В Пирдоп познали “нашето Миме” на подводна снимка

https://www.24chasa.bg/Article/223209 www.24chasa.bg
Младежи разпознават силуета на удавената Мария по подводната снимка. СНИМКИ: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

Това е Мимето, на нея прилича. Всички коментирхаме, като видяхме снимката в "24 часа". Това разказаха вчера в централното кафене на Пирдоп младежи. Те се опитват да разпознаят силуета на удавеното момиче с червена блузка и бели шорти.

21-годишната Мария е от Пирдоп, но учела в София, била е на екскурзията с майка си Стоянка и 16-годишната си сестра Теодора.

Майка ми е била учителка и на двете и ги познавам. Мимето беше много весела, не знам Теодора как ще го преживее, казва момиче, което разнася кафе, но не желае да си каже името. Тя е съученичка с Теодора.

Мария
Мария

Късно онази нощ оцелелите Стоянка и дъщеря й Теодора се прибраха в дома си. Вчера бабата на момичетата обаче отказа да пусне журналисти в дома им - няма какво да говоря, оставете ни в мъката ни, твърдо отсече жената.

В Пирдоп познали “нашето Миме” на подводна снимка

Снахата на 68-годишната Лула Балабанова пък веднага се сеща за какво идваме. Много се разбирахме, колко нелепо загиват добрите хора, нарежда жената и ни моли да не безпокоим сина на загиналата, който не бил добре със здравето.Другият заминал да разпознае трупа на майка си в Охрид.

В Пирдоп познали “нашето Миме” на подводна снимка

Лула пътувала заедно със съседката отсреща - Гана Лукова. Били наборки и приятелки. Те за първи път излизат от България и никога няма да се върнат.

За първи път Лула излезе от България и не се върна, казва снаха й.
За първи път Лула излезе от България и не се върна, казва снаха й.

Преди 2 г. починал мъжът на Лула, след това и тримата му братя си отишли един след друг.За 2 години пета смърт в семейството, какво стана, бърше очи снахата и ни показва саксиите с мушкато, които загиналата много обичала. Дълги години гледала мъжа си на легло и последните месеци, след като се съвзела от смъртта му, решила да си отпусне душата с екскурзията.

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

Голямата дъщеря на Гана отишла да разпознае майка си, малката - Нери, приема съболезнования в дома си.Медицински работник съм и се държа, жестоко и нелепо е, казва тя. Предишния ден посрещнала дъщеря си от Америка - всички я чакали да си дойде с нетърпение, а сега вместо радост, момичето ще трябва да погребва баба си.

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

ДИАНА ПЕТРОВА

 

Закъснял самолет сблъска премиер и президент

Спор защо оцелелите българи са седели час и половина на летището в Охрид, се води от тв екрана от оня ден.

Бойко Борисов намекна за това минути след като посрещна спасените в София. "Извинявам се за закъснението, но вината не е наша", обясни пред журналисти тогава, намеквайки, че хората са чакали в Охрид да кацне Георги Първанов.

Пред bTV вчера премиерът допълни, че "нищо нямаше да урони престижа на една институция, ако заедно бяхме посрещнали хората на аерогара “София”.

Официално от прессекретариата на президента обявиха, че в деня на траур в такива спорове няма да влизат.

Бяхме в постоянна връзка с правителствения екип в Охрид, който можеше да ни каже за това, коментира Никола Колев, шеф на кабинета на държавния глава. Той припомни, че отряд 28 е подчинен на Министерството на транспорта, а не на президента.

Неофициално от екипа на Първанов коментираха, че през цялото време, докато президент и премиер водели телефонни разговори как най-бързо да се реагира на трагедията, не е и ставало дума, че в Охрид правителственият Ту-154 М трябва да чака Първанов. Нашият държавен глава имал договорка с македонския си колега Георге Иванов за спешна среща.

Борисов е недоволен и от предложението на президента за нуждата от специално звено за координация между институциите при извънредни и трагични ситуации. Според премиера не бива да се връщат такива "дебилни и паразитни структури".

ЛЮБОМИР ДЕНОВ