Защо избирам “село” Созополи на Халкидики пред перлата Созопол у нас (галерия)

https://www.24chasa.bg/Article/2264510 www.24chasa.bg

В Созополи човек няма да види нито прекрасен стар град, нито алея покрай скалите. Да не говорим за християнски реликви. Единствената му забележителност е черквата.

Но морето в Созополи се вижда отвсякъде. Докато крайбрежната улица на Созопол вече почти по нищо не се отличава от ключовите спирки на градския транспорт в София. Да не говорим, че ако човек е решил да се разходи по стария път на юг покрай морето, ушите му почват да дават заето от чалгата, извираща с пълни децибели от капанчетата от двете страни.

Ако пък някой рече да дойде на плажа "Харманите" със свой чадър, в най-добрия случай ще може да се разположи току под стената на някое от същите капанчета. Обаче една седмица там му стига за диплома на дегустатор заради всеобхватните аромати на казанлъшки понички, цаца и претоплени пържени картофки.

Най-високата сграда край брега в гръцкия Созополи е двуетажен хотел. Плажната ивица е по-тясна от нашата, но по-дълга и много по-чиста. Заведението на брега е само едно и музиката в него не пука тъпанчета.

На плажната ивица в Созополи има само едно заведение. СНИМКИ: МОМЧИЛ ИНДЖОВ

Уличките са тихи и спретнати. Те не са пълни със сергии, но сувенири в магазинчетата в градчето - колкото щеш. Ресторантите, макар и малко, никога не са препълнени. А да сравняваме храната там с тази в нашия Созопол, просто няма смисъл. И до днес българи в Гърция се дивят как така калмарите им не са панирани.

На плажа в Созополи може да има едно заведение, но властите са се погрижили за достъпа на инвалидите до морето.

А къщите не са никак по-лоши от тези в новата част на нашия Созопол.

Близо километър незастроени ливади се простират от плажа в Созополи към градчето.

Неслучайно преди време в гръцкия Созополи моя милост наброи пред хотела 22 коли с български номера от общо 31 паркирани. При това имаше автомобили дори от Сливен и Ямбол, които са съвсем близо до нашето море.

Черквата е единствената забележителност на гръцкото градче, съименник на нашия Созопол.

Пък и какви балъци са тези в гръцкия Созополи! Близо километър от плажа навътре се простира ливада, която никой не се сеща да застрои. Ами да обменят опит с нас, на един хвърлей място от границата са все пак!

Край брега в нашия Созопол новите къщи никнат като гъби и скриват гледката. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Не, в никакъв случай не съм против строежа на хотели и хубави къщи, нито на придаването на европейски вид на курортите. Не искам и да си спомня за времето, когато в нашия Созопол имаше три ресторанта на кръст - двете мелници и "Балкантурист". Тъкмо си се вредил най-накрая да влезеш, и келнерите гасяха лампите и пускаха "Не, не ми се прибира".

Но всичко с мярка. Далеч не съм съгласен да не мога да стъпя на тротоара заради паркиралите почти една върху друга коли. Нито пък да минавам в индианска нишка с жена ми и детето през безкрайните лабиринти от изложените току насред улицата менюта.

Впрочем Созополи на Халкидики е основан от гърци, преселили се от нашия Созопол някъде през 20-те г. на ХХ век. Оттам и еднаквите имена на градовете.

Безспорната перла е нашият Созопол. Но колите с български номера в "селото" Созополи май ще стават все повече. Явно си има причини за това.

“24 часа” публикува дискусионни текстове по темата “Гадно ли е българското море”. Мнението на Момчил Инджов е част от дискусията, в която вече се включиха Капка Тодорова, Ралица Даскалова, Георги Щерев, Благой Рагин и Мария Петкова - наша читателка от Женева, Швейцария. Редакцията ще публикува още коментари по темата.

  • И ние си имаме море - обичайте родното

    Въпреки не особено юлските температури лятото си е лято, ваканционните настроения властват и мирише на море - особено ако си на 300 километра от него. На море - но къде? Гръцкото море от доста време е популярно сред част от “ваканцуващите” българи. Всеки ходил на нашето и на гръцкото море може да изнесе дълга лекция за плюсовете и минусите на
  • Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер