Каква е прогнозата и как да се предпазвам от усложнения при аортна клапа с две платна?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/2222511 www.24chasa.bg
Д-р Борислав Ацев

Бикуспидната аортна клапа е един от най-често срещаните вродени дефекти при човека. Нормалната аортна клапа има три платна. При 1-2% от хората обаче тези платна са две или функционират като две, откъдето идва името на порока. При 10-17% от хората се установява генетичен дефект и се предава по наследство. В останалите случаи не е ясна причината за появата на аномалията.

При 30% от хората с бикуспидна клапа на един или друг етап от живота се появяват усложнения. Тяхното развитие зависи от различни фактори. Най-важно е при установен шум на сърцето и промени в електрокардиограмата да се уточни с ехокардиографско изследване още след раждането и с редовни контролни изследвания през годините каква е промяната във функцията на бикуспидната клапа - стеснение (стеноза) или пропускане (инсуфициенция).

Обикновено в детска възраст тези клапи повече пропускат, докато след 20-ата им годишнина при тези хора клапата започва да се стеснява под влияние на започващите атеросклеротични промени в организма.

В някои случаи се налага тези клапи да се оперират още в кърмаческа възраст поради застрашаване на живота на бебето.

По-голяма вероятност за стеснение има при пушачите, хипертониците (с повишено кръвно налягане) и хората с нарушена липидна обмяна. Точно това са хората, при които се налага по-често операция за смяна на клапата, защото най-често при тях се развиват усложненията. Когато клапата е силно стеснена, най-често се получава разширение на аортата след стеснението (аневризма), която може да се разкъса (дисекация). Затова кардиолози и кардиохирурзи решават дали да се оперира и кога да стане това.

Друго усложнение на бикуспидните клапи може да бъде сърдечната недостатъчност (сърдечна слабост), която се получава пак при провокация от посочените фактори. Бикуспидните клапи подлежат на операция при повечето случаи на инфекция на клапата (инфекциозен ендокардит) поради по-честото им засягане от инфекции в организма, особено от зъбен произход.

При малка степен на стеснение и пропускане на клапите и при липса на оплаквания и нарушения в ритъма не се налага лечение.

Профилактиката при бикуспидната аортна клапа трябва да започне още преди зачеването на плода в семействата на хора с доказан генетичен дефект. За тези, които имат доказана бикуспидна клапа, е необходима профилактика на усложненията - отказ от тютюнопушене, лечение и контрол на кръвното налягане, лечение на зъбите и антибиотична защита при кръвни процедури, навременно лечение при инфекции в организма. От съществено значение е ежегодният ехокардиографски контрол, а при оплаквания - и по-често.

Физическото натоварване и начинът на живот се определят от лекуващия кардиолог. Когато няма сериозни нарушения на функцията на клапата и оплаквания, не се налагат почти никакви ограничения, с изключение на състезателен спорт и тежки физически натоварвания с вдигане на тежести и напъване. В другите случаи, когато се налага оперативно лечение, след провеждането му и възстановяването ограниченията за физическа активност могат да отпаднат по препоръка на лекуващия кардиолог.