Хирург в САЩ прави паметник на Георги Марков в Лондон и София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2253173 www.24chasa.bg
Георги Марков пише легнал на паветата.

Паметник на убития в Лондон писател Георги Марков иска да вдигне на лобното му място известният наш хирург в САЩ д-р Георги Лазаров, съобщи Тома Спространов, който редовно общува с него. Д-р Лазаров, който се прочу с присадена от него отрязана ръка, е задействал процедурата и ще финансира скулптурата на убития с чадър дисидент през 1978 г. Сега съпругата му Анабел Маркова е поискала общинските власти да разрешат вдигането на паметник на моста "Ватерло", където писателят бе пронизан в крака с отровна сачма.

През октомври д-р Лазаров ще пристигне в България, тъй като е основен меценат на конкурса в София за симфонично произведение в неравноделния такт 7/8. Пак тогава ще се проведе и надпреварата за нова българска народна песен, където д-р Лазаров също е основен спонсор. Състезанието ще е в Чепеларе, а лауреатите после ще пеят и в студио 1 на БНР. Д-р Георги Лазаров ще доведе със себе си и два хора от американци, запалени по нашата народна музика, които той спонсорира в САЩ.

По пътя към България хирургът ще спре в Лондон, за да разбере докъде е стигнала разрешителната процедура за мястото на паметника. Той иска в скулптурната композиция да присъства и чадър, за да напомня как е бил убит писателят. Освен в Лондон д-р Лазаров е решил да вдигне паметник на Георги Марков и в София. Желанието му да овековечава видни българи не е от вчера. Емигрантът в САЩ е финансирал вдигането на около 5 паметника у нас, като първият е в Пловдив на неговите учители.