Нова теория - има полза от разминаването във възпитателните методи

https://www.24chasa.bg/Article/2216334 www.24chasa.bg

Когато родителите не са единодушни, пуберът става по-гъвкав в мисленето си, защото се научава да възприема света от различни гледни точки.

Всеки родител иска да даде възможно най-доброто възпитание на детето си. Но много майки и бащи имат диаметрално противоположни схващания. Единият например смята, че е полезно то да бъде оставено само да взема решения и да греши, другият държи на всяка цена да преотврати неправилния избор. Различията във възпитателните методи стават особено осезаеми в изпълнения с катаклизми период на пубертета. "Вместо постоянно да спорите за разминаванията си, ги превърнете в плюс. Няма как да уеднаквите вижданията си, ако не сте го направили досега. Но пък може да научите детето си да възприема света от две различни гледни точки. Така ще изградите у него гъвкаво мислене, умение да се приспособява към разнообразни ситуации, способност да разбира различните от него - качества, които малцина притежават в достатъчна степен", пише американският психолог Карл Пикърд.

Повечето семейства, обяснява той, са съставени от хора със сходно мислене, чиито възпитателни методи се припокриват. Естествено е, когато пораснат, децата на тези майки и бащи да заприличат на тях. Недостатъкът на този тип възпитание е, че така се изграждат твърде праволинейни личности, чиито сблъсъци с инакомислещите могат да бъдат доста болезнени.

Различно е положението на пуберите, израснали в семейства, в които съществува разминаване между възпитателните методи на родителите. Детството и юношеството им преминават по-трудно, защото постоянно се лутат от една крайност в друга, чудейки се чия гледна точка е по-правилната. За сметка на това, когато пораснат, те стават доста приспособими. Обикновено избират професии, в които се налага да общуват с всякакви хора - психолози, актьори, журналисти, юристи, учители, социални работници.

Ако и вие сте от родителите, които не могат да се разберат за възпитателните методи, които да прилагат, е добре да се вслушате в препоръките на Карл Пикърд.

"Всичко за семейството"