ЦРУ ще променя климата със спецпроекти

https://www.24chasa.bg/Article/2229752 www.24chasa.bg
Базата с антените по програмана HAARP, построена от американските военни в Аляска. СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Изследванията, които се провеждат от Академията на науките на САЩ, проучват дали хората могат да използват геоинженерството, за да променят околната среда и да спрат климатичните промени на Земята. Подобна новина само подклажда конспиративните теории, които се вихрят открай време покрай ЦРУ, коментира британският в. "Индипендънт".

Новият проект ще продължи 21 месеца и е на стойност 630 000 долара Цената се поделя между ЦРУ, Академията на науките, Националната администрация за изучаване на океаните и атмосферата и НАСА. Това е първото изследване в областта на геоинженерството, за което разузнавателната агенция на САЩ отпуска пари.

На сайта на академията изследването е описано като "проучване на ограничен брой геоинженерни техники, сред които контролиране на слънчевата радиация и намаляване на въглеродния диоксид". Обяснява се, че целта е да се установи по принцип какви са потенциалните резултати от прилагането на такива техники за околната среда, икономиката и националната сигурност.

Според една от теориите убийствените торнада в щата Оклахома през май са предизвикани от проект на американските военни в Аляска.
Според една от теориите убийствените торнада в щата Оклахома през май са предизвикани от проект на американските военни в Аляска.

Говорителят на ЦРУ Едуард Прайс отказа да обясни пред уебсайта "Мадър Джоунс" каква точно е ролята на разузнавателната агенция в проекта. Той обаче коментира, че е напълно естествено за ЦРУ да работи с учените за по-доброто разбиране на явления като климатичните промени и тяхното отражение върху националната сигурност.

Мъж минава покрай гигантски глобуси близо до стария град на Ерусалим. Изложбата целеше да привлече вниманието към климатичните промени.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Мъж минава покрай гигантски глобуси близо до стария град на Ерусалим. Изложбата целеше да привлече вниманието към климатичните промени. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Дискусиите около теориите и опитите за манипулиране на времето бяха съживени наскоро от американски коментатори, които твърдят, че убийствените торнада в американския щат Оклахома тази година, както и други опустошителни природни явления като урагана Санди са били предизвикани от човешка ръка. По-специално - от американското правителство, което експериментира с комплекса от антени HAARP в Аляска, припомня в. "Индипендънт". Програмата HAARP има за цел да анализира йоносферата и да изследва потенциала й за разработване на супермодерна технология за радиокомуникации и наблюдение. За целта американските военновъздушни сили са изградили арктическа станция, състояща се от множество антени, край Гакона в Аляска. Ключовият инструмент в програмата е радиопредавател, който оперира в отсека на високите честоти. Наблюдатели твърдят, че именно тези антени са предизвикали мощните торнада. Никой официално в САЩ не се е заел нито да коментира, нито да опровергава тази теория.

През 2008 г. изследване, проведено от Националния съвет по разузнаването на САЩ, заключва, че климатичните промени представляват сериозна заплаха за националната сигурност. "Климатичните промени и политиките, свързани с тези промени, могат да се отразят на вътрешната сигурност в редица щати, на откриването на нови морски маршрути и на достъпа до суровини. Промените ще се отразят и на глобалната икономика, което ще има значителни геополитически последствия", се казва в изследването, направено тогава.

Сега учените в САЩ се концентрират върху 2 конкретни техники. Едната е контролирането на слънчевата радиация, което е теоретичен клон на геоинженерството. Той изследва възможностите да се вкарат частици в стратосферата, които ще отразяват слънчевите лъчи, идващи към Земята, обратно навън към Космоса. Идеята е да се блокира инфрачервената радиация и да се спре покачването на температурите. На теория контролирането на слънчевата радиация може да доведе до всеобхватен охлаждащ ефект за планетата ни, който да обърне или поне да забави, глобалното затопляне.

Първите 2 събирания на научните екипи по новия проект вече се проведоха на 20 май и на 19 юни. Медиите обаче не бяха допуснати до тях. На 17 юли във Вашингтон се проведоха два закрити панела по проектите сутринта и вечерта. Между тях имаше открит панел, който хвърли известна светлина върху това от какво се интересуват сега изследователите.

"Нищо в цялото изследване не е поверително. Ние правим експертна оценка", коментира за телевизия "Фокс нюз" научният ръководител на изследването Едуард Дънли.

Американската академия на науките досега е организирала 2 научни форума за геоинженерството, но нито един от тях не е бил финансиран от ЦРУ. Не е ясно защо разузнаването се включва точно сега, но интересът на американската администрация към дейности за промяна на климата не е нов.

Първото мащабно модифициране на времето е приложено като военна тактика по време на Виетнамската война. Тогава американските военновъздушни сили прилагат техниката "посяване на облаци", като се опитват да предизвикат обилни валежи и да саботират известната линия "Хо Ши Мин" - мрежа от пътища, построена от Северен Виетнам през съседните държави Лаос и Камбоджа, за да оказва логистична подкрепа на северновиетнамската армия и партизаните в Южен Виетнам. Армията на САЩ не успява да блокира линията със сухопътни сили, а мащабните въздушни бомбардировки не спират северновиетнамците и те придвижват по няколко хиляди тона храна и военни запаси на ден на юг.

Между 1962 и 1983 г. други учени, занимаващи се с геоинженерство, се опитват да променят начина, по който се развиват ураганите, използвайки сребърен йодид. Проектът "Гневът на бурята" например се ръководи от флота на САЩ и от министерството на търговията в страната. През последните години опитите продължават. Известно е, че китайската агенция за времето също използва техниката "сеене на облаци" с изстрелването на кристали йодид в облаците преди олимпийските игри в Пекин през 2008 г., за да гарантира, че дъждът ще се изсипе в предградията на столицата и ще пощади стадионите с игрите.

Макар че досегашните опити да се манипулират времето и климатът често са посрещани с подигравки, те трябва да бъдат следени внимателно, предупреждават учени. "Някои от геоинженерните предложения са много лесно изпълними, относително евтини и имат капацитета да намалят опасността от убийствени бури в голяма степен. Те обаче крият рискове", предупреждава пред сайта "Стейт.ком" Дейвид Кейт, изследовател от "Харвард" и един от защитниците на геоинженерството.

Именно защото тези техники са сравнително евтини и изпълними, има опасност държави или дори отделни богаташи да се опитат да променят климата за собствените си интереси, предупреждават аналитици.

Поне един човек досега със сигурност се е опитвал сам да променя климата. Ръс Джордж, бившият шеф на компанията "Планктос", която разработва технологии за справяне с глобалното затопляне, разпръсна преди време в Тихия океан край крайбрежието на Западна Канада желязо, за да предизвика бум на планктон в района. Целта му била след това планктонът да поеме въглеродния диоксид от въздуха. Опитите на Ръс Джордж бяха осъдени от повечето учени, но за момента почти нищо не може да се направи, за да бъдат спрени такива индивидуални опити. За това и проблемът вече заинтересува и агенции като ЦРУ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из