко конкретни съвета:

Когато детето говори мръсни думи, започнете да го санкционирате. Ако нарочно ги повтаря, за да привлече вниманието ви, погледнете го в очите и кажете: "Само глупавите и слабите хора се държат по този начин, за да бъдат забелязани". Възможно е детето да не ви разбере напълно, но ще изпита удовлетворение, че се отнасяте с него като с голям човек. Ако и след това не престане да говори глупости, не отстъпвайте от позицията си. Кажете му спокойно и категорично: "Помниш какво ти казах, нали". Когато детето усети, че не може нито да ви развесели, нито да ви ядоса, ще се откаже от лошия си навик.

Татяна Енева, 'Всичко за семейството"

 

времетовреметовреметовреметовремето
ПонеделникВторникСрядаЧетвъртъкПетък
24°
10°
-10°-1°
хороскоп Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Цената на петрола на ОПЕК поскъпна

Котировките на петрола тази сутрин се повишиха с над 1 долар, след като най-големият износител Саудитска Арабия повиши цените на суровината за азиатския и американския пазар и на фона на "задънената улица", в която изглежда са попаднали непреките преговори между САЩ и Иран за възобновяване на ядрената сделка, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Сортът Брент с доставка през февруари поскъпна с 1,69 долара или 2,4 на сто до 71,57 долара за барел, а януарските фючърси на американския лек суров петрол прибавиха 1,66 долара или 2,5 на сто и един барел се търгуваше за 67,92 долара в азиатската електронна сесия.

Вчера Саудитска Арабия повиши официалните продажбени цени за януари на всички сортове, които продава в Азия и САЩ, с до 80 цента спрямо предходния месец.

Цените бяха вдигнати въпреки решението от миналата седмица на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите й, включително Русия, в групата ОПЕК+, да продължат да увеличават доставките с 400 000 барела на ден през януари.

Възходящ тласък на котировките дадоха и отслабващите перспективи за нарастване на износа на ирански петрол, след като непреките преговори между САЩ и Иран за спасяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. бяха прекъснати миналата седмица. Европейските служители изразиха в петък разочарование и загриженост от исканията на новото твърдо правителство на Иран. Очаква се преговорите да бъдат подновени в средата на тази седмица.