Д-р Топенчаров: Целта ни е повече и по-добре образовани българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/2279863 www.24chasa.bg
Д-р Владимир Топенчаров

- Г-н Топенчаров, в какво се изразява сделката между българските издателства за учебници „Анубис" и „Булвест 2000" от една страна и германската издателска група Klett Lernen und Information GmbH от друга?

- „Анубис" и „Булвест 2000" разменят миноритарни дялове с фирмите на издателска група Klett Lernen und Information GmbH в България - това са фирма „Клет България", позната доскоро като издателство „ПОНС", специализирана в издаването на учебници по чужди езици, и фирма „РААБЕ България", специализирана в областта на обучението и квалификацията, в т.ч. на директори и учители.

- До какво ще доведе тази промяна по отношение на управлението и дейността на издателствата?

- Формално няма да има никакви промени в управлението на издателствата „Анубис" и „Булвест 2000", както и в самата структура на нашата издателска група. Ще продължим да работим както досега, но с по-голям замах и с повече възможности, благодарение на сътрудничеството с най-големия издател на учебници в Германия и един от най-големите издатели в света - издателство „Клет".

- Защо точно „Клет" и защо точно германско издателство?

- Както вече казах, групата „Клет" е сред най-големите издатели в света. Тя оперира в 17 държави и 40 населени места чрез 59 компании. Всяка година издателствата в групата публикуват над 2300 нови издания с основен фокус образованието. Можете да си представите какъв огромен ресурс представляват тези продукти в нашата област. Ето защо за нас това е стратегическо партньорство. А на въпроса „Защо Германия?" нека си припомним, че Германската икономика е най-силната в Европейския съюз и това не е без помощта на качеството на образованието. Една от най-характерните черти на образованието в Германия е неговата практическа ориентация. Считам, че имаме нужда от такава гледна точка и тук, в България.

- Смятате ли да предложите директно някои германски учебници на български пазар?

- Това не е възможно по простата причина, че българските учебници трябва да отговарят на българските образователни програми. Разбира се, винаги може да се почерпи опит и от друга образователна система. Това, което е силната страна на издателство „Клет" в България обаче са учебниците по чуждоезиково обучение и ние смятаме да развием още повече тази дейност. Само ще допълня, че както в Германия, така и в България „Клет" е изключителен представител на най-старото издателство в света - английското „Кеймбридж Юнивърсити Прес", което е част от един от най-престижните университети в света - Кеймбридж Юнивърсити.

- Докъде стигна проектът ви за електронни учебници за българските училища, за който получихте наградата „Инвеститор в знанието" за 2012 г.?

- В момента сме готови почти на 100 % с електронните учебници от 1 до 7 клас, довършваме само учебниците за 3 клас. Това, което предстои обаче е тяхното обновяване, тъй като първите електронни учебници създадохме преди 2-3 години и те вече се нуждаят от актуализация. Хубавото на електронния образователен продукт е, че той може да се променя и допълва непрекъснато.

- Смятате ли, че електронните образователни продукти се използват на практика и че достигат и до българските ученици или те са все още „екзотика" на българския образователен пейзаж?

- Употребата на електронни учебници и продукти зависи от активността и компетенциите на съответния учител, както и от техническата обезпеченост на училището. В България има много добре оборудвани училища, но за съжаление все още има и такива, които не разполагат с достатъчен брой компютри и мултимедии. Все пак нещата се подобряват всяка година. Що се отнася до българския учител, той е отворен към използването на тези продукти и ги приветства. Няма учител, който да не е готов да се квалифицира, ако това е необходимо, за да ползва електронни продукти. А за да бъдат достъпни електронните ни учебници за повече учители и за учениците, ние сме ги качили на образователния портал School.bg, където училищата могат да ги ползват напълно безплатно, само срещу регистрация.

Визитка:

Д-р Владимир Топенчаров е управител на издателство „Булвест 2000" и съдружник в издателска къща „Анубис", които са специализирани в издаването на учебна литература и работят повече от 20 години в тази област на българския пазар. Завършил е Техническия университет в София. Владее английски, френски и руски. Женен, с едно дете.