Мартин не може да плува, но спаси две жени от удавяне

https://www.24chasa.bg/Article/222166 www.24chasa.bg
В чистата вода се виждат мъртви на дъното. СНИМКА: ТВ А1

"Седяхме на терасата на вилата с приятелите ми Рубин и Гоце и се наслаждавахме на хубавото време. Гледахме как корабите пътуват към "Св. Наум". За секунди изпуснах езерото от погледа си. В този миг чух писъци", разказва 43-годишният Мартин Бошковски от Куманово, който бил на почивка във вила край Охрид. В началото решили, че деца си играят, но след това видели страшната гледка. Мартин и Рубин веднага се качили на колата и се смъкнали на брега на езерото. "Там вече имаше събрани около 20 души, които безпомощно гледаха и се чудеха какво да направят. Видях една празна лодка, избутах я до водата и с Рубин се метнахме в нея", допълва Мартин.

В този миг той дори не се сетил, че не може да плува и ако се случи нещо, няма кой да го спаси. "Друже, а бе тая лодка няма гребла", сепнал се, когато седнал в нея. Наблизо имало гумена лодка с малки гребла и те ги взели.

"Започнахме да се мъчим да навлизаме към мястото на потъналия кораб. Марто за първи път се качваше на лодка и не знаеше дори как да гребе. По едно време започнахме да се въртим в кръг. После стигнахме на 300 м навътре и гледката бе потресаваща", казва 41-годишният Рубин Дановски.

Мартин Бошковски (вдясно) обяснява как е спасил жените в Охридското езеро.
СНИМКИ: 
ПИЕР ПЕТРОВ
Мартин Бошковски (вдясно) обяснява как е спасил жените в Охридското езеро. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Двамата били първите пристигнали сред изпадналите от кораба "Илинден" нашенци. През това време отнякъде започнали да хвърлят спасителни жилетки. Мартин грабнал една, сложил си я и се навел през борда, за да измъкне жена. Лодката се наклонила застрашително и той се изплашил. Въпреки всичко успял да качи жива жена. От другата страна приятелят му издърпал още една

Мартин не може да плува, но спаси две жени от удавяне

"Такава страшна гледка никога в живота си не съм виждал. Писъците раздираха въздуха. Всичко се развиваше много бързо като на филм. Водата беше спокойна и чиста и на дъното, което е на около 6 метра, виждахме мъртви", разтреперан си спомня Мартин. Жената, която извадил, през цялото време пищяла “Къде е мъжът ми?”

Националните флагове в Македония бяха спуснати вчера заради траура в памет на жертвите в Охридското езеро.
Националните флагове в Македония бяха спуснати вчера заради траура в памет на жертвите в Охридското езеро.

Той обаче я успокоявал, че е на кораба, и да не се притеснява. Обратно двамата стигнали първи на брега и с личната кола на Рубин закарали двете жени в болница. Може би е можело да спасим и още хора, но нямаше къде да ги качим, лодката беше малка. Тренирал съм волейбол, но нямам афинитет към водата и водните спортове, допълва Мартин. Следобед двамата се върнали в болницата, за да питат доктора в какво състояние са жените. "В този момент не мислех нито за себе си, нито за двете ми момчета, които могат да останат сираци. Щастие е, че много бързо пристигнаха другите спасителни екипи и двата кораба, които бяха наблизо. Иначе жертвите можеха да бъдат много повече", допълва македонецът.

На кораба “Илинден” имаше само два спасителни елека, споделя пред македонската телевизия А1 оцелялата българка Венета Стаменова. Тя лежи в болница, след като се нагълта с вода при потъването. Венета пожела чрез изявлението си да даде знак на децата си в България, че е жива.
СНИМКА: ТВ А1
На кораба “Илинден” имаше само два спасителни елека, споделя пред македонската телевизия А1 оцелялата българка Венета Стаменова. Тя лежи в болница, след като се нагълта с вода при потъването. Венета пожела чрез изявлението си да даде знак на децата си в България, че е жива. СНИМКА: ТВ А1

Снощи до 2-3 часа през нощта мъжете не успели да се съвземат от шока. Седели и коментирали случилото се, а през нощта трагедията се въртяла в главата му като на филмова лента. На следващия ден всички приятели на Мартин и Рубин ги наричаха герои.

АНЕТА ТОДОРОВА
АНЕТА ТОДОРОВА

От Охрид предават нашите пратеници Антоанета Маскръчка и Пиер Петров

СНИМКА: АДЕЛИНА СТОЯНОВА
СНИМКА: АДЕЛИНА СТОЯНОВА

 

И сърби вадили наши от водата

В Охрид има три такива кораба. Единият е "Илинден", другият е също частен, а третият е на общинското предприятие "Комуналец", каза кметът Александър Петрески. И трите били реновирани, технически изправни и били в движение.

"Моят кораб "Александрия" е доста по-голям, със 150 места. В момента, в който се е обърнал "Илинден", помощник-капитанът Владо ми се обади по телефона за помощ. След 4 минути бяхме там. Предупредихме пътниците да стоят на местата, хвърлихме към давещите се спасителни жилетки и топки. След малко дойдоха колегите и от другия кораб "Катерина". Освен нас - моряците, във водата се хвърлиха да спасяват и няколко момчета от Сърбия, които бяха туристи", разказа 43-годишният Зоран Гилевски, собственик на "Александрия". Качените на неговия борд българи били спасявани от анестезиоложки от Сърбия. За около 10 минути всички били извадени. "Имало е технически проблем. "Илинден" не се е преобърнал, защото е стар, нито пък е бил кой знае колко претоварен", допълни Гилевски. Според него скъсано въже, което свързва перка с руля, може да предизвика такова обръщане. Вчера нито един от петте кораба, които разхождат туристи от Охрид до манастира "Св. Наум", не пътуваше. Хората били доста изплашени, а и заради трагедията в града нямаше достатъчно мераклии за возене.

 

Две сестри не се качиха на кораба

5 септември вече е втори рожден ден за сестрите Анета Тодорова и Пенка Цонкова.

Двете жени от Пирдоп не се качиха на корабчето “Илинден”, което удави 15 българи във водите на Охридското езеро в събота. “Не отидохме на разходката до “Свети Наум”, защото преди време пак бяхме идвали в Охрид и плавахме по същия маршрут. Затова решихме да си направим волна програма, да открием нещо ново. Да, това ни спаси живота. Но пък имахме нещастието да чуем страшната вест и да служим за свръзка на оцелелите. Обади ни се наша позната от корабчето и каза, че е потънало и че има удавени. Плачехме като деца - хем от радост, че не сме там, хем от мъка по загиналите. Общо взето цялата група се познаваме, защото сме от съседни градчета и села”, сподели Анета в самолета на връщане към България.

“За втори път в живота изпускам корабче”, допълва сестра й Пенка. Преди доста години била на екскурзия в СССР. Отишла в черноморския курорт Сочи. В програмата била включена разходка с корабче. ”Нещо се забавих и като стигнах пристанището, то беше отплавало. Много се ядосвах. Но тогава не се случи нищо страшно, така че е имало защо да се ядосвам. Но оттук нататък нито аз, нито сестра ми ще се качим повече в живота ни на кораб”, зарече се Пенка.

Не бе на себе си Иванка Вълева от село Мирково, близо до Копривщица. Тя разпозна трупа на една от най-добрите си приятелки, която остави живи болен съпруг и деца.

 

Алекси: Една голяма дъска мe спаси

“Държах се за една голяма дъска и тя ми спаси живота”, сподели пред “24 часа” оцелелият Алекси Крайчев от Пирдоп.

В неделя “24 часа” единствен публикува снимка на очевидка на трагедията, плавала на друг кораб в Охридското езеро. В долния ляв ъгъл се вижда мъж с бяла коса, който се държи за дъска след потъването на корабчето “Илинден”. Това е 60-годишният Крайчев.

“Качихме се на корабчето, изглеждаше доста прилично. Започнаха да ни обясняват как ще идем до манастира “Свети Наум” и какви други забележителности и красоти ще видим по време на плаването. Пуснаха дори някаква македонска народна песен - от тези, дето са популярни и у нас. Настроението ни се приповдигна. Но в края на първия куплет нещо изщрака, после чух някакво пукане. И както музиката внезапно спря, така и корабчето се обърна и аз се оказах във водата. Хванах се за една голяма дъска. И се държах за нея като удавник за сламка, докато не дойдоха лодки да ни извадят на брега”, разказа Крайчев.

В правителствения самолет, дошъл да прибере оцелелите в България, той се чувстваше доста спокойно. В гласа му не личеше и капка вълнение.

“Щом сме оцелели, значи можем да плуваме”, отговори човекът на въпрос дали умее да плува и дори опита да се засмее. Алекси отишъл на екскурзията в Охрид заедно с 64-годишния си съгражданин Иван Сеизов, с който са приятели от деца. Иван също оцеля, но не бе толкова словоохотлив. Двамата не са загубили роднини при трагедията.

“Това корабче бе доста малко. Но не забелязахме някаква нередност, все пак не сме експерти. Ако е имало повреда, има хора, които трябва да отговарят за това. Ако има виновни, нека си понесат наказанието, защото наши познати си отидоха”, добави Алекси Крайчев.

Трагедията стана един ден преди края на тридневната екскурзия. Групата пристигнала в Охрид в четвъртък, а трябвало да отпътува обратно вчера.

Момчил Инджов