Обама сравни Путин с отегчено дете на последния чин

https://www.24chasa.bg/novini/article/2223951 www.24chasa.bg
Путин даде в петък първата си самостоятелна пресконференция в Белия дом от няколко месеца насам. СНИМКА: РОЙТЕРС

Обама настоя, че личните му отношения с Путин не са лоши, въпреки че отмени планираната за началото на септември среща между тях в Москва.

Агенцията припомня, че двамата са имали доста напрегнати разговори през юни в Северна Ирландия по време на форума на Г8 и на общите им снимки изглеждали така, сякаш са далече един от друг.

"Знам, че журналистите обръщат голямо внимание на езика на жестовете, а Путин заема такава стойка, че изглежда като отегчено дете в дъното на класната стая. Но истината е, че често разговорите ни са много продуктивни", призна Обама.

Според него обаче САЩ ще трябва да направят пауза и да преоценят отношенията с Русия, като се види накъде се готви да тръгне тя. Обама допълни, че даването на временно убежище на беглеца Едуард Сноудън не е било единствената причина да отмени срещата си с Путин. Ставало дума за поредица от противоречия през последните месеци, сред които Обама назова Сирия и човешките права в Русия.

Президентът обаче изключи възможността от бойкот на олимпийските игри в Сочи, каквито призиви се чуват в САЩ. Москва вчера не коментира описанието на руския президент, направено от американския му колега.

Говорейки за Сноудън държавният глава каза, че не го смята за патриот. "Ако е уверен в правотата си, той трябва да се върне в САЩ и да отстоява позицията си в съда", каза Обама.

ПОДСЛУШВАНЕ

Обама обеща да се засили контролът върху програмите за електронно следене в САЩ, за да се постигне по-добър баланс между гарантирането на безопасността на американците и опазването на личните данни. Същевременно нови разкрития на Едуард Сноудън показаха, че дупки в закона са позволявали на Агенцията за национална сигурност да добива лични данни на американски граждани, без да има необходимите разрешения.