Лихвите падат, но само за нови кредити

https://www.24chasa.bg/Article/225632 www.24chasa.bg
МОМЧИЛ АНДРЕЕВ

Лихвите по банковите кредити ще падат, но само за новоотпусканите заеми. Това показа проверка на в. "24 часа" сред банките в страната. Голяма част от тях започват със сваляне на лихвите още от септември, но по-осезаемо щяло да се усети към края на годината.

"Лихвите зависят от развитието на по-добра икономическа среда у нас. Сигналите за отпушване на еврофондовете също предполагат понижаването им", обясни изпълнителният директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Банките вече набрали и добри собствени пари от промоциите по депозитите в последната година и това също помагало за сваляне на лихвите за кредити, допълни тя. Наличието на пари в банките водело и до понижаване на лихвите по депозитите и край на промоциите, обясни Маринова. Поддържането на промоции за привличане на нови спестители било неразумно, твърди тя.

Старите кредити обаче ще останат на сегашните лихвени нива, защото при тях ресурсът е бил по-скъп, а и са по-рискови, заяви още шефката на ДСК.

Според изпълнителния директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян обаче, още е рано да се говори за чувствително сваляне на лихвите по кредитите. "За да се стигне до този момент, е нужна устойчива тенденция на икономически растеж. Тогава падането на лихвите е естествен процес", обясни той.

ВИОЛИНА МАРИНОВА

Вчера от Райфайзенбанк обявиха, че намаляват лихвите по новоотпуснати кредити. Жилищните в левове със срок до 15 г. ще са с лихва 9,45% на годиншна база, което е намаление с 1,5 на сто. При срок над 15 г. лихвата е 10.45% годишно. При жилищните кредити в евро намалението е с 0,8% до 8.25 и 9,25% в зависимост от срока. При потребителските заеми в левове и евро нивата стават съответно 9,95 и 8,75 на сто.

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН

"Очертаващата се тенденция към намаляване на лихвите по депозити и солидната капиталова база и ликвидност на Райфайзенбанк са основание за изпрeварващо намаляване на лихвите по новите кредити в следващите месеци", коментира Момчил Андреев, изпълнителен директор на банката.

ВИКТОР ИВАНОВ, САМУИЛ ОГНЯНОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анита Мейзер преживя нов шок в затвора. Ромката с рождено име Айше Желева, която излежава присъда за убийство на съпруга си – фитнес инструктура Николай Димов, е надебеляла зверски зад решетките. Стрелките на кантара ударили сто килограма, а Анита направо не можела да повярва. Тя изпаднала в ужас, докато била на преглед в лазарета към Сливенския

Билетите разграбени и у нас Люк Скайуокър втален за премиерата на "Междузвездни войни 8" Голямото чакане за феновете на "Междузвездни войни" приключи! От днес започват нощните предпремиерни прожекции на новия филм от поредицата - "Последните джедаи", а от утре филмът официално се завърта по всички кина.

111 нарушения във връзка с улова и продажбата на риба са регистрирани около Никулден. От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури изнесоха любопитни статистически данни по отношение на контролната дейност в седмицата преди празника. Инспекторите са извършили общо 2236 проверки по река Дунав, в Черно море, на пристанища при разтоварване,