Майбахи гният в Пионерските казарми

https://www.24chasa.bg/Article/223723 www.24chasa.bg
Десетки потънали в ръжда останки от войната пълнят двора на Пионерските казарми на Ямбол. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Майбахи за милиони гният в Пионерските казарми на Ямбол.

Военният имот от почти 200 декара се намира в самия център на града. 83 останки от немски танкове от Втората световна война са стоварени в запустелия двор. Тук навремето са били дислоцирани няколко батальона на щаба на бившата 7-а ямболска дивизия.

Ценните екземпляри бяха изкопани през зимата и ранната пролет на миналата година от т. нар. отбранителна линия "Крали Марко" по границата с Турция. Поводът за операцията тогава бе скандалът с кражбата на "Царицата", най-ценния майбах. Неофициално се смята, че машината е била подарък от Хитлер на българската царица Йоана и затова е привлякла вниманието на колекционерите.

Единственият в света
Единственият в света "Ягдпанцер" модел L-48. Най-ценният екземпляр може най-лесно да върне предишния си блясък, смятат експерти. Такъв експонат би бил гордост за всеки военен музей в света.

От България тайно я изнасят германците Томас Мартин и Матеус Майер. На 13 декември2007 г. те бяха арестувани в района на с. Лесово, Ямболско, където с помощта на българския майор Алексей Петров подготвяли за експорт втора машина. При неизяснени и до днес обстоятелства немците избягаха от ареста и през Македония и Гърция се прибраха в Германия. До ден днешен България не е поискала нито екстрадицията на Мартин и Майер, нито връщането на откраднатата машина.

Това е единствената снимка на
Това е единствената снимка на "Царицата". Неофициално се смята, че танкът е подарък на Адолф Хитлер за царица Йоанна. Екип на "24 часа" я засне на 11 август 2007 г., няколко месеца преди тайнственото й изчезване.

По непотвърдена информация "Царицата" е била продадена на богат японски колекционер за 1 млн. евро.

Независимият експерт Калоян Матев демонстрира следи от вандализма на цигански групи, специализирали се в рязане на машините за скрап.
Независимият експерт Калоян Матев демонстрира следи от вандализма на цигански групи, специализирали се в рязане на машините за скрап.

Журналисти влизат в Пионерските казарми за първи път. Повече от 6 месеца екип на "24 часа" чака разрешение за "супертайния" имот.

Наричат този танк немскобългарски хибрид. Върху танк Панцер-4 е монтирано руско оръдие от самоходна установка СУ-76М.
Наричат този танк немскобългарски хибрид. Върху танк Панцер-4 е монтирано руско оръдие от самоходна установка СУ-76М.

Отговорът на пресцентъра на МО бе, че не може да ни пуснат без човек от Националния военно-исторически музей. Половин година така и не се намери експерт по темата - нашият входен билет за казармите. Те са толкова стари, че поне хората, които ни посрещат, не помнят, защо се наричат Пионерски. Може би защото са били първите в града, предполага Митко Митев, регионален шеф от управление "Снабдяване и търговия" на МО.

Майбахи гният в Пионерските казарми

Зад тежките порти ни посрещат ръжда и бурени. Повечето сгради са толкова стари и грохнали, че едва ли някой смее да влезе вътре.

Останките са разделени в три двора. В първия, който се охранява по-лесно, са най-ценните екземпляри.

В екипа ни е включен и Калоян Матев, независим експерт. Той професионално се занимава с автомобили, но старите немски машини са му хоби. Автор е на 2 книги на тази тема.

Най-ценният екземпляр е ловецът на танкове "Ягдпанцер".

Това е щурмово оръдие, създадено на базата на танк "Панцер-4". Машината е ниска с мощно противотанково оръдие L-48. Цифрата след L означава дължината на цевта. С ниския силует, маската тип "свинска глава" и мощното оръдие машината е всявала страх у противника. Произведени са общо 1998 "Ягдпанцер" от двете модификации. Оцелели са само 12 - шест L-48 и шест L-70. Всички са с повредени или липсващи двигатели, няма данни за такава машина в движение.

Българският L-48 е единствен в света с амбразура за картечница на механик-водача, която по-късно е била счетена за неудачна и заварена. По амбразурата Матев счита, че машината е от много ранна серия с 60-мм челна броня.

Моделът L-48 може да се възстанови напълно, смята Калоян Матев. Не му трябва нищо друго, освен 3 капака на горните люкове. Веригите са скъсани при ваденето, но запазени. Свободно се движат основните и паразитните ролки за веригите.

Ръждата лесно може да се свали в заводите на "Терем" в Шумен или Търговище. Една нова боя и танкът е готов за музея. При по-добро желание може да се монтира и двигател от друга машина, смята независимият експерт.

На второ място по важност Матев поставя вариант F на танк "Панцер-4", който е единствен в света. Други музеи имат вариантите G, H и J, но не и модел F.

Покрай вариант F нашият музей може да се сдобие и с пълната серия на "Панцер-4" - като се добавят и вариантите G, H и J. Тази серия също ще е единствена в света.

В класацията на Матев е и хибридът на танк "Панцер-4" с руско противотанково оръдие ЗИС-3. Според доклада на специалната комисия с шеф Благой Миленов, бивш зам.-началник на военния музей, патентът е български - преправянето е станало в България. Правят го поради изчерпването на запасите от немски снаряди.

Странно защо двете прочути катерни оръдия "Грюзон" са в третия двор. Наричат ги още крепостни. Този първообраз на танка представлява метален цилиндър с въртящо се чрез купола оръдие. Първоначално са го монтирали на морски баржи. Българите обаче му измислят и сухопътно предназначение. Избират някоя важна височина и с каруци вдигат грюзона там. В сектора му пиле не можело да прехвръкне, а дебелата броня издържала на всякакви муниции. Младата българска войска купува грюзоните в първите години след Освобождението. За сефте ги използва срещу турците в Балканската война. После - срещу румънци и гърци в Първата световна.

Вторият грюзон е без купол. Отишъл е за скрап. Така че от двете оръдия спокойно може да излезе едно за музея, смята Калоян Матев.

Каква е ролята на военния музей в историята с майбахите?

В самото начало - водеща. Тогава неговият зам.-шеф Благой Миленов оглави специалната комисия за опис и картотекиране на вкопаните в Странджа машини. По всеобщо признание Миленов е най-добрият български експерт по бронираните машини от Втората световна война. Той бе активна фигура и при организацията на първия търг за продажба на стари руски танове и оръдия.

През април м.г. обаче в стола на военния министър Веселин Близнаков седна неговият съпартиец Николай Цонев. Той пък възложи на Миленов със заповед Р-250 от 28 юли 2008 г. да огледа и оцени намиращите се в ямболските казарми стари машини от войната.

Близо половин година обаче темата "майбахи" бе вкарана във фризера. Спорадично в медиите се появяваха дописки за това как музеят искал повече машини за експозицията си, а Орлин Иванов, шеф на кабинета на министъра - не давал.

В началото на 2009 г. се случиха две особено важни неща. Първо - Благой Миленов бе уволнен от музея. И второ - министър Цонев изненадващо реши да даде на музея всички изкопани машини. Историците най-добре разбират от стари танкове, нека те си изберат по-ценните, а за съдбата на останалите да направят предложение. Решението на министъра бе посрещнато едва ли не с възторг.

Какво обаче се получи? Навръх Гергьовден уважаваният полк. Петко Йотов, директор на НВИМ внезапно се отказа от майбахите. Тези железа не ме интересуват, от тях не може да се получи нищо читаво, заяви той.

Така без никакъв резултат изтече първият срок, даден от министъра за прехвърляне на майбахите към музея. След това срокът бе продължен 2 пъти.

Според запознати Петко Йотов просто не искал да се товари с тази тежка задача, тъй като съвсем наскоро преживял тежък инфаркт.

Докато медиите ръкопляскаха на министър Цонев за разумното решение, в ход е бил един доста интересен замисъл, сподели пред "24 часа" служител по сигурността от МО. По думите му замисълът е трябвало да сработи непосредствено преди изборите, когато Цонев излезе в отпуск, за да си организира кампанията. Тогава някои от зам.-министрите е трябвало да издаде нова заповед за продажба на всичките 83 екземпляра като скрап.

Идеята не била реализирана заради неотслабващия журналистически интерес.

Сега нали разбираш, драги читателю, защо екипът на "24 часа" не бе допускан почти половин година до Пионерските казарми!

Какви са ходовете пред новия министър Николай Младенов? На първо място да актуализира оценките на машините. На второ, да даде на музея най-ценните екземпляри. И на трето - без колебание да организира международен търг за всичко останало.

Политиката на бездействие, което издава колебание и нерешителност, просто ще унищожи безценни исторически артефакти. От продажбата на ненужните машини пък МО ще попълни и без това продънения си бюджет.

Колко пари ще са нужни за потягането на ръждясалите машини? Според Калоян Матев - по 25-30 хил. на парче максимум. Може да минат и с по една боя, но такива уникати заслужават повече.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ

 

Колекционери дават луди пари

Луди пари дават колекционери от Западна Европа и САЩ за редки машини от Втората световна война.

Преди 2 г. шведското военно министерство продаде немски самоходни оръдия за 180 хил. евро бройката. И това са цени на серийни модели, а не на уникати.

Миналата година пък финландци изтъргували 3 щурмови оръдия на цени от 115 до 185 хил. евро.

Според експерти, ако българското МО организира търг за машините, които не може да поеме в музеи, цените ще скочат много по-нагоре.

По принцип интерес към нашите танкове проявяват американци, руснаци, естонци. Два немски музея и едно сдружение "Майбах" отдавна са отправили конкретни запитвания за покупки или за замяна. Американски бизнесмен давал подписан чек, на който нашите трябвало само да напишат сумата. Оферти имало и от крупни колекционери от Кралство Йордания.

Цената на най-скапаните екземпляри тръгва от 100 хил. лв. нагоре, твърдят оръжейници. (24часа)

 

Вандали съсипали уникати

До ноември миналата година танк номер 36 бе в перфектно състояние, твърди Калоян Матев.

Сега машината е за оплакване. Вандали са изрязали големи парчета от капаците и оръдието с т.нар. резак. Какво значи резак? Елементарно - оксижен и кислородна бутилка, отговаря човек от охраната. По думите след като армията снела от въоръжение вкопаните танкове, спряла да ги пази. Тогава летящи отряди от местни цигани буквално се развилняли.

Колко са взели от тази машина?

Ако изрязаното в най-добрия случай излезе до 3 тона, са прибрали около 2 хил. лева. Но са потурчили танк за минимум 100 хиляди, твърди пазачът.

И сочи съсипаното оръдие, което от усилието е влязло навътре в корпуса на машината.

Според Матев сега цените на скрапа са паднали. Ала преди 3-4 г. старото желязо достигнало 72 ст. на килограм. Тогава апетитите на контрабандистите придобили невероятни размери. (24часа)