Дядо Николай: Разгневихме Бога с концерт в свят ден

https://www.24chasa.bg/Article/221975 www.24chasa.bg
Митрополит Николай отслужи заупокойна молитва за загиналите българи в Охрид в присъствието на Георги Първанов, Цецка Цачва и кмета Славчо Атанасов. СНИМКА: НАТАША МАНЕВА

Мнозина отправят към нас въпроса: Защо в навечерието на празненства винаги нещо помрачава с тъга радостта ни?

Това попита вчера пловдивският митрополит Николай. Той и 20 свещеници отслужиха заупокойна молитва за загиналите българи в Охрид в присъствието на президента Георги Първанов и шефката на парламента Цецка Цачева.

"Я да размислим! Не дойде ли в повече радостта ни на 29-и август - деня, в който е отсечена главата на св. Йоан Кръстител. Когато трябваше да скърбим, а ние се веселихме. Дали не разгневихме Бога и сега той ни праща тежки изпитания да се опомним. Това са знаци, които ни напомнят, че сме загубили правилната посока, в която вървим", отбеляза митрополитът в препълнения храм.

Пловдив потъна в скръб в деня, когато трябваше да чества своя празник. Улиците на втория град от сутринта бяха пусти. Пред паметника на Съединението се появи държавният глава точно в 9,40 часа и заедно с кмета Славчо Атанасов поднесоха цветя и се поклониха. Това трая не повече от 3 минути.

"Тъжен празник", каза Георги Първанов и пое към катедралния храм "Св. Богородица". Молебенът и заупокойната молитва започнаха по-рано от обявения час.

В 9,50 ч църквата бе почти празна - само президентът, кметът и 20-ина души бяха там. Постепенно тя се запълни с хора, депутати и местни управници. По средата на службата областният Иван Тотев въведе парламентарната шефка Цецка Цачева.

"Празник е, но не празнуваме! Имаме повод за радост, а не се радваме! Вчерашният ден взе свидни жертви и отне радостта ни от днешното тържество. Събрали сме се да се помолим за вечно упокоение на душите им", каза владиката. Той призова всички да се помолят за "онези християни, които се бяха отправили към охридската света обител и там ги застигна смъртта".

Тези свидни жертви са извървели пътя на вярата достойно и няма да бъдат изпъдени от царството небесно, каза митрополитът.

64-годишната Спаска Кръстева подкрепи думите му. "Народът има много грехове. Жалкото, че невинни ги плащат. Някои от загиналите сигурно цял живот не са ходили на екскурзия и сега завинаги останаха там", просълзи се жената. Според нея българите изкупват чужди грехове, включително и на досегашните управници, които се самозабравили. "Трагедиите са от небрежност и безхаберие. Всеки се е вглъбил в парата и печалбата", смята Спаска. Тя допълни, че нейната майка е връстничка с кораба ковчег. "Родена е през 1924 г. и вече е напълно грохнала. На тези години какво може да направи човек? По същия начин е амортизиран и този плавателен съд", обобщи пловдивчанката.

След молебена всички се разотидоха. "Това е най-тъжният 6-и септември, сякаш не е имало Съединение", коментира Митка Павлова.

Празничните прояви в Пловдив бяха отменени. Единствено в 20,30 ч почетна рота се строи пред паметника на Съединението и под звуците на "Покойници, вий в други полк минахте" бяха поднесени венци.