Пратиха 11 лекари от ВМА и “Спешна помощ”

https://www.24chasa.bg/Article/221701 www.24chasa.bg

Деветима лекари от Военномедицинската академия и двама от столичния спешен център бяха изпратени в Охрид с правителствения самолет, съобщи здравният министър д-р Божидар Нанев вчера. Двата екипа на ВМА са изпратени по лично нареждане на премиера Бойко Борисов, уточниха от болницата. Включени са двама реаниматори, коремен хирург, двама психолози, кардиолог, обясни шефът на ВМА ген. Стоян Тонев. Пътуват и две медицински сестри.

Те се ръководят от доц. Евгени Белоконски, зам.-шеф на академията по лечебната дейност. Той е хирург с богат опит в спешната медицина. Екипите са оборудвани с портативни апарати за спешна помощ и транспортиране на пострадали.

Те трябваше за преценят на място дали настанените в болницата в Охрид оцелели българи могат да бъдат превозени за лечение във ВМА.

Ако това се окаже невъзможно, единият екип ще остане при тях, каза ген. Тонев.

Още в първия час след съобщението за трагедията здравният министър Божидар Нанев разпореди двама медицински специалисти да заминат за Охрид. Веднага бяха определени кардиологът д-р Цветанка Чуковска и д-р Светла Богданова, невролог и психолог, каза д-р Георги Гелев, шеф на столичния център за спешна помощ. Двете били дежурни по бедствени ситуации в “Бърза помощ”. До събиране на републиканските консултанти по съответните специалности не се стигнало, за да не се губи време. По първоначални данни най-голяма е нуждата от психолози, които да разговарят с оцелелите от трагедията, както и с очевидци, ако имат нужда. Преживелите ужаса на потъналия кораб са в шок и психолози и психиатри ще им помагат да го преодолеят в следващите дни.