До 80 желания на час валяха снощи над Рожен

https://www.24chasa.bg/Article/2233170 www.24chasa.bg
Източник: БНТ

Тази нощ беше пикът на метеорния поток "Персеиди", в който любителите-астрономи в небето над Рожен успяха да видят и преброят между 60 и 80 метеора на час, съобщи БНТ.

Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен е едно от най-подходящите места за нощно наблюдение заради своите 1750 метра надморска височина.

Нощното небе беше в пълен мрак и звездният дъжд можеше да се види ясно с просто око.

С камера обаче мисията бе трудноизпълнима, ето защо желаещите да се полюбуват на падащите звезди бяха специално оборудвани. 

"Фотоапарат, който може да снима на скорост Б, да е отворен фотоапаратът продължително време, колкото вие желаете и да го позиционирате някъде неподвижно. Така може да уловите трекове - движението на звездите, като съответно, когато падне метеор в полето, той също ще се хване и така ще го уловите" - поясни Гроздан Грозев - любител-астроном.

Учените смятат, че с миниатюрните си размери метеорите не оказват влияние върху Земята. Тези, които навлизат в нашата земна атмосфера, са големи "колкото песъчинка" и изгарят напълно, когато навлязат в атмосферата, каза астрономът Григор Николов. 

Той допълни: "От триенето оставят след себе си стълб от плазма, който свети. Това, което ние виждаме, това проблясване".

Въпреки че не виждат падащи звезди за първи път, астрономите признаха, че и те като многобройните туристи, наблюдаващи космическия спектакъл, си пожелават нещо, когато видят падаща звезда. 

Метеорният поток "Персеиди" може да се наблюдава всяка година по това време.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание