Президентът отиде на място при оцелелите

https://www.24chasa.bg/Article/221699 www.24chasa.bg
Ден по-рано държавният глава бе на военно учение в Шабла. СНИМКА: ЦАНКО ЦАНЕВ

Президентът Георги Първанов отлетя снощи спешно за Охрид, научи "24 часа". Веднага след кацането той се срещна с оцелелите, обещал подкрепата си и обещал да да помогне с каквото може.

Първанов спешно прекъсна визитата си във Варна, за да лети за Охрид. Тъй като премиерът изпрати правителствения Ту-154 да прибере оцелелите, наложило се президентът да пътува с по-малкия “Фалкон”.

Веднага като научил за трагедията, държавният глава се свързал с премиера Бойко Борисов и му предложил неотложни мерки, които българската държава и правителството да предприемат в помощ на пострадалите, предаде президентският прессекретариат. По-късно през деня двамата са имали непрекъсната връзка.

Първанов е разговарял вчера и с македонския си колега Георге Иванов, който го уверил, че се полагат всички грижи за оцелелите при инцидента.

Държавният глава изразява своите дълбоки съболезнования на близките на загиналите и пострадалите, съобщават още от “Дондуков” 2.

Президентът отмени всички свои планирани ангажименти за вчера и днес. Днес той трябваше днес да се срещне с азербайджанския си колега Илхам Алиев.

Шефката на парламента Цецка Цачева също прекъсна вчера срещите си в избирателния си район. Тя изразява най-искрените си съболезнования и съчувствие на семействата и близките на загиналите. Цачева ще присъства на заупокойна молитва за жертвите, която ще бъде отслужена днес в Пловдив.