Охрид погълна българи за Съединението

https://www.24chasa.bg/Article/221703 www.24chasa.bg
Оцелели плуват сред отломки, а от дъното прозира силуетът на потъналия кораб

Поне 15 български екскурзианти от района на Пирдоп се удавиха в Охридското езеро ден преди националния празник. Корабът “Илинден”, построен през 1924 г. в немския град Регенсбург, буквално се разцепил по шевовете и потънал на шест метра дълбочина за около 2 минути. “Беше като “Титаник” - десетки плуваха, хванали се за отломки. Не пожелавам на друг да види такова нещо”, разказа Аделина Стоянова от Перник, която се разхождала с друг кораб. Загинало е едно дете, а майка му, която е тежко пострадала, още не знае. Оцелелите бяха докарани в София с правителствения самолет, изпратен от премиера Бойко Борисов. Президентът Георги Първанов помоли азербайджанския си колега да отложи планираното посещение и отлетя за мястото на трагедията.

 

Майка с две деца на борда, едното се удави

Корабът на дъното
Корабът на дъното

Българка, завела двете си деца на екскурзия, загуби едното във водите на Охридското езеро. Към 19,30 ч това съобщи за “24 часа” транспортният министър Александър Цветков, който бе на мястото на трагедията.

Корабът “Илинден” и зад него “Александрия”. Снимката е правена преди няколко дни от читателката ни Боряна Вълкова от Варна. 
СНИМКА: БОРЯНА ВЪЛКОВА
Корабът “Илинден” и зад него “Александрия”. Снимката е правена преди няколко дни от читателката ни Боряна Вълкова от Варна. СНИМКА: БОРЯНА ВЪЛКОВА

“Жената е на системи и още не знае”, каза покрусен министърът. Той нямаше информация на колко години е детенцето.

Очевидка от съседно корабче е снимала жервите на катастрофата във водата. “Беше истински “Титаник”, казва тя.
СНИМКА: АДЕЛИНА СТОЯНОВА
Очевидка от съседно корабче е снимала жервите на катастрофата във водата. “Беше истински “Титаник”, казва тя. СНИМКА: АДЕЛИНА СТОЯНОВА

55 българи са били на кораба, съобщи в Охрид българският здравен министър Божидар Нанев. Досега са идентифицирани 12 от тях. Потъването е станало само за 2 минути. Повечето удавени са възрастни хора, които или не са умеели да плуват, или в последните години са плували все по-рядко.

Охрид погълна българи за Съединението

"Стана за секунди", разказа пред "24 часа" 60-годишният оцелял Цветан Нинов. "Както плавахме изведнъж корабчето се залюля силно на всичките си страни и се разцепи на две. Така и не усетих как се отзовах във водата. Добре, че мога да плувам и започнах да плувам към брега, като теглех и съпругата ми. След малко дойде спасителен кораб и няколко лодки и ни извадиха на брега. Благодаря на Господ, че съм жив и аз и съпругата ми. За съжаление се удави мойта сватя", каза през сълзи Нинов. Той, обаче не пожела да назове името на своята близка.

Чехъл плува над потъналия кораб “Илинден” в Охридското езеро.
Чехъл плува над потъналия кораб “Илинден” в Охридското езеро.

"Изобщо не умея да плувам, но легнах по гръб във водата. Не знам как съм се задържала на повърхността. Добре, че скоро дойдоха лодките", разказа пред "24 часа" 65-годишната Христина Шаранкова от София. Заедно с нея оцеляла и 45-годишната й дъщеря Иванка Вълчева. Иванка, обаче бе доста разтревожена, тъй като на кораба е била и нейна приятелка, която след трагедията бе в неизвестност. Малко преди 20 часа българско време Иванка се върна от моргата и се хвърли разплакана на врата на майка си. "Мамо, тя е", проплака дъщерята, след което и двете с майка си избухнаха в неудържим плач.

Охрид погълна българи за Съединението

Най-тревожното е, че двама души от групата бяха в неизвестност, но впоследствие бяха открити. Цялата група е била пръсната по семейни хотели и квартири в Охрид. Тя е била от общо 57 души. Двама от тях не са се качили на кораба по неизвестни засега причини. Със сигурност са оцелели 40 души.

Спасители вадят жертви на трагедията.
Спасители вадят жертви на трагедията.

Само една наша сънародничка се намира в болница. 57-годишната Венета Янева е в интензивното отделение на медицински център Охрид, тъй като е вдишала известно количество при трагедията.

Водолази претърсват за оцелели около мястото на трагедията
Водолази претърсват за оцелели около мястото на трагедията

Има една жена със счупено ребро, което обаче не налага хоспитализиране, каза още Божидар Нанев, който заедно с зам.външен министър Марин Райков, здравният Божидар Нанев и транспортният Александър Цветков долетяха в Охрид. Очакваше се снощи да пристигне и президента Георги Първанов. Транспортният министър Александър Цветков каза, че се е разбрал с македонския си колега в разледването на индицента да се включат и български експерти. Четирима от звеното за разследване на транспортни инциденти са днес сутринта в Охрид. Цветков каза още, че разследването е започнало още вчера. Арестуван е капитанът и е иззета всичката документация на кораба и на транспортната фирма. Вчера чакаха да приключат разпитите на българите, за да ги прибере правителственият самолет у нас. Повечето оцелели са се намирали на горната палуба. Загиналите са от долното помещение. Те не са успели да изскочат навън. В Македония може да пристигне самолет на българското Военно министерство. Това ще стане веднага, след като получи сигнал от българските власти. Той трябва да дойде, за да репатрира труповете на жертвите. Оживелите отпътуваха към Охридското летище с македонски автобус, който докара българските журналисти от аерогарата до града. Причина за това беше, че ключът на автобуса на фирма "Клюнчев", организирала екскурзията до Охрид е потънал заедно с корабчето "Илинден".

Жени ридаят злочесто след тъжната екскурзия.
Жени ридаят злочесто след тъжната екскурзия.

За България отпътуваха и единствените две жени, които постъпиха в болница. Едната от тях е 57-годишната Венета Янева, която е със счупено ребро. Другата жена не е пострадала при потъването, но е колабирала след като е идентифицирала трупа на свой близък.

Македонската вътрешна министърка Гордана Янкуловска говори пред медиите в Охрид.
Македонската вътрешна министърка Гордана Янкуловска говори пред медиите в Охрид.

Оцелелите бяха събрани в една частна къща в новата част на Охрид и бяха струпали целия си багаж отпред в очакване да бъдат отведени към летището. Много малко от тях се съгласиха да говорят с журналистите, а тези, които все пак склониха, бяха немногословни. Всички казаха, че е станало за много кратко време и всички те не са разбрали как са се намерили във водата.

Зам.министър Марин Райков разговаря с оцелели.
СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ, РОЙТЕРС
Зам.министър Марин Райков разговаря с оцелели. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ, РОЙТЕРС

 

Охрид погълна българи за Съединението

Министър Божидар Димитров: Катерът гробница е бил претоварен

"Там по Охридското езеро циркулират много стари корабчета. Потъналият "Илинден" е стар военен катер, препродаван много пъти. Жива гробница! По лиценз може да вози до 40 пътници, а дори и това на мен ми се вижда много. Подчертавам, че всички данни знам от местния българин Любчо Куртелов - човек от известна охридска фамилия", разказа за "24 часа" министър Божидар Димитров. Той изказва съболезнования на близките на загиналите в трагичния инцидент.

"Виждал съм тези корабчета - скапани, ламарините на корпуса - изгнили, корозирали. Качени са 53-ма туристи. Нима местните контролни органи от капитанерията не са видели, че се нарушават правилата? Пристанището не е голямо.

Всичко се вижда. Но явно няма контрол. Работило се е май на принципа да припечели всеки, който може, от туристите. Затова са натоварили 53-ма от българската група пенсионери - продължава разказа си министър Димитров. - Тя е пътувала към манастира "Св. Наум" - по суша пътят дотам е 24 км, много криволичи, а с корабче е по-атрактивно и по-кратко."

Според неговите сведения ламарината на кърмата се е разкъсала и корабът "Илинден" е потънал като камък. Станало е за секунди. На 500 м зад него е бил "Александрия", който се е притекъл на помощ. Включили са се и местни хора от брега с лодки.

Министър Димитров, сам той е опитен моряк, не храни надежда, че 4-мата, водени за безследно изчезнали, имат шансове. Те вероятно са похлупени под кораба, както са си стояли на столове на палубата, но това ще стане ясно, след като водолазите си свършат работата. (По време на разговора около 16 ч вчера беше известено за 14 удавени - бел. ред.)

Сред загиналите е едно младо момче, което според него е син на капитана и негов помощник. Самият капитан се е спасил. (24часа)

 

 

Аделина: Това беше истински “Титаник”

"Това беше истински "Титаник", сподели пред "24 часа" перничанката Аделина Стоянова.

Тя се намирала в туристически кораб, плавал зад потъналия съд. Стоянова е на почивка в Охрид, организирана от компанията "Цептер".

"Нашият кораб, името му не помня, беше доста добър и голям. Бяхме много добре настанени. Плавахме към манастира "Свети Наум". Стоях близо до капитанската кабина. Внезапно забелязах, че капитанът започна нещо да говори по радиото. Каза на някого да го чака и добави, че веднага идваме на помощ. След това хвърли стола и започна да върти руля като луд.

Като приближихме, видяхме сцена, подобна на филма "Титаник". Онова корабче - разбрахме по-късно, че е било малко и двупалубно - беше изчезнало под водата. На повърхността плуваха отломки. И точно като при потъването на "Титаник" видях с очите си много хора да се държат отчаяно за тях. Не пожелавам на никого да види такова нещо с очите си. Капитанът и целият екипаж на нашия кораб се хвърлиха да спасяват оцелелите. Браво на тези хора! Качиха на палубата 10-12 оживели. Всички бяха в дълбок шок. Успях да разговарям накратко с някои от тях. Разказваха, че както си плавали, изведнъж корабчето им се разтресло и внезапно се разцепило на две, след което потънало за броени секунди. Научихме после, че много хора са останали в капан между двете палуби", допълни Стоянова.

"Със сигурност онова корабче е било претоварено. Поне така говорят всички. Не може на съд с такива размери да се качват 50 души", сподели сънародничката ни Ваня Илиева, също почиваща по линия на "Цептер". И тя била в големия кораб, който пръв се притекъл на помощ на потъналия "Илинден".

"Видях истинска покруса у македонския спасителен екип, който вадеше телата на загиналите", заяви по телефона д-р Николай Николов, областен председателна Червения кръст в Ловеч, вчера. Медикът бил допуснат до мястото на трагедията край Охридското езеро, когато били извадени 14 трупа на наши сънародници.

Според доктора била създадена добра организация на спасителната акция, но за тези 14 души се оказало твърде късно. Той обясни присъствието си в Македония с гостуване на делегация от Ловеч на тамошния Червен кръст за обучителен курс при раздаването на помощи. "Домакините ни скърбят заедно с нас за сполетялата ни трагедия", заяви лекарят. (24часа)

МОМЧИЛ ИНДЖОВ, ПИЕР ПЕТРОВ