10 въпроса от интервюто за работа, по които трябва да сте перфектни

https://www.24chasa.bg/Article/2239751 www.24chasa.bg

Сигурно е, че ще ви ги зададат, така че се подгответе добре.

Ако направите добро впечатление на интервюто за работа, вероятността да спечелите мястото става голяма. Значи трябва да се подготвите отлично. Трудно е да предвидите всички въпроси, които могат да ви зададат. Но има 10, които е 99,99% сигурно, че ще присъстват в интервюто. Списание Business In- sider съветва как да се справите с тях.

Разкажете ми за себе си

Отговорът на този въпрос обикновено отнема не повече от една-две минути, но действа като визитна картичка. От вас се иска накратко да разясните кой сте и да покажете, че можете да се изразявате добре. Не започвайте да нижете надълго и широко личната си история. Говорете за най-важните моменти от професионалния си опит и пояснявайте как с натрупаните знания и умения бихте могли да бъдете полезни в компанията, в която кандидатствате. За да успеете да изтъкнете качествата си още при този въпрос, предварително проучете какво търсят бъдещите ви работодатели. Ако предпочитат техническите умения, похвалете се с тях. Набележете си две-три важни постижения и непременно ги споменете.

Какви са силните и слабите ви страни?

Спомнете си какво казват другите за вас, когато мислите за положителните си страни. Подкрепяйте твърденията си с примери. Избирайте качества, които пасват на културата и целите на компанията. Най-важното, когато избирате кои силни страни да подчертаете, е да сте сигурни, че те имат връзка с позицията, която се надявате да получите. Ако например кандидатствате за работа в човешките ресурси, говорете за умението си да общувате с различни типове хора.

Въпросът за слабите ви страни винаги е най-трудният. Придържайте се към истината и споменете мерките, които вземате, за да се справяте със слабостите си. Не разкривайте нищо, което би ви накарало да изглеждате некомпетентени - например, че не можете да се справяте с крайните срокове. Накарайте недостатъците си да звучат по-позитивно, но гледайте отговорът ви да не звучи твърде отрепетиран.

Каква заплата очаквате?

Не е необходимо да отговаряте на този въпрос на интервюто. Може да се опитате да го отклоните, докато не получите реална оферта. Кажете на интервюиращите, че искате да отложите този разговор за момента, в който и двете страни са сигурни, че вие сте правилният човек.

Защо искате да работите за нас?

Прочетете всичко, което можете да намерите за компанията. Ако вие или приятелите ви познавате хора, които работят там, помолете за разговор, в който ще ги разпитате за фирмата. Когато сте готови с проучването, трябва да определите как целите на компанията се свързват с личните ви цели и бъдеще.

Къде се виждате след няколко години?

Помислете как постът, за който кандидатствате, може да ви помогне да се придвижите напред. Опитайте да бъдете честни, но не дотам, че да признаете, че сте готови да работите и за конкурента им, или нещо твърде лично, като желанието да станете майка. Придържайте се към професионалните примери, интервюиращите не се интересуват от плановете за личния ви живот.

Кандидатствате ли и за други компании?

Отговорете кратко. Едно просто да плюс споменаване, че сте отворени към различни възможности, е достатъчно. Може също да кажете, че тази работа е приоритетният ви избор. Не лъжете, че кандидатствате в някои големи компании, ако не е така. 

Какво можете да направите за нашата компания?

Когато се готвите за интервюто, помислете защо бихте се справили добре на желаната позиция и какви стъпки сте предприели, за да постигнете това. Предложете нови идеи и примери за нещата, които вече сте постигнали и които са били от полза за предишните ви работодатели.

Защо напускате предишната си служба?

Придържайте се към истината. Ако напускате заради негативна ситуация, в никакъв случай не говорете лоши неща за старата си фирма или шеф. Фокусирайте се върху факта, че търсите израстване и че според вас новата компания е стъпка в правилната посока.

Имате ли въпроси?

Задаването на уместни въпроси може да разкрие много за личността ви и да се окаже най-важната част от интервюто. Отделете време, за да измислите въпроси, на които не може да се отговори само с да или не. Не задавайте въпроси, в които се съдържат твърде много предположения и които ви карат да звучите, сякаш сте сигурни, че работата вече е ваша. Не се фокусирайте върху заплащането, бонусите и повишенията. Обърнете повече внимание на нещата, които можете да направите за компанията, вместо на това, което тя може да стори за вас.

Как се справяте с конфликти?

Внимавайте, когато отговаряте на този въпрос, за да не създадете впечатление на огорчен или негативен човек. Винаги трябва да бъдете позитивни, защото това показва, че отлично умеете да се справяте с конфликтните ситуации. Говорете за проблем, пред който сте били изправени (не такъв, който сте създали сами) и очертайте стъпките, които активно сте предприели, за да го разрешите. 

5 съвета, за да получите мястото

Интервюто за работа е кошмар за всеки. Как да се представете добре и да се преборите със стреса съветва специалистът по кариерно развитие Андриан Пинантоан.

"Всичко за семейството"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и