Галеви и Мадона уволниха шефа на базата

Ангел Христов и Пламен Галев вече имат нещо общо и с Мадона - заслуги за уволнението на шефа на спортните бази.

Скандалните Братя Галеви и скандалната Мадона стоят в дъното на уволнението на досегашния председател на "Национална спортна база" ЕАД Данаил Димов. Спортният министър Свилен Нейков първо разбра, че ключов обект за развитие на гребането на национално ниво е попаднал в ръцете на хора, били в Националната следствена служба с обвинение за създаването и ръководенето на организирана престъпна група за рекет и изнудвания. После Мадона мина през Националния стадион "Васил Левски" и след нея трева не никнеше. Отговорникът за базата Данаил Димов призна за гаф - тревата била полята, преди върху нея да се поставят метални плоскости и парниковият ефект я убил точно преди световната квалификация България - Черна гора. Димов обяви, че националите много плачат, че на "Васил Левски" мирише на умряло. След мача Бербатов поиска уволнение на отговорника за стадиона. Проверките на Свилен Нейков го накараха да вземе именно това решение.

"Да, проблемите с терена след концерта на Мадона са сред причините за смяната на ръководството на "Национална спортна база". Участието на братя Галеви също е повод за нашето решение", заяви заместник-министърът на спорта Иван Ценов.

За погрома след Мадона се знае всичко. По-интересен е случаят с гребната база на Панчарево. След няколко провалени конкурса, през 2007 година тя е отдадена под наем на единствената фирма, подала документи и готова да се съобрази със сериозните изисквания - "Колоспорт" ЕАД. Зад нея обаче се появиха имената на дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев."Колоспорт" е 100% собственост на друга частна компания - "Спортни съоръжения и системи". В нея има трима съдружници - едно физическо и две юридически лица. Първият съдружник с 33% дял е регистрираната вв Перник "Югозападна инвестиционна компания". В нея има четирима собственици. Двама от тях са бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев. Техен съдружник в "Югозападна инвестиционна компания" е Христофорос Аманатидис-Таки, обявен за издирване от Интерпол. До тази информация достига проверка, направена от вестник "Капитал".

Вторият съдружник в "Спортни съоръжения и системи" е "Глобъл лизинг консулт енд практис" с едноличен собственик Румен Бинев. Той има общи фирми със строителния предприемач от Бургас и собственик в "Понс холдинг" Милко Милков. Милков има дългогодишен опит в сферата на туризма. Той всъщност е основният двигател и на проекта на Панчарево, а неговият син - Георги Милков, е сред назначените управляващи на "Колоспорт". Третият съдружник в "Спортни съоръжения и системи" е Георги Попов. Той участва в собствеността и управлението на редица компании, като една от тях е "Нове АД холдинг" на най-богатия българин Васил Божков.

В проведения конкурс за отдаването на базата под наем за 10 години са спазени всички законови условия. Впечатление обаче правят имената на някои от наемателите на гребната база "Средец" на езерото до София, които имат сериозни търкания със закона.

НАЙДЕН ТОДОРОВ

 

Министърът: Финансови инспектори проверяват

"24 часа" потърси официално становище от министъра на спорта Свилен Нейков за факта, че скандалните Братя Галеви са сред стопаните на два ключови обекта за развитие на спорта на национално ниво.

"След вътрешна проверка на процедурата за отдаване на база "Средец" не бяха установени явни нарушения. В момента тече проверка на държавната финансова инспекция в "Национална спортна база" ЕАД. Министерството на физическото възпитание и спорта има готовност след приключването на финансовата проверка да назначи такава и по компетентност за отделни случаи." Това призна министър Нейков. Той предвижда действия, с които лично да се увери дали има нещо нередно около стопанисването на гребната база на Панчарево.

"Договорът за отдаване под наем е сключен с фирма "Колоспорт". Имам уговорена среща с президента на фирмата Милко Милков за изясняване на случая. Тя ще се проведе през тази седмица", добави Свилен Нейков.

Този случай е по-специален за него. Преди да бъде избран за министър през юли, той дълги години работи именно за благото на българското гребане. (24часа)

 

Скандалните братя с 1/3 и от колодрума

Освен част от националната гребна база в Панчарево братя Галеви държат 1/3 и от столичния колодрум. Двете съоръжения са отдадени под наем за срок от 10 години на фирма "Спортни имоти и съоръжения".

Пламен Галев и Ангел Христов притежават 33 процента от акциите. С най-много, 34 процента, е "Глобул лизинг", където управител е Георги Милков, син на крупния бизнесмен Милко Милков, който е и президент на колоездачен клуб "Бургас". Другият акционер с 33 процента е Георги Попов.

"С Пламен и Ангел сме съдружници във фирмата от 2 години. По-точни и коректни хора не съм срещал. Бизнесът ни е кристалночист. Това е истината. Нямам никакви притеснения", сподели пред "24 часа" Милко Милков и уточни, че националната гребна база Панчарево трябва да е изцяло готова в модернизирания си вид за Коледа. Като разчет предвидената инвестиция е за 2 150 000 лева. Заради някои допълнителни разходи ще набъбне до 2 500 000 лева. Фирмата е планирала за 7 години да си върне вложеното. В момента плаща по 5000 евро месечен наем.

В базата Панчарево се извършва реконструкция на хотелската част с лоби бар, ресторант, сладкарница с детски кът, фитнес, боулинг зала. Ще има разширение на паркинга. Предвидени са ремонт на хангарите на спортните клубове и възстановяване и укрепване на кейовата стена към езерото. Категорията на хотела ще бъде три звезди.

Проектът е направен от фирма "Архитектоника Лайт" ООД. Изпълнител е "Марекс 2" ООД. Строителният надзор се осъществява от фирма "Консултантска инженерна група" ООД. Според Милко Милков лентата на обновената база Панчарево ще бъде прерязана преди коледните празници.

По договор два от хангарите са отдадени под наем на фирма "Спортни имоти и съоръжения". Те не са използвани досега от спортните клубове и са включени в проекта за реконструкция, като на тяхно място ще бъде изграден модерен фитнес център. Той ще се ползва преференциално от спортните клубове. Хангарите на клубовете ще бъдат ремонтирани отвътре.

Планира се след разрешения от съответните държавни органи, като Басейнова дирекция и други, да се възстановят традиционните някога за езерото водни колела, лодки и ветроходни съдове, които ще са на разположение на всички гости.

Милко Милков е категоричен, че ако държавата предвижда отдаване на базата под наем или под друга форма след изтичане на 10-годишния срок, отново ще кандидатстват."Спортни имоти и съоръжения" държи под наем и част от столичния колодрум, където вече са построени три игрища с изкуствено покритие и ресторант.

ВЕЛИЗАР МАДЖАРОВ

 

На Панчарево не е за спорт, греблата затъват в тинята

И двата обекта бяха отдадени под наем за 10 години след проведен конкурс, който бе обявен в “Държавен вестник” през декември 2007 година. Наемът е около 5000 евро на месец, като има заложена и сериозна инвестиционна програма, която трябва да се изпълнява. Националната гребна база в Панчарево е построена през 1977 година за световното първенство по кану и каяк в езерото край София. След 1989 година попада в капитала на Национална спортна база. Правени са няколко опита да бъде дадена под наем, като едва последният е сполучлив. Близо година се чака общината да одобри проекта за промените и построяването на хотел там.

"Ние имаме право да ползваме хангарите безплатно и плащаме само консумативи, което на този етап ни удовлетворява напълно", смята шефката на федерацията по гребане Светла Оцетова. По принцип на Панчарево трудно се поддържа ниво за сериозни тренировки заради невероятните наноси и боклуци, които са натрупани в езерото. Според специалистите трябва да влезе драга, за да прочисти дъното, иначе веслата на състезателите затъват в тинята. Заради това в последните години те тренират в Кърджали и на язовир "Пчелина".

Първата писта на мястото на сегашния колодрум е от 1924 година. 3 години преди това общината отдава 60 декара на колоездачното дружество в София, за да се построи съоръжението. Управата на софийското колоездачно дружество обаче е амбицирана да направи модерен колодрум с бетонна писта заради балканиадата през 1931 г. За целта са откупени специални планове и детайлни чертежи от знаменития капацитет на колодруми - парижкия архитект Ламберг. Спазени са изискванията дължината на циментовата елипса да е 333 м. Ширината на трасето е 6,60 м, а наклонът на виражите - 38 градуса. Цялата конструкция лежи върху здрави бетонни колони. За отбелязване е, че само циментовата писта струва около 1,5 млн. лева. В следващите години към колодрума се построяват и прилежащите помещения - съблекални, бани, ремонтни работилници, складове, павилиони. След 1989 година колоездачният ни съюз прави няколко опита да си върне собствеността върху съоръжението, но то остава държавно. Имаше планове върху него да се направи и полигон за хвърляния в леката атлетика, но отпаднаха.

ГЕОРГИ БАНОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Рускиня и швейцарка най-бързи в Пампорово

Рускинята Ксения Алопина и швейцарката Киара Гмюр поделиха победата в първия слалом от европейската купа в Пампорово. Двете завършиха за 1:42,10 мин. Само на 28 стотни след тях се класира Лиза-Мария

Трансферна цел на "Левски" от Нигерия: Никъде няма да ходя

Очакваният нов нападател в "Левски" Тунде Адениджи е заявил пред нигерийски медии, че не възнамерява да сменя клубния си тим "Съншайн Старс", съобщи bTV.

Виж как Стоичков гордо позира с торта с лика му в социалните мрежи

Христо Стоичков  се похвали днес в социалните мрежи с подарък от колегите си в "Унивижън Депортес", които го изненадаха за 50-ия му рожден ден. Ицо публикува във фейсбук снимка от студиото на

Спорт по телевизията днес - ски от Пампорово, мач на "Ливърпул" и баскет

                                                                                                                                                      

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Есмер тъгува по Благо в Куршвел

Есмер Омерова, съпругата на Благой Георгиев, тъгува силно по него, става ясно от съобщение в една от социалните мрежи. Хубавицата си пусна селфи пред хотелски асансьор и отдолу написа: "Липсваш ми

Кралев: Стартовете от европейската купа популяризират зимните спортове сред децата

„Стартовете от европейската купа по ски алпийски дисциплини са не само огромна реклама за България, но и присъствието на звезди от най-високо ниво популяризира зимните спортове сред децата“,

Над 4000 руски лекоатлети получиха забрана за участие в турнири

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) публикува списък с руските спортисти, на които им е забранено да участват в международни турнири по време на дисквалификацията и на федерацията на

Треньорът на ПАОК хвали Бербатов: Той е много важен за нас

Треньорът на ПАОК Игор Тудор засипа с комплименти Димитър Бербатов, пишат гръцките медии. Снощи Митко изигра пълни 90 минути при загубата с 0:1 от гранда Олимпиакос.

Юбилярят Стоичков в "Туитър": Прегръдки на всички, благодаря ви

Христо Стоичков използва официалния си профил в „Туитър“, за да благодари на всички за отправените поздравления и пожелания за 50-годишния му юбилей. „Много благодаря на всички,