Помогнете на детето да прогони нощните кошмари

https://www.24chasa.bg/Article/2254767 www.24chasa.bg

Hякои от кошмарите, които сънуваме в детска възраст, са толкова ярки, че ги помним през целия си живот. "Страшните сънища", както ги наричат децата, често нарушават нощния покой. Причината е, че неукрепналата психика е изключително чувствителна, а границата между съзнанието и подсъзнанието е много тънка. Всекидневно малките деца попиват като гъба информация от обкръжаващия свят, "запечатват" моменти, които с помощта на развихрената им фантазия често намират странно изражение в сънищата.

 Психолозите твърдят, че е нормално детето да сънува кошмари, защото, опознавайки света, все повече разбира, че той не е безопасно място. Безпокойството ескалира към 6-7-годишна възраст, когато детето за първи път осъзнава страха от смъртта.


Ако обаче кошмарите зачестят, родителите трябва да се замислят дали това не е израз на скрита агресия или на нерешени конфликти. Установено е, че децата, които растат с един родител или в проблемни семейства, по-често имат нарушения на съня, тъй като изпитват и повече страхове. Например, ако майката е отсъствала известно време от къщи, детето може да се страхува от раздяла. Ако пък бащата има склонност да залита към алкохола, напрежението се поражда от евентуален скандал между родителите.

 Психолозите споделят от опит, че децата много се впечатляват от криминалната хроника в новинарските емисии по телевизията и радиото. Чутото през деня ги плаши и може да е причина да се стряскат насън и дълго след това да не могат да заспят. Това показва колко важна е ролята на информацията, която децата получават.


Кошмарите не са болестни симптоми, но не бива да се пренебрегват, тъй като нарушават психическия комфорт на детето. Обикновено изчезват, след като се елиминират притесненията и дразнителите на подсъзнанието (някои от които споменахме).

Родителите трябва да знаят, че вечерният разговор с детето е от голямо значение, а близостта с мама и/или татко действа успокояващо и изпълва с чувство за сигурност и закрила. Ако в историите за заспиване главният герой е самото дете, то с нетърпение ще очаква времето за лягане. Друг начин за прогонване на нощните кошмари са честите разходки сред природата (правете туристически преходи, играйте с топка и т.н.) - целта е да изтощите добре детето, след което да спи спокойно и дълбоко. За здрав сън специалистите препоръчват след 16 часа да се ограничи богатата на въглехидрати храна.


Ако не успеете да се справите с проблема, бихте могли да потърсите професионална помощ. Психолозите използват различни методи, чрез които достигат до детските страхове и помогат на децата да ги преодолеят под формата на игра и споделяне с връстници.

Татяна Енева, вестник "Всичко за семейството"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и