С качулка и гол пъп - вън от училище

https://www.24chasa.bg/Article/227755 www.24chasa.bg

Качулки, шапки, къси поли и къси панталони, впити дрехи, деколтета, прозрачни панталони, през които прозират гащите. Това е забранено почти за всички деца от утре, когато стартира новата учебна година. Повечето училища в София допускат пиърсинга, но в страната директори пуритани отричат този аксесоар. Школата, въвели униформи, държат на тях. Без дрехата, която е белег за училището, също не може.

Момичета с високи токове, пиърсинг или гол пъп вече няма да се допускат в училищата под тепетата. Екстравагантното облекло като за бар е неуместно в учебно заведение, категоричен е директорът на СОУ "Паисий Хилендарски" Соли Христов. Момчетата също няма да бъдат “помилвани”. Освен с щръкнали коси, за тях ще е забранено да се явяват дънки с провиснало дъно.

Според Соли Христов обаче не бива да се залита и в другата крайност - на тотални ограничения. Той смята, че униформата трябва да е задължителна до 4-и клас, за да възпитава дисциплина и отношение към училището. По-нагоре е достатъчно фишу или вратовръзка с логото на школото.

От утре без червило и гол пъп
От утре без червило и гол пъп

Първото училище в Шумен, което облече униформи, е Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии.

Президентът Георги Първанов ще бъде в пловдивската математическа гимназия.
Президентът Георги Първанов ще бъде в пловдивската математическа гимназия.

Само така децата щели да носят дрехата по убеждение, а не по принуда.

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

В 12-о училище “Цар Иван Асен II” в София няма да пускат с дрехи, подчертаващи формите. В 119-о “Акад. Михаил Арнаудов” пък държат на униформата, но разрешават расти.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде първо на тържеството в 11-о училище в Дианабад в София, където е учил. По-късно ще бърза за Италианския лицей в Горна баня, където малката му дъщеря ще е първокласничка, а голямата почва гимназия.
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде първо на тържеството в 11-о училище в Дианабад в София, където е учил. По-късно ще бърза за Италианския лицей в Горна баня, където малката му дъщеря ще е първокласничка, а голямата почва гимназия.

Забраните произтичат от последните промени в правилника за приложение на закона за народната просвета. Според документа училищните шефове трябваше да редактират своите вътрешни правилници и да конкретизират детайлит след разговори с педагогическите съвети.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Наказанията също са доста повече от миналата година. Въвежда се и намаляване на поведението при системни нарушения. При равен бал при кандидатстване с предимство ще е примерният ученик, обясниха учителите.

Очакват вицепремиера Симеон Дянков в езиковата в Ловеч.
Очакват вицепремиера Симеон Дянков в езиковата в Ловеч.

Най-слабото “мъмрене” е забележката. Налага се при 5 неизвинени отсъствия. Веднага след това е новото - полагане на общественополезен труд. За българските училища това е новост, но в европейските отдавна се прилага, казва Диян Стаматов, директор на 119-о училище. Наказаните ще боядисват цокъл, ще чистят двора, ще мият рисунките по стените и чиновете.

СИМЕОН ДЯНКОВ
СИМЕОН ДЯНКОВ

В 119-о училище провинилите се ученици ще изградят екологична алея с трева и цветя - около 100 квадратни метра. Така ще могат и да се зарадват на положения труд и резултатите, обясни директорът. С това ще бъдат санкционирани учениците с повече от 5 неизвинени или тийнейджъри побойници. Същото наказание ще си заслужат и тези, които идват в клас без задължителните униформи - суичери за момчетата и елегантни сака за момичетата. Общественополезен труд се предвижда и за тези, които си позволят да откраднат.

Божидар Димитров е обещал да открие учебната година в семинарията в Пловдив.
СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ, РОСИЦА ХРИСТОВА И РЕНЕТА ПОПОВА
Божидар Димитров е обещал да открие учебната година в семинарията в Пловдив. СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ, РОСИЦА ХРИСТОВА И РЕНЕТА ПОПОВА

Следват още наказания: предупреждение и преместване в друго училище. Тези, които пречат наработата в клас, заяждат се с учителя, повишават тон или си говорят по мобилния телефон, ще бъдат гонени. С тях ще се занимава педагогическият съветник, заместник-директорът или свободен учител. (24часа)

БОЖИДАР ДИМИТРОВ
БОЖИДАР ДИМИТРОВ

 

Така може....
Така може....

Котешки очи пазят детето на пътя

А така - не!
СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА
А така - не! СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

Над 1300 деца и юноши до 17 години са били ранени от началото на годината при катастрофи. В КАТ стартира кампания за безопасност на пътя преди началото на учебната година. Само през миналата година 209 деца са пострадали, а 14 са загинали, докато карат колела и мотори. 703 хлапета пък са пострадали по вина на възрастните.

ВАНЯ КАСТАРЕВА
ВАНЯ КАСТАРЕВА

КАТ съветва родителите да изберат най-безопасния маршрут от дома до училище и да обяснят на детето си правилата за пресичане. По връхните му дрехи, чантата и обувките е добре да има светлоотразителни знаци тип “котешки очи”, напомнят полицаите. Родителите не трябва да оставят хлапета под 7 години да карат сами велосипеди. В автомобилите децата под 12 години трябва да ползват специални седалки и столчета.

Анастасия Бонева показва новите бележници.
СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА
Анастасия Бонева показва новите бележници. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

От КАТ припомнят, че в населени места шофьорите трябва да карат със скорост под максимално разрешената, за да могат да реагират при внезапна поява на дете.

Йорданка Фандъкова и първокласници от столичното 1-о училище ще напомнят днес на шофьорите, че трябва да са по-внимателни на пътя и да спазват правилата за движение. Министърът на образованието, децата и техните учители ще тръгнат от школото по бул. “Дондуков” към сградата на министерството. Възрастните ще покажат на малките как трябва да пресичат - на светофар или на пешеходна пътека. (24часа)

 

Български език и литература - два предмета?

Българският език и литературата да са 2 предмета, за да имат повече часове и да не се препуска през материала. Това предложиха учители на дискусия, организирана от образователния портал Академика БГ вчера. Срещата е провокирана от неграмотността сред младите хора.

Според опоненти на идеята за разделяне двете дисциплини трябва да вървят заедно, защото така по-добре децата се научавали на добра словесност.

Обемът от автори и произведения е огромее, каза Елка Симова, преподавател по български език и литература в 127-о училище. В 10-и клас трябвало да се вземат 40 произведения. А в Англия цяла година била посветена на въведение към Шекспир.

Трябват ни повече часове, каза и Красимира Симеонова от Техникума по фина механика и оптика. Според нея на държавата й трябват и грамотни инженери и продавачки. Всички се дразним, като прочетем: магазина се премести на ъгълът, допълни учителката. Педагози призоваха: дайте да напишем учебниците по български на български. Сега те били пълни с високопарни изрази и чуждици. Задръстени били и с теоретични постановки, вместо да се отделя повече на практическите занятия. Процедурата по избор на учебници е дискриминационна, каза доц. Адриана Дамянова. По предмет има до 3 варианта, а учителите можели да харесат повече четвъртия например. (24часа)

 

Новият бележник със старото име на МОН

Новите бележници, личните карти, както и цялата училищна документация тази година ще е с грифа на старото министерство - Министерство на образованието и науката, вместо Министерство на образованието, младежта и науката.

Причината е в старанието на експертите от просветното ведомство, които този път навреме са представили необходимата документация в печатницата "Образование и наука" ЕАД. Това обясни шефката й Анастасия Бонева.

Тиражът им е 900 000 бройки. Отпечатани са също 3900 дневници за първи клас. Оценките на децата от 2-и до 4-и клас ще бъдат вписвани в 11 000 книги, а от 5-и до 12-и в 27 400.

Новата абревиатура е затруднила училищата в Разградско, защото не могат да издават дипломи, да подпечатват служебни бележки и други официални документи - старите печати са невалидни. Шефката на инспектората в Разград Веселина Станчева съобщи, че засега дипломите ще бъдат подпечатвани с гербовия печат с надпис Република България, а директорите ще поръчат нови печати. (24часа)

 

Ваня Кастрева, шеф на инспектората в София:

Фенка съм на униформите

- Г-жо Кастрева, в правилниците вече има много строги наказания, няма ли така училището да се превърне в казарма?

- Всяко училище може да приложи свои мерки, които да имат дисциплиниращ характер, така че е трудно да прогнозираме, преди мерките да са започнали да се прилагат. Важно е да има строги правила, а не тежки наказания.

- Какво означава според вас да имаш приличен вид?

- Аз съм изключителна фенка на униформите! Когато те са подходящи като кройки, като материя, те доставят удоволствие на децата. Ако например съм учителка на ученичка в 6-и клас, която трябва да е строга по отношение на облеклото, не бих допуснала да има голо пъпче. Така човек може да ходи на плаж. Неприлично е според мен да бъдеш с къси панталонки. С тях една девойка може да играе тенис. Смятам, че е добре училището да определи своите ясни правила.