Близнаците – с двойно повече проблеми от останалите пубери

https://www.24chasa.bg/Article/2255054 www.24chasa.bg

Да имате близнаци, е двойно щастие, но и умножени по две грижи. Те нарастват още повече, когато децата навлязат в пубертета. Има няколко особености в развитието им.


Постоянното сравняване. Още от раждането си близнаците са принудени всекидневно да бъдат съпоставяни един с друг. И тъй като не са клонинги, а две отделни личности, е нормално единият да е по-добър в едно, а другият - в друго. На 13-19 години се случва това сравняване да прерасне в открито съперничество.


Решението: За да избегнете конфликтите, насърчавайте всеки от тийнейджърите да се развива в областта, в която е най-добър. За целта отсега решете на какви курсове или частни уроци ще запишете децата след 15 септември, като е за предпочитане да не посещават едни и същи занимания.


Неизбежната раздяла. Пубертетът е възраст, белязана с рязко отдалечаване от детството, приятелите от началното училище, родителите, в случая - и от близнака. Тази закономерна раздяла обикновено протича доста тежко при тийнейджърите близнаци, между които съществува изключително близка връзка.


Решението: Насърчавайте всяко от децата да се обгражда с колкото се може повече свои връстници, като е желателно всяко от тях да има отделна компания. Споделяйки интересите на приятелите си, то ще започне все повече да се оприличава с тях и все по-малко - с брат си или сестра си. Така отдалечаването ще стане неусетно и почти безболезнено.
Нуждата от лично пространство. Съществен проблем в семействата с тийнейджъри близнаци е, че те често споделят една и съща стая. А на тази възраст всеки държи да има своя неприкосновена територия.


Решението: Ако има начин, разделете пуберите и ги оставете всеки да обзаведе стаята си, както реши за добре. В случай че това няма как да стане, поне поставете някакви прегради в общото помещение.


Трудностите в любовта. Близнаците са сред най-редовните пациенти на психолозите и психотерапевтите. Причината е, че твърде близката им връзка директно се отразява на интимните им отношения. Често единият от тях не смее да започне обещаваща връзка само защото чака и близнакът му да си намери подходящ партньор. Влязат ли в съюз, близнаците очакват от любимия си да бъде също толкова обсебващо близък с тях, колкото брат им или сестра им. При това постоянно натрапват присъствието му.

Решението: Обяснете на детето си, че любовта е пространство за двама, не за трима. Накарайте го и да се примири с факта, че няма начин да постигне с новия си партньор същата телепатична и всепоглъщата връзка, каквато има с брат си или сестра си. Това обаче съвсем не означава, че трябва да пренебрегва близнака си заради гаджето си. Достатъчно е да посвещава достатъчно време и на двамата, по възможност - поотделно.

"Всичко за семейството"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и