Липсваща релса забави влака Варна - София с 80 минути

https://www.24chasa.bg/Article/2288443 www.24chasa.bg
Кадър от репортажа на БНТ

30-сантиметрова част от релсите между гарите Търнак и Дъскотна е изчезнала и се наложило пътуващ по маршрута влак Варна - София да спре, съобщи зрител на БНТ.

Кантонерът успял да предупреди навреме машиниста и не се стигнало до инцидент. Влакът спрял и всичко се разминало с ремонт на релсите и забавяне с 80 минути.

От Националната компания "Пътна инфраструктура" заявяват, че машинистът е знаел още от гарата за липсващото парче релса и до проблем и дерайлиране е било невъзможно да се стигне.

"Някъде между гарите Търнак и Дъскотна влакът намали и спря сред Балкана, сред нищото. Разбрах, че липсва около 30-сантиметра част от релсите. Подаден е сигнал от кантонера към машиниста, за да намали и ако това не се е случило, влакът е щял да дерайлира. В общи линии бързо оправиха релсата, видях флексове, завариха я и след накъде час и нещо влакът потегли и в момента се движим. Въпросът е, не че влакът закъснява, а как така посред бял ден може да липсва част от релсата", разказа Георги Костов - пътник във влака.

"5 см е счупването, което значи, че нищо неконтролируемо не е станало. Всичко е контролирано, счупването е намерено преди това. Просто нашите специалисти са решили, за да не направят това закъснение на влака, че с 5 км/ч е могъл да мине през счупването. Но машинистите, тяхно право е, са преценили, че е опасно и са спрели", обясни инж. Бисер Минчев - главен ревизор по безопасността на НКЖИ.

Той добави, че машинистът е предупреден още на гарата: "Той получава един документ, в който му се предписва, че на еди-кой си километър трябва да премине с 5 км/ч, с особено внимание и по преценка на превозната бригада, т.е. на машинистите."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов