Пуснаха Майкъл Павето

https://www.24chasa.bg/Article/224784 www.24chasa.bg
Майкъл Шийлдс показва знака на победата в колата на родителите си. СНИМКА: РОЙТЕРС

Британският футболен фен Майкъл Шийлдс, осъден у нас на 10 г. затвор, бе помилван вчера от кралица Елизабет II по препоръка на правосъдния министър Джак Стро, предаде Ройтерс.

Броени минути след съобщението на Стро 22-годишният привърженик на “Ливърпул” напусна затвора “Уорингтън” в град Чешир, пред чийто вход бе посрещнат от родителите си Майкъл-старши и Мари. Той се прибра в дома си в града на “Бийтълс”.

Основание за помилването на Шийлдс са нови доказателства, които не са били взети под внимание от съда в България. (Виж изявлението на говорителя на Стро )Те правят младежа невинен морално и технически.

Мартин със съпругата си и едното от децата им два месеца след нападението. Белезите от ударите още личат по главата му. </B>
СНИМКА: ВИОЛЕТА МИНЧЕВА
Мартин със съпругата си и едното от децата им два месеца след нападението. Белезите от ударите още личат по главата му. СНИМКА: ВИОЛЕТА МИНЧЕВА

Правосъдният министър обаче уточни, че не поставя под въпрос компетентността на българския съд. Той добави, че не той, а българското правосъдие трябва да отсъди кой е извършил престъплението, за което Шийлдс лежа 4,5 г.

Родителите на запалянкото плачат след прочитането на поредната присъда.
СНИМКА:
СИЛВИЯ
ГУРМЕВА
Родителите на запалянкото плачат след прочитането на поредната присъда. СНИМКА: СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Стро обаче каза, че през август неназован човек споделил пред родителите на Майкъл Шийлдс, че той е авторът на деянието.

Майкъл Шийлдс по време на съдебно заседание.
СНИМКА: СИЛВИЯ
ГУРМЕВА
Майкъл Шийлдс по време на съдебно заседание. СНИМКА: СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Запалянкото получи присъдата си у нас през юли 2005 г. за опит за убийството на бармана Мартин Георгиев в курорта Златни пясъци. Съдът реши, че англичанинът, който тогава бе на 18 г., е ударил жертвата с паве в резултат на тежко пиянство. В края на 2006 г. фенът бе екстрадиран в родината си, където да доизлежи присъдата.

Плакат в подкрепа на Шийлдс е залепен на автогарата в Лимърпул. Кампанията за освобождаването му започна във Великобритания веднага след като фенът бе осъден у нас.
СНИМКА: АНДРЕЙ ИЛИЕВ
Плакат в подкрепа на Шийлдс е залепен на автогарата в Лимърпул. Кампанията за освобождаването му започна във Великобритания веднага след като фенът бе осъден у нас. СНИМКА: АНДРЕЙ ИЛИЕВ

“Бих искал да кажа едно огромно благодаря на всички хора туа, включително феновете на “Ливърпул” и “Евертън” (другия отбор от града - б.р.), които подкрепиха мене и семейството ми през тези четири години”, каза освободеният Шийлдс пред журналисти. “Благодарение на вас знаех, че никога няма да вървя сам”, добави фенът, като направи игра на думи с You'll Never Walk Alone - химна на любимия си отбор.

Джо Андерсън
Джо Андерсън

Шийлдс заяви, че е жертва на грешки на две правосъдни системи - британската и българската. Тези 4 години били истински ад, защото е бил осъден за престъпление, което не е извършил. Той изрази съчувствие към Мартин Георгиев и семейството му.

Освободеният запалянко ликува след излизането си от затвора.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Освободеният запалянко ликува след излизането си от затвора. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Това, което мога да кажа, е само едно сърдечно добре дошъл на Майкъл”, заяви за “24 часа” Ричард Педър - шефът на фенклуба на “Ливърпул”. (24часа)

 

Потърпевшият Мартин Георгиев:

Бих искал Шийлдс да си излежи цялата присъда

“Бих искал Майкъл Шийлдс да си излежи цялата 10-годишна присъда. Според мен решението за помилването му не е правилното. Аз обаче не съм в позиция да коментирам британското решение.

Не знам какво има предвид английският правосъден министър Джак Стро, като се позовава на нови доказателства за невинността на Шийлдс. Българският съд си свърши перфектно работата, по време на процеса бяха разпитани 20 души очевидци, които свидетелстваха за вината на Шийлдс. Не съчувствам на осъдения и не смятам, че трябва да излезе на свобода, преди да изтърпи цялото си наказание. Защото аз никога не бих могъл да бъда на негово място, не бих тръгнал да нападам, да убивам.”

Това сподели жертвата Мартин Георгиев, когото Майкъл Шийлдс едва не уби на 30 май 2005 г. в курорта Златни пясъци. Мартин разказа още, че семейството му се опитва всячески да забрави случая и да води нормален начин на живот.

Той работи в търговията във Варна, съпругата му е фризьорка. Синовете му са вече на 4 и 5 годинки. Вчера Мартин бе на работа, както в деня на инцидента. Телефонът му не спираше да звъни.

 

Варненският съд: Ние сме си свършили работата

“Българската правосъдна система си свърши работа тук. Шийлдс бе осъден на 15 г. затвор на първа инстанция, а след това на втора и трета наказанието бе намалено на 10 г. Той си плати обезщетението от 200 000 лева и престоя в затвора почти 4,5 г. Това, че в Англия са намерили други доказателства по делото и са го помилвали, не касае българския съд. Преждевременното му освобождаване си е тяхно право и дело. Между двете страни има спогодба за излежаване на наказанията, по която той бе екстрадиран в затвор в родината си", бе позицията на Елена Бангиева от окръжния съд във Варна.

Веселин Запрянов, адвокат на пострадалия Мартин Георгиев, заяви, че не може да коментира административния процес английската държава и английското Министерство на правосъдието, защото ние не сме страна по него. “Смятам, че процесът от страна на българските съдилища в 3 съдебни институции бе пълен, обективен и справедлив. Европейският съд по правата на човека, който разгледа жалба на Майкъл Шийлдс, се произнесе в полза на българския съд, като изтъкна, че процесът е бил честен и справедлив и е приключил в съответствие с всички норми на европейското право", добави адвокатът.

ВИОЛЕТА МИНЧЕВА

 

Говорител на Стро: България трябва да открие извършителя

Представител на "24 часа" се свърза с Марк Дейвис - говорител на правосъдния министър Джак Стро. На въпроса на какво основание е бил освободен Майкъл Шийлдс, той отговори, че решението е взето на базата на нови доказателства, които не са били известни на българското правосъдие по време на процеса.

Тези доказателства са се появили в последно време и са променили позицията на министъра. С новото решение британското правосъдно министерство си е свършило работата, прегледало е всички доказателства и смята, че няма защо Майкъл Шийлдс повече да лежи в затвора, каза Дейвис. Оттук нататък българското правосъдие може да довърши делото и да открие извършителя на това тежко престъпление. Той припомни също, че преди няколко месеца в затвора в Престън помилваният е бил подложен на тест с детектора на лъжата и успешно го е издържал.

Ние смятаме, че случилото се на 29 май 2005 г. във Варна е ужасно, и изказваме нашето съчувствие на потърпевшия Мартин Георгиев, който е станал жертва на брутална и злостна атака и който също е заинтересован да се разкрие истинският злосторник, каза говорителят.

РУМИ БЛАГОЕВА, ЛОНДОН

 

Поправена бе най-сериозната грешка на правосъдието

в модерната история, смята общинският съветник Джо Андерсън, активист на кампанията за освобождаването на Шийлдс. Той е човекът, който посрещна Майкъл пред вратите на затвора и го качи на колата към свободата.

"Майкъл научи щастливата новина в 9,30 ч сутринта. Неговите родители научиха малко по-рано, като им телефонира лично правосъдният министър Джак Стро. Това е голяма новина за семейството, голяма новина най-вече за самия Майкъл.

Той беше абсолютно въодушевен, след като прекара 4,5 г. зад решетките за престъпление, което не е извършил. Сега ние продължаваме битката за окончателно изчистване на неговото име. Днес обаче ще празнуваме, защото достигнахме преломен етап в тази битка", заяви Андерсън. (24часа)