Македонци задават провокативни въпроси на Първанов

https://www.24chasa.bg/Article/221801 www.24chasa.bg
Президентът Първанов отговори по достойнство на провокативни въпроси за трагедията в Охридското езеро. Снимка Пиер Петров

Македонски журналист зададе провокативни въпроси на президента Георги Първанов по време на неговата пресконференция на мястото на трагедията в Охридското езеро.

„Не носят ли отговорност и българските организатори на екскурзията, които не са съобщили, че нито един от туристите не може да плува", изцепи се представител на местните медии, след като Първанов обяви, че отговорността за трагедията трябва да я носи този, който е въвел в действие подобен кораб - собственикът и онзи, който е разрешил той да плава в езерото.

„Вижте, не може да има подобно изискване - запази самообладание президентът, и продължи - Всъщност, другата голяма отговорност на собственика е това, че той е превишил поне с десет души броя на пътуващите на кораба. Капацитетът на този кораб...

В този момент той бе прекъснат от настоятелния новинар: „Да, но е трябвало да ги предупредят, че никой не е знаел да плува..."

„Капацитетът на този кораб, нека да ви отговоря, капацитетът на този кораб е 42-ма души - продължи невъзмутимо Първанов. - Най-малко 53-ма или 54-ма са пътували, това не може да се установи. Това е работа, разбира се, отново ще кажа, на следователите, но и тук има нарушения. Вероятно има тежко нарушение и с това, че не са осигурени спасителни пояси и други средства за действие в кризисни ситуации. И това също ще трябва да се коментира от компетентните органи."

„Аз зададох на македонската страна много въпроси, които на този етап нямат ясни отговори - открои президентът на Република България. - Защо е в действие един кораб, който е на 87 години? Неговата дата на производството е 1922. Това е немски военен кораб, вероятно от Първата световна война."