Цветлин Йовчев: Има опасност от втори взрив

https://www.24chasa.bg/Article/2247541 www.24chasa.bg

До сутринта ще остане отцепен районът на взривения китайски ресторант в центъра на столицата. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти.

Предстои да се изясни колко бутилки са гръмнали в заведението. Сериозно пострадала е конструкцията на сградата. При първоначален оглед - няма да се наложи евакуация на живеещите. Ако е необходимо допълнително укрепване, то ще бъде направено в рамките на няколко часа, каза вътрешният министър.

Към момента все още има опасност от втори взрив, макар и минимална, защото има още 14 бутилки в помещенията, каза министър Йовчев. Все още продължава огледът на сградата. Предстои изваждането на бутилките от помещенията. След като бутилките бъдат извадени, архитектът и конструкторите ще си свършат работата по предписанията за укрепване на сградата и ще се произнесат дали има нужда от това. Всичко, което е необходимо, ще бъде направено в рамките на тази вечер, каза вътрешният министър.

В момента работим в тясно сътрудничество със Столична община. Тук са кметът на столицата Йорданка Фандъкова и архитект Влади Калинов, директор на дирекцията по строителен контрол в общината. Ще се огледат внимателно всички щети. Взимат се абсолютно всички мерки, надявам се да няма още пострадали оттук нататък. Районът ще остане отцепен до сутринта, каза министър Цветлин Йовчев.

След няколко часа ще има категорични данни за причините, последиците от инцидента, каза вътрешният министър.