Екшън със забравен документ спъна зрелостничка на матура

https://www.24chasa.bg/novini/article/2253143 www.24chasa.bg
Михаела намери сили да се усмихне, след като разказа за провалената си матура. До нея е по-малкият й брат. СНИМКИ: ТОНИ ПАЛАБИКЯН

Явявате ли се на зрелостен изпит, вземете със себе си всичката възможна документация, която е свързана с него. За да не изпаднете в положението на Михаела Спирова от 12-о СОУ в столицата. Срещам се с нея и баща  Петко Спиров в редакцията на “24 часа”, за да ми разкажат как е изхвърчала от изпита.

На 23 май, когато е втората  матура по свободно избираем предмет - английски език, Михаела по погрешка взема със себе си не тази служебна бележка, която  дава възможност да държи изпита. В ръцете  се оказва старата, с която я уведомяват, че е допусната до матура. Разбира това още в 7,15 ч сутринта, след като баща  Петко Спиров я е докарал с колата си пред 2-о СОУ “Емилиян Станев” в София, където се провежда изпитът. Михаела изпада в паника. Звъни притеснена на баща си да  донесе правилната служебна бележка. Той я успокоява и обръща колата към вкъщи. През това време момичето проверява с личната си карта дали я има в списъка и намира името си.
Малко по-късно - в 7,30 ч училището отваря врати. Михаела съобщава за гафа си на всички квестори, които са се събрали във фоайето. Пита ги: “Проблем ли е, че съм със старата служебна бележка? Има ме в списъка.” Квесторите отговарят, че няма и я канят да се качи на 4-ия етаж в изпитната зала и даже  пожелават успех. Михаела въздъхва с облекчение и пак звъни на баща си, който е близо до дома им, за да вземе бележката. “Тате, не се разкарвай. Квесторите ме увериха, че мога да положа изпита и без
бележката.
Върши си работата!”, казва му тя. Влиза в залата, разписва се срещу името си, квесторите пак проверяват самоличността  по лична карта и успокоена, чака началото на изпита. Но не задълго.

Десет минути преди старта на изпита я извикват да излезе от залата. Лично директорката на 2-о СОУ г-жа Елеонора Лилова  съобщава, че няма да я допусне до матура, защото не носи служебната бележка. Михаела отново звъни на баща си разтреперана: “Моля те, донеси бележката!” Хваща го на път към работата му. Човекът се чуди как да спаси положението, защото ако в 7 ч сутринта трафикът е слаб, 10 минути преди 8 всички тръгват за работа. Обръща в насрещното, пуска дълги светлини и отпрашва с мръсна газ към вкъщи - за пустата бележка!

Преди това моли Михаела да даде телефона си на директорката на 2-о СОУ, за да говори с нея. По думите му г-жа Лилова сама го грабва от ръцете на момичето и му казва: “Ако ми се обаждате да ме убеждавате да направя компромис, това няма да се случи. Аз няма да допусна да бъда наказана заради вас!”. Петко  отвърнал: “Бележката ще я имате. Но няма как да стигне до вас в осем без пет.”

Квесторите също реагират: “Но тя нали се разписа в списъка с участващите в изпита?”. Г-жа Лилова им отговаря: “Ще я задраскам оттам. По-лесно ми е да напиша, че не се е явила!”.

Съкрушена, Михаела звъни на баща си този път, “защото няма смисъл”.
Междувременно директорката на 12-о СОУ изпраща служебната бележка по факса, но, уви, след старта на изпита.

По думите на Михаела и друго момиче е без бележка, но е допуснато до матура. Когато поставила въпроса, директорката на 2-о СОУ му обяснила, че то си е намерило въпросната служебна бележка на дъното на чантата. А според Михаела просто от училището на това момиче му изпратили по навреме бележката по факса.

 “Да, сгреших. Пропускът си е мой. Но не разбирам защо, след като нося със себе си служебна бележка с името, ЕГН и входящия ми номер, не ме допускат. Нали има база данни, списъци, лични карти? Знам много такива случаи - в повечето училища ги решават в полза на ученика. Родителите на онези, които си забравят този толкова важен документ, ги носят, докато децата им държат изпита в залата”, убедена е Михаела.
След този случай цялото семейство пишат жалба до МОНМ и Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Там ги попитали: “Защо ви е да подавате жалба, след като така и така детето ви ще държи изпита наесен?”. Нейната класна пише писмо до “24 часа”, което публикувахме под заглавие “8 минути, които съсипаха живота на зрелостничка”.
Михаела тежко понася случая и защото е приета в три университета в Дания чрез интервю по скайп. Избрала си е бизнесакадемията в гр. Колдинг, където ще учи мениджмънт и маркетинг. Първият  учебен ден е на 28 август. А “поправителният” зрелостен изпит тук е на 30 август.

Историята със служебната бележка на момичето стигнала чак до ушите на декана на бизнесакадемията чрез консултанта от посредническото бюро “Интеграл”, който отговаря за Михаела. Деканът попитал само: “Тя нали ще си вземе матурата по английски? Нека дойде след това - няма проблем!”.

“Как няма да я вземе? Нали я приеха в университета с интервю на английски по скайп! Там обаче не ни поискаха служебна бележка. Само с един имейл датчанинът реши проблема”, не може да повярва бащата на момичето.

След публикацията в “24 часа” Михаела имала неблагоразумието да прочете какво са написали за нейния случай по форумите. И се отчаяла: хейтърите я засипали с хули, че се канела да става стриптийзьорка и сервитьорка, пък забравила “най-важната бележка в живота ”. “Тук хората са травмирани от бюрократи и черногледци”, казва баща . Той и Михаела още чакат отговор на жалбата си от Столичния инспекторат по образованието. Него трябваше да получат до седмица след подаването .

Ваня Кастрева, шеф на РИО-София:Искаме промяна във формата на служебните бележки за матура

“Районният инспекторат по образование в София е изпратил в срок отговор на жалбата на Михаела Спирова още на 11 юни - съобщи за “24 часа” шефката на инспектората Ваня Кастрева. - Не знаем защо Михаела и нейното семейство още не са го получили”, изненада се тя. И цитира изходящия номер на писмото - №94ПП-26 от 11.6.2013 г.
В него инспекторатът изразява съжаление за отстраняването на Михаела Спирова от матурата и подчертава, че това е станало заради липсващ документ, необходим за полагане на изпита - грешка, която самата Михаела е признала.

Но въз основа на нейния случай, а и други подобни в годините, РИО са предложили промяна във формата на т.нар. служебни бележки за полагане на матура. Те са две и макар да имат различен смисъл за регистрацията на абитуриентите, са с абсолютно идентичен вид. “Предложихме едната бележка вече да се нарича декларация, защото всъщност с нея се удостоверява, че зрелостникът се е кандидатирал за полагане на матура. Но тази година например 1400 зрелостници не стигнаха до изпита заради слаби оценки по основни предмети. Затова е и втората служебна бележка - тя е документът, с който зрелостникът удостоверява, че е допуснат до матура и че няма слаби оценки по нито един предмет”, обясни Кастрева.

Според нея проблемът в България е, че правилата много често не се спазват. А трябва!

Директор Лилова: Спазих докрай процедурата

“Бащата на Михаела изобщо не е идвал в училището с документа", контрира директорката на 2-о СОУ “Емилиян Станев" г-жа Eлеонора Лилова. А от 12-о СОУ изпратиха въпросната служебна бележка в 8,28 ч по факс - т. е. половин час след старта на матурата по английски език. Не в 8,08 ч, както написа нейната класна Мая Георгиева в “24 часа". Аз имам факса. И съм изпълнила докрай правилата.

Процедурата изисква да се направи повторна проверка на зрелостниците в залата преди изпита. И тъкмо при нея Михаела Спирова е извадена от залата. Ние не сме машина, ако бяхме, тя нямаше да влезе там изобщо. Тази служебна бележка е като билетчето в градския транспорт.

Квесторите, които са допуснали Михаела Спирова, са външни, от друго училище - такива са правилата. Да, имаше още едно момиче, което си беше забравило служебната бележка, но си я намери в чантата.

В същия ден по списък трябваше да държат матура 105 зрелостници, а по данни на инспектората сутринта преди изпита трябваше да очакваме 104, защото един от тях нямаше това право заради слаба оценка по предмет. Директорите нямаме имената на недопуснатите до изпита. Затова същия ден бяхме толкова бдителни, защото знаехме, че имаме един, който не е трябвало да допускаме до изпит. Решението не беше лесно. Два пъти звъних до областната комисия за организация на държавни зрелостни изпоти. От там категорично ми казаха, че не трябва да допускам Михаела до изпит.