Закъсали обявяват жилища в София под 400 евро /кв. м

https://www.24chasa.bg/Article/229084 Закъсали обявяват жилища в София под 400 евро /кв. м Закъсали обявяват жилища в София под 400 евро /кв. м www.24chasa.bg
Увеличават се обявите за продажба на офиси и магазини в строеж. Някои от тях са ипотекирани. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Апартаменти на цени, невиждани в София от години, започнаха да се появяват на пазара. Кризата принуждава собствениците на големи отстъпки, особено ако бързат да намерят купувач.

Това важи в пълна степен за клиентите на банките, взели жилище с ипотечен кредит, но изпаднали в затруднение да го погасяват.

По-голямата част от тях предпочитат сами да потърсят нов собственик, преди да се стигне до търг със съдия-изпълнител. Така офертите за ипотекирани имоти се увеличават.

Само в столицата към момента се продават над 100 ипотекирани имота, сочи справка в сайта за недвижими имоти IMOT.BG.

Оттам отчитат, че допреди година продавачите рядко са обявявали, още при публикуването на обявата, че имотът е купен с помощта на банков заем, но сега картината е доста по-различна.

Сред предложенията има такива на цени, по-ниски от пазарните.

Едно от най-евтините е в столицата за 2-стаен в Люлин 3.

Той е панелен на последен етаж и е обявен за 25 000 EUR. Това прави под 400 EUR за квадрат, което е ниска цена дори и за този район. Особено след като допреди 1-2 г. там цените независимо от типа имот гонеха 800-900 евро/кв. м.

За 75 000 EUR е обявен 2-стаен от 64 кв. м в Изток. Това прави по 1170 EUR за квадрат.

54 000 EUR пък се искат за жилище с подобна квадратура, но в Дианабад.

190 000 EUR иска собственикът на двустаен имот с площ от 115 кв.м в столичния квартал Гоце Делчев. Срещу тази сума купувачът получава напълно обзаведен с италиански мебели апартамент, както и надземен и подземен паркинг.

Предлагат се и жилища в етап на строеж. Подобен имот от 55 кв.м в Младост 4 се оферира на цена от 52 500 EUR.

Като цяло най-голямо предлагане има на дву- и тристайните имоти. Те са разположени в квартали, които през последните три-четири години бяха интензивно застроени.

Ипотекирани апартаменти могат да се купят още в Студентски град, Света Троица, Хиподрума, Борово, Бъкстон, Манастирски ливади и други.

Напоследък обаче се увеличава броят на обявите за офиси и магазини, купени чрез ипотечен кредит, и те вече са около половината от всички обяви.

Най-много на брой са офисните площи Предлагат се както в центъра на София, така и в райони като Лозенец и Горубляне.

Близо 135 000 EUR например иска собственикът на офис от 95 кв. м в Лозенец, или по 1420 EUR/кв. м.

Срещу 44 000 EUR пък се продава магазин в новопостроена сграда в Манастирски ливади. Той е с площ около 35 кв. м, което прави по 1200 EUR за квадрат.

Сред обявите за ипотекирани имоти могат да се видят и такива за заведения и промишлени помещения.

За 200 000 EUR например е обявена сграда за тихо производство с площ 500 кв. м. Тя се намира в Подуяне, но все още се строи.

Заведение в Красно село пък може да се купи срещу 65 000 EUR.

В по-големите градове на страната предлагането на ипотекирани имоти остава все още слабо. Единични са офертите в Бургас.

Повечето жилища са в центъра на града

За сметка на това във Варна няма ипотекирани имоти в центъра. Повечето са в квартали като Военна болница, Техникумите, Колхозен пазар, Левски и др. В Пловдив сеоферират основно 2-стайни жилища, намиращи се в кварталите Въстанически и съседния на центъра - Кършияка. Най-евтиният имот, който може да се купи, е 2-стаен апартамент от 60 кв.м във Въстанически е с цена 28 000 EUR.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

6 евро/кв. м годишно от имот и фирма се грижи за цялата сграда

Все повече българи са сред щастливците, които живеят в добре поддържани жилищни комплекси. И то без да полагат усилия за това, защото грижата има специализирана фирма. Плащат й, за да почиства общите

Тръгнаха сделките с имоти за инвестиция

Раздвижване на пазара на недвижими имоти отчитат брокерите в сектора със сделки за инвестиция. Това сочи анализът на "Адрес" за първото полугодие, когато се наблюдават с 15% повече покупки.

Пазете се от фалшиви брокери и обяви

Фалшиви обяви и брокери ментета са плъзнали на пазара на имоти, предупреждават изпатили. Така може да попаднете на оферта за несъществуващо жилище или на посредник, който се представя за служител на

България стана Испания на пазара на имоти

Още когато бяхме "нападнати" от английски купувачи на ваканционни имоти за първи път, започна сравнението на България с Испания. И двете страни се определяха като слънчеви, с добър климат и изгодни

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Оцветете градината в лилаво и оранжево

Оранжево и лилаво - това е актуалната цветова гама за градината и терасата тази година, казва ландшафтният архитект Татяна Бояджиева. В разсадниците се предлагат мушкато, сакъз, петуния.

Избирайте имот и според съседите

Изборът на имот е една от най-важните стъпки в живота на хората и най-вече на българите, които са дълбоко свързани с жилището си. За разлика от чужденците, които често живеят под наем

С 239% повече сделки в Панагюрище

Сериозно увеличение в броя на сделките с имоти в малки населени места у нас са регистрирани през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. С 239% са скочили продажбите в

Поне 120 лева за пролетно чистене на дома с фирма

Пролетта нахлува с бясна скорост. Това, освен мисли за разходки, кара домакините да се чудят кога и откъде да започнат почистването на дома. Ако сте доста заети или просто не искате за пореден път ...

До 40% отстъпка за имот в курорт

Отстъпки до 40% от първоначално обявените цени могат да договорят за ваканционни имоти тази година, показват данните от годишния анализ на инвестиционната компания GreenLife. В същото време около ...