Всеки седми в Катар е милионер, но най-много са в САЩ

https://www.24chasa.bg/Article/2247991 www.24chasa.bg
Жена пресича улица “Ал Вахда” в столицата на Катар Доха. Там са разположени супермодерни небостъргачи за милиони долари, в които се помещават офисите на богати компании и банки. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ако не ви се ходи до Катар, може би ще предпочетете Швейцария. Според финансистите там 116 от всеки 1000 домакинства са милионери. Трети по този критерий за изминалата година е Кувейт (115 домакинства), следван от Хонконг (94) и Сингапур (82).

BCG определя милионерите по традиционния критерий - това са домакинства, които притежават над $ 1 млн. в ликвидни финансови активи, без да се взема предвид стойността на жилища, ваканционни имоти и бизнес.

САЩ остават безспорният лидер в света като страната, в която живеят най-много милионери - 5,9 милиона (при население от 316,5 млн. души). На второ място е Япония с 1,5 милиона милионери (население 126,6 млн. души), а трети е Китай с 1,3 милиона милионери (население 1,353 млрд. души) - виж графиката.

BCG прави и още една класация - на домакинства по света, които притежават ултрависоки нетни авоари - над 100 милиона долара. В тази класация отново водят САЩ, където има 3016 ултрабогати домакинства с такива авоари. Следват Великобритания с 1001 ултрамилионери и Китай с 851. Интересното обаче е, че най-гъстонаселен с ултрамилионери е Хонконг (15,1 на милион домакинства), следван от Швейцария (9,4 на милион домакинства).

Въпреки не особено благоприятната икономическа среда през изминалата година растежът на глобалното богатство, намиращо се в частни ръце, се е ускорил значително през 2012 г., показват данните, изнесени от BCG. Частните финансови авоари в глобален аспект са достигнали 135,5 билиона долара през 2012 г., което показва увеличение от 7,8% спрямо предната година.

Финансистите отчитат появата на 1,2 милиона нови милионери, с което общият им брой по света достига вече рекордната цифра от 13,8 милиона домакинства. Погледнато в по-общ план, броят на милионерите по света се е увеличил с 50% спрямо 2008 г.

Глобалната вълна на финансова ликвидност, задействана от големите централни банки по света, не само избегна депресията, но и наду доста групата на богаташите, отчитат американските финансисти.

Позициите на много от страните по богатство се променят динамично през последната година. Това се дължи главно на факта, че развитите страни тъпчат на едно място със скромен растеж, за разлика от просперитета, наблюдаван на новите пазари, показва изследването на BCG. Както и в предишните години, динамиката в растежа на частното богатство е много голяма във всички райони и през 2012 г., като все по-голямо значение придобиват бързоразвиващите се икономики, отчита изследването.

Например от държавите от групата BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай) само Китай бе сред 15-те най-богати държави през 2007 г. През 2012 г. към Китай се присъединява и Индия, която вече заема 15-о място.

В класацията на държавите по лично богатство Китай се придвижва от 5-о място през 2007 г. до трето място през 2012 г. Очаква се през 2017 г. той да измести Япония и да стане втората най-богата държава в света след САЩ (виж графиката). Пак през 2017 г. се очаква Индия да е вече на 9-о място по богатство, а Русия да се придвижи от 17-ото си място през 2012 г. до 11-о място и също да влезе в групата на топ 15 на най-богатите държави.

От друга страна, някои от държавите от Стария свят започват да губят позиции по богатство, показва изследването. Швейцария пада от 11-о място през 2007 г. до 13-о през 2012 година. Прогнозите са, че през 2017 г. тя ще остане на 15-о място. Пак през 2017 г. Испания и Белгия ще са отпаднали от топ 15 в ранглистата, като са заместени от Русия и Индия. Това е ясен показател, че авоарите на богаташите все още са обвързани с икономиките на страните им, коментират икономисти.

Финансистите прогнозират, че личното богатство в Северна Америка ще се увеличи до около 48,0 билиона долара до края на 2017 г. В контраст с Азиатско-Тихоокеанския регион обаче (изключение прави единствено Япония) по-малко от половината от този скок ще дойде от ново богатство.

В Западна Европа личното богатство се е увеличило с 5,2% през 2012 г. и е достигнало до 35,8 билиона долара, показва изследването. Като цяло нарастването на богатството е било по-голямо в Северна, отколкото в Южна Европа. Очаква се размерът на частните авоари в Западна Европа да достигне сума от порядъка на 40,6 билиона долара до края на 2017 г.

В Източна Европа картината е малко по-различна. През 2012 г. частните авоари са нараснали с 13,2 процента и са достигнали 2,3 билиона долара, като това се дължи преди всичко на големия скок на БВП в Русия. Очаква се до края на 2017 г. частните авоари в Източна Европа да достигнат до 4 билиона долара. Увеличението ще се дължи главно на нови богатства.

През 2012 г. Азиатско-Тихоокеанският регион бе най-бързо развиващият се по отношение на частното богатство, което достигна 28 билиона долара. Основният двигател за това е голямото нарастване на БВП в Индия и Китай, както и високите нива на спестявания. Очаква се през 2017 г. частното богатство в региона да нарасне до 48,1 билиона долара, като така излезе пред Северна Америка и се превърне в най-богатия регион в света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забравен куфар спасява живота на дуетната половинка на Шаулич Още съм в шок от нелепата смърт на Шабан Шаулич! Това разкри пред "България Днес" нашумялата сръбска попфолк певица Теа Таирович. Тя е последната, която пее заедно с него на сцената, минути преди нелепия инцидент. Кралят на сръбската музика загина точно преди 1 година в автомобилна

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му