Процедури с луга помагат ли при ставни заболявания?

https://www.24chasa.bg/Article/2270438 www.24chasa.bg
Д-р Виолетка Икономова

Поморийската луга е краен продукт от солодобива, при който морската вода след престой в изпарители и солници и кристализация на солта остава над солния пласт като гъста маслоподобна, без мирис, мътна течност. Тя съдържа всички елементи и микроелементи на морската вода - калий, натрий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, стронций и др.

Лугата е сложен йонно-колоиден комплекс и загряването трябва да бъде на водна баня не повече от 60 градуса, за да се запазят свойствата и да не се разрушат йонно-колоидните връзки.

Приложението при ставни заболявания е изключително полезно. Прилага се под формата на компреси, напоени с луга и загрети до 40-45 градуса, за 15-20 минути в курс 10-15 броя.

Въздействието е комплексно с термични, химични и механични фактори. Термичният фактор има важно значение за лечебните резултати - лугата има голям топлинен капацитет и малка топлопроводимост, поради което е добър физиологичен дразнител. Химичното действие се обуславя от преминаването през кожата на йони, водноразтворими вещества, соли и микроелементи. Механичното действие ускорява лимфния и венозния отток.

Въздействията върху организма след провеждане на процедурата са: подобряване на кръвоснабдяването, ускоряване на резорбцията и разнасяне на патологичните продукти, намаляване на отока и болката, повишаване на обмяната и ускоряване на възстановителните процеси. Всичко това се постига на мястото на съществуващия проблем и има бърз ефект. Процедурите с луга могат да се комбинират с други методи на физикалната терапия с отличен комплексен ефект.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар