Галеви и Мадона уволниха шефа на базата

https://www.24chasa.bg/Article/227826 Галеви и Мадона уволниха шефа на базата Галеви и Мадона уволниха шефа на базата www.24chasa.bg
Ангел Христов и Пламен Галев вече имат нещо общо и с Мадона - заслуги за уволнението на шефа на спортните бази.

Скандалните Братя Галеви и скандалната Мадона стоят в дъното на уволнението на досегашния председател на "Национална спортна база" ЕАД Данаил Димов. Спортният министър Свилен Нейков първо разбра, че ключов обект за развитие на гребането на национално ниво е попаднал в ръцете на хора, били в Националната следствена служба с обвинение за създаването и ръководенето на организирана престъпна група за рекет и изнудвания. После Мадона мина през Националния стадион "Васил Левски" и след нея трева не никнеше. Отговорникът за базата Данаил Димов призна за гаф - тревата била полята, преди върху нея да се поставят метални плоскости и парниковият ефект я убил точно преди световната квалификация България - Черна гора. Димов обяви, че националите много плачат, че на "Васил Левски" мирише на умряло. След мача Бербатов поиска уволнение на отговорника за стадиона. Проверките на Свилен Нейков го накараха да вземе именно това решение.

"Да, проблемите с терена след концерта на Мадона са сред причините за смяната на ръководството на "Национална спортна база". Участието на братя Галеви също е повод за нашето решение", заяви заместник-министърът на спорта Иван Ценов.

За погрома след Мадона се знае всичко. По-интересен е случаят с гребната база на Панчарево. След няколко провалени конкурса, през 2007 година тя е отдадена под наем на единствената фирма, подала документи и готова да се съобрази със сериозните изисквания - "Колоспорт" ЕАД. Зад нея обаче се появиха имената на дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев."Колоспорт" е 100% собственост на друга частна компания - "Спортни съоръжения и системи". В нея има трима съдружници - едно физическо и две юридически лица. Първият съдружник с 33% дял е регистрираната вв Перник "Югозападна инвестиционна компания". В нея има четирима собственици. Двама от тях са бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев. Техен съдружник в "Югозападна инвестиционна компания" е Христофорос Аманатидис-Таки, обявен за издирване от Интерпол. До тази информация достига проверка, направена от вестник "Капитал".

Вторият съдружник в "Спортни съоръжения и системи" е "Глобъл лизинг консулт енд практис" с едноличен собственик Румен Бинев. Той има общи фирми със строителния предприемач от Бургас и собственик в "Понс холдинг" Милко Милков. Милков има дългогодишен опит в сферата на туризма. Той всъщност е основният двигател и на проекта на Панчарево, а неговият син - Георги Милков, е сред назначените управляващи на "Колоспорт". Третият съдружник в "Спортни съоръжения и системи" е Георги Попов. Той участва в собствеността и управлението на редица компании, като една от тях е "Нове АД холдинг" на най-богатия българин Васил Божков.

В проведения конкурс за отдаването на базата под наем за 10 години са спазени всички законови условия. Впечатление обаче правят имената на някои от наемателите на гребната база "Средец" на езерото до София, които имат сериозни търкания със закона.

Ангел Христов и Пламен Галев вече имат нещо общо и с Мадона - заслуги за уволнението на шефа на спортните бази.

НАЙДЕН ТОДОРОВ

СВИЛЕН НЕЙКОВ

 

Това е макетът на националната гребна база на Панчарево. По този начин ще изглежда тя след приключването на ремонтните дейности. Стопаните очакват новата визия да е напълно готова преди Коледа.

Министърът: Финансови инспектори проверяват

По времето на демокрацията колодрумът се прочу като дискотека. СНИМКИ: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

"24 часа" потърси официално становище от министъра на спорта Свилен Нейков за факта, че скандалните Братя Галеви са сред стопаните на два ключови обекта за развитие на спорта на национално ниво.

Така изглеждаше теренът на националния стадион след Мадона. Гафът е един от поводите Свилен Нейков да уволни Данаил Димов. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

"След вътрешна проверка на процедурата за отдаване на база "Средец" не бяха установени явни нарушения. В момента тече проверка на държавната финансова инспекция в "Национална спортна база" ЕАД. Министерството на физическото възпитание и спорта има готовност след приключването на финансовата проверка да назначи такава и по компетентност за отделни случаи." Това призна министър Нейков. Той предвижда действия, с които лично да се увери дали има нещо нередно около стопанисването на гребната база на Панчарево.

"Договорът за отдаване под наем е сключен с фирма "Колоспорт". Имам уговорена среща с президента на фирмата Милко Милков за изясняване на случая. Тя ще се проведе през тази седмица", добави Свилен Нейков.

Този случай е по-специален за него. Преди да бъде избран за министър през юли, той дълги години работи именно за благото на българското гребане. (24часа)

 

Скандалните братя с 1/3 и от колодрума

Освен част от националната гребна база в Панчарево братя Галеви държат 1/3 и от столичния колодрум. Двете съоръжения са отдадени под наем за срок от 10 години на фирма "Спортни имоти и съоръжения".

Пламен Галев и Ангел Христов притежават 33 процента от акциите. С най-много, 34 процента, е "Глобул лизинг", където управител е Георги Милков, син на крупния бизнесмен Милко Милков, който е и президент на колоездачен клуб "Бургас". Другият акционер с 33 процента е Георги Попов.

"С Пламен и Ангел сме съдружници във фирмата от 2 години. По-точни и коректни хора не съм срещал. Бизнесът ни е кристалночист. Това е истината. Нямам никакви притеснения", сподели пред "24 часа" Милко Милков и уточни, че националната гребна база Панчарево трябва да е изцяло готова в модернизирания си вид за Коледа. Като разчет предвидената инвестиция е за 2 150 000 лева. Заради някои допълнителни разходи ще набъбне до 2 500 000 лева. Фирмата е планирала за 7 години да си върне вложеното. В момента плаща по 5000 евро месечен наем.

В базата Панчарево се извършва реконструкция на хотелската част с лоби бар, ресторант, сладкарница с детски кът, фитнес, боулинг зала. Ще има разширение на паркинга. Предвидени са ремонт на хангарите на спортните клубове и възстановяване и укрепване на кейовата стена към езерото. Категорията на хотела ще бъде три звезди.

Проектът е направен от фирма "Архитектоника Лайт" ООД. Изпълнител е "Марекс 2" ООД. Строителният надзор се осъществява от фирма "Консултантска инженерна група" ООД. Според Милко Милков лентата на обновената база Панчарево ще бъде прерязана преди коледните празници.

По договор два от хангарите са отдадени под наем на фирма "Спортни имоти и съоръжения". Те не са използвани досега от спортните клубове и са включени в проекта за реконструкция, като на тяхно място ще бъде изграден модерен фитнес център. Той ще се ползва преференциално от спортните клубове. Хангарите на клубовете ще бъдат ремонтирани отвътре.

Планира се след разрешения от съответните държавни органи, като Басейнова дирекция и други, да се възстановят традиционните някога за езерото водни колела, лодки и ветроходни съдове, които ще са на разположение на всички гости.

Милко Милков е категоричен, че ако държавата предвижда отдаване на базата под наем или под друга форма след изтичане на 10-годишния срок, отново ще кандидатстват."Спортни имоти и съоръжения" държи под наем и част от столичния колодрум, където вече са построени три игрища с изкуствено покритие и ресторант.

ВЕЛИЗАР МАДЖАРОВ

 

На Панчарево не е за спорт, греблата затъват в тинята

И двата обекта бяха отдадени под наем за 10 години след проведен конкурс, който бе обявен в “Държавен вестник” през декември 2007 година. Наемът е около 5000 евро на месец, като има заложена и сериозна инвестиционна програма, която трябва да се изпълнява. Националната гребна база в Панчарево е построена през 1977 година за световното първенство по кану и каяк в езерото край София. След 1989 година попада в капитала на Национална спортна база. Правени са няколко опита да бъде дадена под наем, като едва последният е сполучлив. Близо година се чака общината да одобри проекта за промените и построяването на хотел там.

"Ние имаме право да ползваме хангарите безплатно и плащаме само консумативи, което на този етап ни удовлетворява напълно", смята шефката на федерацията по гребане Светла Оцетова. По принцип на Панчарево трудно се поддържа ниво за сериозни тренировки заради невероятните наноси и боклуци, които са натрупани в езерото. Според специалистите трябва да влезе драга, за да прочисти дъното, иначе веслата на състезателите затъват в тинята. Заради това в последните години те тренират в Кърджали и на язовир "Пчелина".

Първата писта на мястото на сегашния колодрум е от 1924 година. 3 години преди това общината отдава 60 декара на колоездачното дружество в София, за да се построи съоръжението. Управата на софийското колоездачно дружество обаче е амбицирана да направи модерен колодрум с бетонна писта заради балканиадата през 1931 г. За целта са откупени специални планове и детайлни чертежи от знаменития капацитет на колодруми - парижкия архитект Ламберг. Спазени са изискванията дължината на циментовата елипса да е 333 м. Ширината на трасето е 6,60 м, а наклонът на виражите - 38 градуса. Цялата конструкция лежи върху здрави бетонни колони. За отбелязване е, че само циментовата писта струва около 1,5 млн. лева. В следващите години към колодрума се построяват и прилежащите помещения - съблекални, бани, ремонтни работилници, складове, павилиони. След 1989 година колоездачният ни съюз прави няколко опита да си върне собствеността върху съоръжението, но то остава държавно. Имаше планове върху него да се направи и полигон за хвърляния в леката атлетика, но отпаднаха.

ГЕОРГИ БАНОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Спорт по тв днес: мачове на "Ливърпул" и "Реал" (М), тенис от Австралия, баскетбол, тото и снукър

                                                                                                                                                      

Станаха ясни съперниците ни за "Фед къп"

Националките ни за "Фед къп" ще играят с домакините от Естония, Израел и Сърбия в Група I на Евро-африканската зона, съобщи сайтът на Българската федерация по тенис.

Фалшив Антоновден в “Левски”

Шефовете на “Дунав” (Русе) дадоха тон, че на “Герена” могат да празнуват Антоновден. Причината - русенци и “Левски” постигнаха споразумение за трансфера на Антон Огнянов на стадион “Георги

Пиронкова загуби от №3 в света

Агнешка Радванска взе реванш от Цветана Пиронкова. Миналата година на "Ролан Гарос" полската тенисистка, която в момента е трета в световната ранглиста, загуби от българската звезда.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Григор започна с бърза победа в Австралия

Григор Димитров нямаше особени проблеми в първия си мач от откритото на Австралия. Българската звезда в тениса победи бързо 7:6 (7:2), 6:3, 6:3 представителя на домакините Кристофър О'Конъл,

Ван Гаал прекратява кариерата си след семейна трагедия

Холандският специалист Луис Ван Гаал слага край на треньорската си кариера. Бившият наставник на националния отбор на "лалетата", "Манчестър Юнайтед",

Спорт по тв днес: Григор стартира на Australia Open, 1 мач и снукър

                                                                                                                                                      

Български биатлонист: Лошо е, че няма да има кръг в Тюмен

Най-добре представящият се български биатлонист Владимир Илиев коментира пред руското издание “Тюменская арена” преместването на домакинството на кръг от световната купа на сибирския град Тюмен.

Неймар е най-скъпият футболист на планетата

Две от големите звезди на "Барселона" - Лионел Меси и Неймар, размениха местата си в класацията за най-скъп футболист в света. Бразилецът вече е най-ценният играч според последното изследване на CIES

Болестта на пушачите става трета по смъртност

До 2025 г. болестта на пушачите - хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите - ХОББ. 480 хил.

Какво е острият гастродуоденит

"От известно време съпругът ми се оплаква от болки в стомаха, има позиви за повръщане и често се уригва. Наша близка сподели, че може да става дума за остро заболяване на стомаха и

6 хранителни навика, които поддържат японките слаби

Японките се считат за едни от най-красивите и елегантни жени в цял свят, пише Bright Side. Те винаги изглеждат поне с 10 години по-млади и живеят по-дълго.

Вече раздвижват Зума, подобрява се бързо

Бонев праща поздрави по съпругата си на футболистите от Локо /Пд/ Състоянието на Христо Бонев- Зума е стабилно, вече са започнали процедури по раздвижването му. Това обявиха от УМБАЛ "Св.

Сокът от череши помага срещу безсъние

Ако имате проблеми със съня, е време да се откажете от чашката за лека нощ и приспивателните, и да ги замените със сок от череши, пише в. "Мирър". Два отделни научни екипа доказаха,

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

Фалитът на КТБ проехтя и в пловдивския зоопарк, заради който съдът отстрани кмета

Бурята около срутването на КТБ - банката на Цветан Василев, проехтя, макар и с 2-годишно закъснение и в пловдивския зоопарк, заради чието изграждане кметът Иван Тотев е отстранен.

Световните тенденции в машиностроенето (целият текст)

За да подобрят производителността си, индустриите трябваше да инвестират в ново оборудване и технологии в периода от 2001-а до 2008-а година. Когато обаче пазарите неочаквано се сринаха,

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето

Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето. Студиа вече почти не се търсят. Над 40 на сто от купувачите в Созопол са българи,

УниКредит прекратява спонсорството на УЕФА Шампионска лига

УниКредит вече няма да е спонсор на УЕФА Шампионска лига. Това е решил в първия ден от всъпването си в длъжност Жан Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на УниКредит.

Гърция с най-скъп бензин в ЕС след Италия и Холандия

Гърция е след Италия и Холандия с най-скъп бензин в ЕС. Това стана, след като от началото на годината Атина обложи горивата със специален данък върху потреблението, съобщава изданието Нюз.