Тестовете за наркотици са с точност до 96 на сто

https://www.24chasa.bg/Article/2255042 www.24chasa.bg

Детето ви изглежда все по-апатично, страни от старите си приятели, държи се безобразно у дома, на всичкото отгоре краде пари. Имате ли основателни съмнения, че това не са обикновени тийнейджърски изцепки, а признаци за наркотична зависимост? Тогава може да си позволите да пристъпите един от основните принципи на възпитанието - доверието. Вместо сляпо да продължавате да вярвате на сина или дъщеря си, спешно го/я подложете на тест за наркотици.


Наличието на психоактивни вещества може да се открие чрез изследването на всевъзможни биологични материали - сълза, пот, слюнка, урина, кръв, косъм. Тестовете за дрога са два вида - за конкретно вещество, както и комбинирани за всички видове наркотици. Проблемът е, че регистрират само наличието на дрога в организма, но не дават информация колко пъти е вземана, кога точно и в какви количества. Ако се окажат положителни, незабавно се обърнете към специалист, защото само той би могъл да реши проблема на детето ви.


Най-надеждният таен тест за наркотици е чрез отрязване на кичур коса от пубера, докато спи. Може да го направите в домашни условия, като купите теста онлайн от Съединените щати. Чрез него, до 90 дни след употребата им, може да се открие наличието на 7 от най-разпространените видове наркотици. Имайте обаче предвид, че един косъм не е достатъчен. Не стават и събраните от канала на банята, нито прекалено късите.


В България са далеч по-популярни тестовете с урина. Няма как да ги направите тайно, но пък имат предимството, че се продават в нашата аптечна мрежа. Състоят се от тест-ленти, които до 90 дни след употребата им могат да хванат следи от кокаин, марихуана, морфин, амфетамини. Принципът им е като на тестовете за бременност. Необходимо е пуберът да събере в пластмасов или стъклен съд около 150 мл урина. Лентата се потапя в нея и се държи там около 20 секунди, докато върху нея се появи цветна розова ивица. След това се изважда, поставя се върху гладка повърхност и се изчаква между 3 и 8 сек., но не повече. В случай че линията остане само една, тестът е положителен. Появи ли се и втора, той е отрицателен.


Уринният тест обаче има съществен недостатък - лесно може да се фалшифицира. Това става чрез капване на белина, лимонтозу, оцет или пускане на 2-3 топчета амониева селитра в него. Друг вариант е преди пробата пуберът да се налее с мляко и фурантрил. Може също да подмени лентичката с такава за вид наркотици, които не е взимал. Някои дори използват чужда урина или пазят на тайно място своя собствена, но чиста.


Затова е най-добре, колкото и да е неудобно, тийнейджърът да даде пробата пред очите ви. Не бива и да изпускате теста от очи, след като го купите, защото по интернет се предлагат ментета, които винаги дават отрицателен резултат. За щастие се продават и специални тест-ленти за установяване на фалшификации.


Тестовете със слюнка, които също може да вземете от аптеките, са с над 96% точност и резултатът излиза до петата минута. Те се правят като тези за урина, а резултатът се отчита за секунди.


Кръвните тестове са бързи и точни, но откриват наличието на наркотици само до 3 дни след употребата им. В София те се правят в Клиниката по съдебна медицина и деонтология към УМБАЛ "Александровска".

Десислава Митова, "Всичко за семейството"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и