В 4 руски архива може да има още за смъртта на Борис III

https://www.24chasa.bg/Article/2264221 www.24chasa.bg

Тайните руски архиви продължават да са единственото почти неизследвано място, което може да крие нещо за мистериозната смърт на цар Борис III преди 70 г.

Това показва проучване на “24 часа”. Става въпрос за поне четири неизследвани архива, които може да пазят неизвестни документи за България - архива на КГБ, на Коминтерна, на Министерството на външните работи и т. нар. Особый архив.

Пряко или косвено версията, че в руските архиви може да има нещо за ненавременната смърт на цар Борис, се потвърждава от царица Иоанна, Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза и няколко изследователи.

“Моето дълбоко убеждение е, че Борис, моят съпруг, не умря от естествена смърт. Неговият край по един или друг начин бе престъпно предизвикан", пише царица Иоанна в спомените си, издадени от миланското издателство “Рацоли” през 1964 г. Тя споделя, че “в архивите на Министерството на външните работи

в Москва трябва
да се намира
личният дневник
на ген. Михов,

министър на войната. Много съветски историци, изглежда, са се опитвали напразно да видят тези документи, държани в най-строга тайна. В дневника на Михов, който беше много старателен човек, би трябвало да се намира ключът към тази загадка”, пише царица Иоанна.

Още по-далеч отиват германските министри Фон Шахт и фон Папен, които говорят пред Нюрнбергския процес. Те са цитирани от френския проф. Жак дьо Лоне в книгата му "Загадъчната смърт на именити съвременници", в която една глава е посветена на ранната смърт на цар Борис III.

“Царят, срещу когото през 1925 г. са правени опити за убийство от комунистите, е смятан от Сталин за препятствие в целите му по отношение на България. Борис е одобрил репресивни мерки против подривните действия на московските агенти. Освен това има намерение да сключи мир със съюзниците и да им отвори вратите към своята страна, за да изпревари руснаците. При успех Сталин би бил принуден да се откаже от превръщането на България в съветски сателит”, пише проф. Лоне.

Към версията за вероятно руско участие прибавя свидетелства и италианската авторка Кристина Сикарди. В биографията на царица Иоанна, издадена през 2001 г. в Милано, Сикарди цитира Симеон II. “Поради причини от сантиментален характер и от уважение към тленните останки на моя баща майка ми пожела да не се извършва аутопсия. Но чичо ми, княз Кирил, настояваше това да стане, вероятно за да се избегнат абсурдни спекулации, и получи съгласието на майка ми да бъде извършена аутопсия поне на сърцето. Изглежда, това е било направено и е било потвърдено мнението, че смъртта е причинена от коронарна тромбоза, без обаче да се изключва възможността за отравяне”, казал Симеон пред Сикарди.

В разговора той задал риторичния въпрос на Цицерон: кому е изгодна тази смърт? “Имайки предвид това, което малко по-късно се случи в България, била е по-изгодна за руснаците, отколкото за германците”, бил казал Симеон, цитиран от Сикарди.
Това не е първият път, в който царят изразява мнение, че

Москва може да има
пръст в смъртта
на баща му

През 1987 г. той е поканен да пътува по Амазонка с яхтата на милиардера Малкълм Форбс. По-късно Форбс посвещава на това пътешествие главата “Голямата амазонска експедиция” в книгата си “Повече, отколкото мечтах”.

На шестия ден от началото на пътуването по време на обяда Симеон II разказал на спътниците си как на 10 г. бил изгонен от комунистите от България, след като “съветските другари убили баща му, цар Борис, и чичо му, регентa.”

Години по-късно, през юли 2001 г., той потвърждава, че ще настоява за отварянето на руските архиви пред кореспондента на Ей Би Си Грахам Дейвис. Поводът е едно интервю с бившия офицер от КГБ Олег Гордиевски, в което той казва, че отговорът за мистерията на смъртта на цар Борис III може да бъде намерен в архивите на КГБ.

Версията, че истината може да се търси в руските тайни архиви, развива и царската сестра княгиня Мария Луиза:

“Комунистите имаха по-голям интерес да елиминират царя. В Русия постепенно ще могат да се намерят доказателства за това”, казва тя пред Кристина Сикарди.

Според нея нацистите осъществявали “подобни операции, придружени с купища хартия и документация: заповеди, отмяна на заповеди, с една дума всичко са правели по “германски”. Преровихме германските архиви, но в тях не се откри нищо”, разказва царската сестра.

 


Тя разговаряла с германския принц Филип д'Асия, който  е пада чичо - съпруг на леля  Мафалда. “Той ми каза, че не е отрито нищо за татко. Това ме кара да мисля, че не са били германците”, казва Мария Луиза.

Тя припомня, че за смъртта на баща  съществувмат много теории. ”Досега не е намерено нищо, което да ги потвърди или отхвърли. “Повтарям, ако се окаже, че са германците, бих се учудила много. За англичаните не виждам смисъла. Всичко ще се разбере,

когато получим
достъп до архивите

на КГБ в Москва Руснаците бяха единствените, които имаха интерес България да бъде дестабилизирана”, заключава княгиня Мария Луиза.

Симеон II потвърди преди време пред германската NTV, че е търсил истината за смъртта на баща си в английски, германски и американски архиви. “Което ни липсваq са руските, но скоро и те ще са отворени”, каза тогава той.

Всъщност става въпрос за 4 архива, за които се предполага, че са в Москва.

Един от тях е т. нар. Особый архив. В него в абсолютна секретност се пазят материали, взети след 1944 г. от страни, в които са действали съветските тайни служби и съветската армия по време на II световна война. Сред тях има оригинални документи от България. Според една версия българските документи са изнесени на 13 септември 1944 г. от Министерството на външните работи. Възрастни служители разказват, че документите са били товарени в камион, без опис, в насипно състояние, затова било трудно да се каже какво имало сред тях.

Според друга версия сред българските документи в Особый архив имало изнесени от архивохранилище на МВР в “Павлово”.

Според трета версия там се намирали и документи от т.нар. тайна канцелария на царя, чийто началник е бил Павел Груев. Това мнение бе подкрепено от проф. Стефан Дойнов. Преди време той призна, че е успял да види в Особый архив доклади на български пълномощни министри от навечерието и по времето на Втората световна война, изпращани до царския дворец и българското Министерство на външните работи. Той вярваше, че сред материалите има и документи от самия дворец. Тази версия обаче бе опровергана от сина на Павел Груев - писателя Стефан Груев, автор на “Корона от тръни”.

“Баща ми бе пословичен с дискретността си. Подозирам, че още преди комунистите е започнал да унищожава неща, които не би трябвало да видят други очи. Архивите бяха извънредно лични и поверителни”, каза той в интервю за “24 часа” през 2002 г.

Със съгурност в Особый архив обаче се съхраняват и показанията на брата на цар Борис III - княз Кирил, пред КГБ, както и част от документите на Народния съд.

В руската столица може да се пазят показания и на другите регенти - генерал Михов и Богдан Филов, както и на министри от правителството на Константин Муравиев, които са арестувани и отведени в Москва. Друг е въпросът дали документите няма да бъдат пресети, преди да видят бял свят.

Версиите - от инфаркт до отравяне

Две версии за смъртта на царя се борят вече 70 г. Едната е, че Борис III е починал от естествена смърт, причинена от инфаркт. Другата - че е бил отровен, което предизвиква инфаркта.

За първата версия многократно говореше царица Иоанна. Вдовицата разказваше за секретността, покрила лекарите, които полагали грижи за царя в последните му дни Заключенията на проф. Епингер и Зайц стават известни едва когато на бял свят излиза дневникът на германския военновъздушен аташе в София полк. Фон Шонебек.
Шонебек пише за среща с тях в деня на царската смърт. Когато ги попитал каква е причината, и двамата не отговорили веднага. “Проф. Зайц запали цигара дълбоко замислен, проф. Епингер се почеса по главата и каза бавно: “Мисля, че става въпрос за отравяне. Този безукорен цар е бил жертва на най-обикновено убийство. Вие какво мислите, скъпи колега?" Тогава проф. Зайц кимнал утвърдително, имайки предвид появилите се петна по тялото. Епингер потвърдил, че преди време бил повикан при умиращия гръцки премиер Метаксас, който имал същите симптоми. Епингер споменал използването на индийски отвари, които имат ефект след месеци.

Малко след 1944 г. проф. Епингер загатва съмненията си пред съпругата на бившия министър-председател Александър Цанков във Виена. Г-жа Цанкова разказала на българския емигрант Христо Статев, че отишла на преглед при проф. Епингер и той й казал, че царят бил отровен. След седмица тя отново му задава куп въпроси, но Епингер отказва да отговаря и я моли да забрави това, което е чула предния път.

За смъртта на Борис III отказва да говори и проф. Зайц - дълги години лекар на царската фамилия в Мадрид. Той умира през 1968 г., отнасяйки тайната със себе си. Тезата за предизвиканата смърт на цар Борис защитаваше приживе и проф. Петър Константинов, участвал в комисията по издирване тленните останки на царя.

През 1998 г. “24 часа" издири и публикува оригиналния протокол за аутопсия на Борис III, пазен грижливо от семейството на проф. Иван Москов. Тогавашният шеф на катедрата по съдебна медицина е един от 9-имата, подписали заключението, че смъртта е естествена, няма отрова. “Инфарктът е типичен", каза преживе патоанатомът проф. д-р Стойчо Раданов. Същата теза защитаваше и д-р Борис Александров, син на царския лекар Драгомир Александров. След като изчел записките на баща си и видял кардиограмите на царя, той каза изтълкува, че изразът на проф. Епингер “типично балканска смърт" означавал смърт на емоционален човек.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.