Защо избирам “село” Созополи на Халкидики пред перлата Созопол у нас (галерия)

https://www.24chasa.bg/Article/2264510 www.24chasa.bg

В Созополи човек няма да види нито прекрасен стар град, нито алея покрай скалите. Да не говорим за християнски реликви. Единствената му забележителност е черквата.

Но морето в Созополи се вижда отвсякъде. Докато крайбрежната улица на Созопол вече почти по нищо не се отличава от ключовите спирки на градския транспорт в София. Да не говорим, че ако човек е решил да се разходи по стария път на юг покрай морето, ушите му почват да дават заето от чалгата, извираща с пълни децибели от капанчетата от двете страни.

Ако пък някой рече да дойде на плажа "Харманите" със свой чадър, в най-добрия случай ще може да се разположи току под стената на някое от същите капанчета. Обаче една седмица там му стига за диплома на дегустатор заради всеобхватните аромати на казанлъшки понички, цаца и претоплени пържени картофки.

На плажната ивица в Созополи има само едно заведение.
СНИМКИ: МОМЧИЛ ИНДЖОВ
На плажната ивица в Созополи има само едно заведение. СНИМКИ: МОМЧИЛ ИНДЖОВ

Най-високата сграда край брега в гръцкия Созополи е двуетажен хотел. Плажната ивица е по-тясна от нашата, но по-дълга и много по-чиста. Заведението на брега е само едно и музиката в него не пука тъпанчета.

На плажа в Созополи може да има едно заведение, но властите са се погрижили за достъпа на инвалидите до морето.
На плажа в Созополи може да има едно заведение, но властите са се погрижили за достъпа на инвалидите до морето.

Уличките са тихи и спретнати. Те не са пълни със сергии, но сувенири в магазинчетата в градчето - колкото щеш. Ресторантите, макар и малко, никога не са препълнени. А да сравняваме храната там с тази в нашия Созопол, просто няма смисъл. И до днес българи в Гърция се дивят как така калмарите им не са панирани.

Близо километър незастроени ливади се простират от плажа в Созополи към градчето.
Близо километър незастроени ливади се простират от плажа в Созополи към градчето.

А къщите не са никак по-лоши от тези в новата част на нашия Созопол.

Черквата е единствената забележителност на гръцкото градче, съименник на нашия Созопол.
Черквата е единствената забележителност на гръцкото градче, съименник на нашия Созопол.

Неслучайно преди време в гръцкия Созополи моя милост наброи пред хотела 22 коли с български номера от общо 31 паркирани. При това имаше автомобили дори от Сливен и Ямбол, които са съвсем близо до нашето море.

Край брега в нашия Созопол новите къщи никнат като гъби и скриват гледката.
СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Край брега в нашия Созопол новите къщи никнат като гъби и скриват гледката. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Пък и какви балъци са тези в гръцкия Созополи! Близо километър от плажа навътре се простира ливада, която никой не се сеща да застрои. Ами да обменят опит с нас, на един хвърлей място от границата са все пак!

Не, в никакъв случай не съм против строежа на хотели и хубави къщи, нито на придаването на европейски вид на курортите. Не искам и да си спомня за времето, когато в нашия Созопол имаше три ресторанта на кръст - двете мелници и "Балкантурист". Тъкмо си се вредил най-накрая да влезеш, и келнерите гасяха лампите и пускаха "Не, не ми се прибира".

Но всичко с мярка. Далеч не съм съгласен да не мога да стъпя на тротоара заради паркиралите почти една върху друга коли. Нито пък да минавам в индианска нишка с жена ми и детето през безкрайните лабиринти от изложените току насред улицата менюта.

Впрочем Созополи на Халкидики е основан от гърци, преселили се от нашия Созопол някъде през 20-те г. на ХХ век. Оттам и еднаквите имена на градовете.

Безспорната перла е нашият Созопол. Но колите с български номера в "селото" Созополи май ще стават все повече. Явно си има причини за това.

“24 часа” публикува дискусионни текстове по темата “Гадно ли е българското море”. Мнението на Момчил Инджов е част от дискусията, в която вече се включиха Капка Тодорова, Ралица Даскалова, Георги Щерев, Благой Рагин и Мария Петкова - наша читателка от Женева, Швейцария. Редакцията ще публикува още коментари по темата.

  • Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Точно преди година пожар нанесе сериозни щети на мост от магистрала “Струма” до Дупница. Собственикът на фирмата, складирала там тонове отпадъци, отказа да почисти терена след пожара. После държавата плати близо два милиона лева, за да укрепи съоръжението, а хиляди пътуващи обикаляха месеци по друг път заради повредената магистрала
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи