Орлин Василев пише книга за отрязани партизански глави

https://www.24chasa.bg/Article/2284455 www.24chasa.bg
Отрязани глави на партизани от отряд “Антон Иванов”. Отзад са арестувани техни другари, които чакат да бъдат разстреляни...

B края на 1944 г. писателят Орлин Василев започва да пише книгата "Въоръжената съпротива срещу фашизма в България 1923-1944 г. (Очерки и документи)". Поръчката за нея идва от Политбюро на ЦК на БРП (к) по повод предстоящата мирна конференция (29 юли 1946 г.) за уреждане на резултатите от Втората световна война.

Делегацията, водена от Кимон Георгиев и Васил Коларов, е трябвало да представи книгата в Париж и с нея да покаже, че и в България е имало съпротива срещу Германия преди официалното преминаване на страната ни към антихитлеристката коалиция на 10 септември 1944 г. За целта книгата от 700 страници е преведена на руски, френски и английски.

Орлин Василев, тогава директор на националното радио, е пратен във вилата на фабриканта Станчев в Чамкория (днес Боровец). В негова помощ е създадено специално отделение начело с капитан Александър Гетман, по-късно генерал и директор на Народния театър "Иван Вазов". С един камион марка "Опел-Блиц", охраняван от няколко войници, Гетман прекарва от София в Чамкория всички документи от архива на полицията, жандармерията, военното министерство и други държавни учреждения.

Помага специално назначен секретар, който сортира документите и снимките, сред които има и много фотоси на убити партизани, някои са с отрязани глави.

Във вилата при Орлин Василев идват почти всички министри от правителството на Кимон Георгиев, както и тогавашните лидери на БРП Трайчо Костов, Антон Югов и други.
Писателят разговаря с тях, уточняват факти и цифри от архивите, както и основните тези и послания.

Щом Орлин Василев е готов с поредната глава на бъдещата книга, ръкописът с военен самолет заминава за Москва.Там Георги Димитров го изчитал и връщал с бележките си, които винаги правел със зелен молив. За първото издание никой в България не се намесва след това в текста или снимките.

Когато си идва от СССР, Георги Димитров също заживява в Чамкория. С него е и Карло Луканов със сина си Андрей - още ученик, с руски каскет на главата. Вълко Червенков пък е с със своя син Владимир.

Първото издание излиза през 1946 г. После има още две. Във всяко следващо отпадат текстове, имена и снимки. Най-истинско е първото издание. В него има снимки на Никола Петков, ген. Дамян Велчев и други, които тогава участват в управлението на държавата. А и пред конференцията в Париж е трябвало да се покаже, че в Отечествения фронт наистина влизат хора, различни партии и политически сили.

В този смисъл книгата е истински документ на времето си, аранжирането и пренаписването на антифашистката борба ще настъпи след това.
Както и фаворизирането на едни участници в нея за сметка на други.

В книгата никъде не се споменава името на Тодор Живков Най-важните комунистически ръководители тогава са Георги Димитров, Трайчо Костов, Антон Югов, Добри Терпешев, Цола Драгойчева и др. А Живков след двумесечна работа през есента на 1944 г. в МВР като главен инспектор в отдел "Униформена милиция и учебно-подготвителен" става секретар на Софийския окръжен комитет на БКП. Оттук започва главоломната му партийна кариера.

Синът на Орлин Василев Орлин Орлинов твърди, че баща му не е взел нито лев хонорар за труда си. Но бил изключително доволен от ролята й по време на Парижката мирна конференция.

С помощта на съветската делегация България получава много по-добър договор от договорите, наложени след поражението й в Междусъюзническата (1913) и Първата световна война (1914-1918). Договорът в Париж е подписан на 10 февруари 1947 г.

През август 2004 г. БСП пусна ново, четвърто издание на книгата "Въоръжената съпротива срещу фашизма в България 1923-1944 г.". "Преиздава се в чест и памет на всички, обрекли съдбата и живота си на антифашистката борба", написа в предговора си членът на Висшия партиен съвет Любомир Коларов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона