БГ бронетранспортьор потъна в пясъците на Ирак

https://www.24chasa.bg/Article/2250953 www.24chasa.bg
Прословутото МТЛБ с климатик, паркирано пред панаирната палата в Пловдив СНИМКА:

Помните ли 500-те бронирани машини, които в края на май м.г. тогавашният премиер Бойко Борисов уж договори да продадем на Ирак?

Сензацията избухна по време на традиционното оръжейно изложение "Хемус 2012" в Пловдив. Тогава току пред входа на панаирната палата бе паркирано боядисано в пясъчен цвят МТЛБ (механизиран транспортьор лек брониран). Никой не го забелязваше, докато Борисов не спря пред него с висок мургав мъж със светлобежов костюм, червена вратовръзка и тъмни очила. Колко бройки ще изнесем за Ирак, попита премиерът заелия стойка "мирно" представител на холдинг ТЕРЕМ, модернизирал машината. Отговорът "Стотина" изобщо не го задоволи.

Тогава Борисов дръпна човека с червената вратовръзка, който се оказа министър на отбраната на Ирак, и след минута на всеослушание заяви:"Кви 100 бройки, стиснахме си ръцете за 500, така се търгува!" Разнесоха се плахи ръкопляскания, а иракчанинът д-р Саадун ал Дулайми безмълвно продължи нататък. "Хвърли 15 милиона, без да му мигне окото!", прошепна оръжейник от бранша.

Бойко Борисов в ролята на оръжеен търгове. Човекът к червената връзка и тъмните очила е военният министър на Ирак д-р Саадун ал Дулайми.
Бойко Борисов в ролята на оръжеен търгове. Човекът к червената връзка и тъмните очила е военният министър на Ирак д-р Саадун ал Дулайми. СНИМКА:

Медиите мигом раздухаха новината, а планираната стачка на оръжейниците от Търговище отпадна от дневния ред. Прозвуча и резонният въпрос: "А имаме ли възможности за 500 машини?", но в суматохата никой не го чу. Щом Бойко е казал, значи имаме. Да, ама не. Оказа се, че Борисов изобщо не се е поинтересувал от мнението на ТЕРЕМ ЕАД - търговско дружество на МО. "Като няма - ще купят", отвърнали началници.
Малцина тогава знаеха, че всъщност това МТЛБ е единствен екземпляр, прототип.Че изобщо не е изпробвано в пустинните условия на Ирак. Малцина познаваха и тертипа, по който в Арабския свят се водят търговски преговори. Едва ли някой е допускал, че по същия начин иракският гост можеше да обещае да купи и 1000 машини.

И да не вземе нито една.

Месец след изложението зам.-министърът на отбраната Валентин Радев обяви, че единствената модернизирана машина скоро ще замине за Ирак за изпитания и едва след това може да се говори за производство.

МТЛБ-то отпътува за Ирак, но 6 месеца по-късно - чак през януари 2013 г. Зам.-министърът форсирал нещата, след като разбрал, че нещата се закучват. "Извиках шефа на ТЕРЕМ Станчо Петков и Румен Райков от "Аполо инженеринг" - фирмата, която всъщност финансираше изработването на прототипа", разказа Радев, който в момента е депутат от ГЕРБ. Какво става, попитал той, заводът очаква поръчката, това са пари за заплати на работниците.

До този момент обаче изобщо не ставало дума, че частник движи голямата сделка. В общественото пространство циркулираше информацията, че зад проекта стои сериозна компания - холдинг ТЕРЕМ на МО.

През май - точно една година след като експремиерът Борисов произведе новината за 500-те машини, "24 часа" попита МО какво става с проекта. Получихме следния отговор: "Представеният на изложението "Хемус 2012" прототип на модернизираното МТЛБ е изработен от ТЕРЕМ ЕАД по договор с фирма клиент. Договорът е изпълнен, образецът е предаден на фирмата и е транспортиран до крайния потребител за изпитания. За резултатите от изпитанията нямаме информация. Преди подписването на договора за модернизация на МТЛБ с фирмата клиент бе сключено споразумение за неразгласяване на фирмена информация."

Има само едно обяснение на тази тайнственост - някой се бои да не би наченатата сделка да се обвърже с друга сделка на "Аполо инженеринг" от 2010 г., която предизвика международен скандал. Става дума за износа на български муниции за Иракски Кюрдистан, който се изчислява на около 30 млн. долара. По неофициална информация тогава турският посланик у нас е изразил протест пред МВнР. Депутатът от БСП Петър Курумбашев пък изрази съмнения, че сертификатът за краен получател на пратката е бил фалшифициран.

Другата пазена чинно информация е за истинските собственици на "Аполо инженеринг".
Дълго време се смяташе, че българинът Румен Райков е стопанин на фирмата. Покрай пловдивската сензация стана ясно, че всъщност собственици на "Аполо инженеринг" са двамата братя Ахмед Наджим Абдуллах и Муханнед Наджим Абдуллах, граждани на Ирак. Първият е със статут на временно пребиваващ в България чужденец, а вторият - на постоянно пребиваващ. По последни данни Ахмед вече не фигурира като собственик. Вместо него е записано името на Румен Райков.

Опитите на "24 часа" да се свърже с Румен Райков или поне с единия от братята - който уж е постоянно у нас, не се увенчаха с успех. Телефонът на офиса на фирмата даваше свободно, а мобилният телефон на Муханнед Абдуллах бе изключен. Проверка показа, че лицензът на "Аполо инженеринг" за търговия със специална продукция, издаден през 2010 г., е продължен през март тази година с още 3 г. от Междуведомствения съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките към МС.
И аз нямам никаква информация за съдбата на прототипа и сделката, каза Валентин Радев. Той с усмивка си спомни ситуацията от "Хемус 2012" със заявката за 500-те бронирани машини. Потвърди, че тогава иракският военен министър е пристигнал в България по покана на МО, подписали меморандум за сътрудничество и го завели на изложението в Пловдив. Радев си спомни също, че през цялото време, докато обикалял изложението, гостът така и не свалил тъмните си очила. Случайно разбрал още, че
министърът по образование бил психолог или психиатър.

Радев не смята, че ТЕРЕМ ще има проблеми с намирането на 100 базови машини, които да бъдат модернизирани. Подобна увереност се съдържа и в писмото отговор на МО до "24 часа".

Според хора от оръжейния бранш обаче и до ден-днешен няма потвърждение от страна на иракското МО дори за намерение да купи български МТЛБ. По принцип подобни сделки се обявяват на специални пресконференции с участието на представители и на двете страни.

Експерти пък недоумяват за какво са им на иракчаните нашите МТЛБ-та? Те допускат, че 100 машини наистина може да се намерят. Само допреди 4-5 г. армията продавала на смешни цени огромни количества ненужна военна техника. Част от нея получавала реализация в Близкия Изток или Северна Африка, друга веднага отивала за скрап. През 2009 г. партида от 150 МТЛБ-та например била изтъргувана за 5 000 лв. бройката.
Големият въпрос обаче е за смисъла от подобна сделка. По мнение на оръжейници МТЛБ е морално остаряла машина и дори с модерния климатик няма да задоволи иракчаните. По принцип двигателят е мощен, може да тегли оръдия и товари до 12 тона, но бронята е изключително слаба, защитава единствено от 7,62-мм куршуми на калашник. Всеки по-висок калибър я пробива. Кой е луд да купува техника от 60-те години на миналия век, като пазарът бъка от супермодерни изделия?! Дори и сравнително ниската цена от 300 000 лв. няма как да накара иракчаните да се бръкнат в джоба.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят