Роднини: Футболистът е пребит, после е бил хвърлен пред блока

https://www.24chasa.bg/novini/article/2288823 www.24chasa.bg
Стефан Георгиев

Смъртта на младеж от Враца, който след по-малко от 2 месеца щеше да навърши 19 г., предизвика повече въпроси, отколкото отговори. Тялото на Стефан Георгиев е забелязано от съсед рано сутринта в събота в заднатата част на блок “Орбита 3” в кв. “Дъбника”. В първия вход на 1-ия етаж момчето живеело с майка си, втория си баща и по-малката си сестра.

Около 7,30 ч пастрокът на Стефан - Николай Христов, се приготвя за работа и излиза на терасата. Оттам главният полицай във врачанския затвор вижда безжизненото тяло на доведения си син и пристигналите вече полицаи, които опасвали мястото с жълта лента.

“Направо извиках от ужас и стреснах съпругата си Валя - сподели Христов. - Преди да  кажа всичко, което съм видял, тя вече беше изскочила от вкъщи и се затича с викове към мястото, където лежеше Стефчо.”

Майката на младежа направо минава през полицейските ленти още преди ченгетата да успеят да я спрат. Виждайки колко е разстроена, те само я молят да не пипа нищо, защото не са снели отпечатъци.

“Познах сина си по дрехите още от терасата - разказва през сълзи Валя Георгиева. - Когато стигнах до тялото му, чух полицаите да обсъждат, че момчето вероятно е скочило от покрива на блока. Не забелязах обаче никакви външни наранявания по него, нямаше една драскотина по лицето му или по ръцете. Наблизо бе мобилният му телефон със спукан дисплей. Това, което ме изненада, бе, че нямаше кръв - нито по него, нито около мястото, на което лежеше безжизнен.”

Според първоначалните заключения на пристигналите по-късно лекари смъртта на момчето е настъпила между 3 и 4 ч. Според издадения от д-р Румен Найденов смъртен акт Стефан е имал 2 счупени ребра, белодробна контузия, коремна травма с кръвоизлив и разкъсване на черния дроб, далака и десния бъбрек.

За външни наранявания, причинени от предполагаемия самоубийствен скок, не става и дума. В петък вечерта Стефчо излиза с приятели, с които се веселят първо в култова за Враца дискотека. Малко след полунощ компанията се премества в бар. В дискотеката завършилият през май т.г. спортното училище в града Стефан се засича с приятелката си Нина Нинова, която тази есен ще учи в XII клас в природоматематическата гимназия.

Според приятели на младежа предния ден той споделил, че нещо трудно се разбирал с Нина, след като тя се върнала от чужбина. В дискотеката двамата се отделили за известно време настрана. Отстрани изглеждало, че провеждат тежък разговор. Когато компанията се преместила в бара, Стефан не показал с нищо, че е разстроен, и продължил да се весели.

Всички разпитани приятели на загиналия и посетители в нощното заведение твърдят, че момчето не се е забърквало в скандали. Това се виждало и от охранителните камери на бара.

“Местни медии тиражираха, че раздяла с приятелката му е подтикнала Стефчо към самоубийство - казва майката Валя. - Изобщо не вярвам на подобна версия. Познавах сина си, който споделяше с мен тревогите си. Стефан се запозна с Нина през юни, а през юли тя отиде за 2 месеца при леля си в Германия.”

Момичето се връща във Враца на 4 септември с полет от Испания, където било на море. Стефан моли пастрока си Николай да му даде семейната кола, за да прибере Нина от летището. Нищо в поведението на момчето не показвало, че отношенията между двамата са охладнели. На същата дата вечерта обаче е последният пост на Стефан във фейсбук: “Ти мислиш едно, а то к'во се оказа...”“Може и да е имало някакви търкания между Стефан и Нина, след като тя се върна от чужбина, но ние не знаем - споделя Николай Христов. - Все пак младежите не споделят всичко. Но преди тя да се прибере от Испания, нашето семейство бе на почивка на Тасос и там Стефан говореше с въодушевление за Нина. Обиколи всички магазини, за да  намери подарък.”

На версията за несподелената любов не вярва и биологичният баща на момчето Красимир Георгиев. Той и втората му съпруга Оля имат много близки отношения с бившата му жена Валя и нейния съпруг. Всички споделят, че Стефан е бил техният общ галеник, а той самият разказвал пред приятелите си, че си има двама бащи и две майки.
На погребението на Стефан в неделя се стичат стотици приятели.

Нина обаче не се появява нито на поклонението, нито на гробището Напразни са и опитите на близките на Стефан и на “24 часа” да се свържат с момичето.

“Валя ми се обади в събота около 9 ч за случилото се със Стефчо, но тялото му вече беше вдигнато за аутопсия - спомня си баща му Красимир. - Лекарите ме допуснаха да го видя. Изненадах се, като видях, че по тялото му няма видими наранявания. Възможно ли е това, ако човек падне от близо 32-метрова височина? Според медиците би трябвало да има поне счупени крайници, травми по главата.”

Никой от близките и приятелите на Стефан не вярва във версията за самоубийство. Не вярват и че младежът е прекалил с алкохола. Като спортист момчето не пушело и избягвало алкохола.

Димитър Наков, вуйчо на Стефан, води собствено разследване около трагичната смърт. Младежът си тръгва към вкъщи около 2,30 ч с такси заедно с приятел. До бл. “Орбита 3” Стефан продължава сам. Какво се случва там, полицията трябва да разбере. Дознателите не изключват и версия за убийство или нещастен случай. Те издирват таксиметровия шофьор, който е оставил Стефан близо до дома му.

Димитър Наков, вуйчо на Стефан: Някой е причакал момчето в тъмното

Полицейското дознание трябва да отговори на много въпроси, преди да обяви, че смъртта на Стефан е самоубийство. Докато не бъдат изчистени съмненията, не може да се правят категорични заключения.

Като се прибира през нощта, Стефан изобщо не влиза във входа, в който живее. Много е вероятно да е бил причакан от някого в тъмното, който после е инсценирал самоубийство. Липсата на външни наранявания и кръв след предполагаем полет от 8 етажа трябва да озадачат всеки лекар и следовател.


По-интересно е защо според версията за самоубийство Стефчо не се качва на покрива от входа, в който живее, а отива в третия вход. В блока всички входни врати се заключват нощно време и е учудващо момчето да не отключи собствения си вход, а да влезе в друг, за който очевидно няма ключ.

До тялото е намерена лявата му обувка без развързани връзки. На покрива полицаите откриват следи, но само от тази обувка, сякаш Стефан е стигнал до ръба на покрива на един крак. Това би било възможно, ако някой, който е нападнал и убил племеника ми, после да инсценира подобна следа и да захвърли отново обувката до тялото.

Впрочем полицията не взе отпечатъци от стълбите, водещи към покрива, а това можеше са отговори на много въпроси. Не бе доведено и следово куче, което да провери за следи от евентуален нападател.