Българин става новият идол на италианската висша мода

https://www.24chasa.bg/Article/2290851 www.24chasa.bg
Иван Донев постига всичко сам. СНИМКИ: МАКС МАРГЕРИ, АНДРЕА ДАМИАНО, ПИЕТРО ПИАЧЕНТИ, РОЗАРИЯ КАРКИА, АНДРЕА ПЕДЕ

Джани Версаче, син на шивачка от Реджо Калабрия, е на 25 г., когато отива в Милано, за да работи за местни модни къщи. На 32-годишна възраст създава първата си колекция дамска мода “Версаче”.

Джорджо Армани прекъсва учението си по медицина, когато е на 26 г., за да започне работа в миланската верига за мода “Ринашенте”. Дълги години работи и за други марки, преди на 41 г. да подпише първата си собствена колекция “Армани”.
Иван Донев е от град Раковски и е само на 26 г. За година след завършването на Международната академия за висша мода “Коефия” в Рим той е натрупал толкова успехи, признания и публикации в световни модни списания, колкото никой друг негов предшественик в историята на прочутата школа.

Българинът не прилича по нищо в модата си на двамата стилисти. Общото между него и тях е обаче изключителният талант, който блика от всяко негово творение. Достатъчно е човек да види моделите му, за да се увери, че става въпрос за диамант, който в момента се шлифова и предстои да блесне на световния подиум. А да пробиеш сам, с помощта единствено на фантазията и двете си ръце, в страна, люлка на модата, трябва да превъзхождаш останалите няколко пъти.

Че това е така, се видя и преди няколко дни на ревюто в Кастел Гандолфо, до Рим, където е папската резиденция. Там Донев получи поредното си признание - наградата за мода 2013 “Кастело”. На фона на българина останалите дизайнери изглеждаха почти като квартални шивачи.

Кой е Иван Донев?
Син на шивачка, която от дълги години шие за световни марки (“Работата на майка ми винаги ме е вдъхновявала, като гледам как от нищо се ражда нещо в нейните ръце”) и на строител (“Креативна личност с развинтена фантазия, способен е да създава неща и от отпадъчни продукти”), Иван от малък изпъква с усета си към красотата. Като особено важен за семейството си той определя българския фолклор. Негови мотиви озвучават и ревютата му. “Искам да покажа колко съм горд, че съм българин и че България е страна, която ражда таланти.” Самият Донев е завършил профил народно пеене в пловдивското СОУ “Св.св.Кирил и Методий”.

Преломът за него настъпва, когато преди 7 г. пристига в Италия с ясни идеи – да учи мода. Преди да потегли към подиума, научава италиански в Университета за чужденци в Перуджа. Първоначалният му проект – да стане организатор на ревюта, скоро прелива в друг. Така, вместо да представя модата на другите, Иван избира сам да я създава.
В римската академия влиза след жестока конкуренция - той е вторият български студент в нейната история. “Успях да покажа силното си желание да работя и да се развивам и затова получих много голяма помощ от страна на академията”, разказва Иван. Според него най-важното е да не отидеш готов.

“Колкото си по-малко подготвен, толкова по-добре. Академията изгражда стила, в който трябва да развиеш качествата си. Преди да вляза в нея, можех единствено да рисувам любителски.”

Преподаватели на Иван са дизайнери от големите модни къщи - “Булгари”, “Джими Чу”, а графика изучава при дизайнери на Warner Bross. Финалните проекти на Иван и колегите му се следят от дизайнери на “Валентино”, а стажът им преминава в модни къщи като “Фаусто Сарли”, “Гатинони” и “Ферагамо”.

“Освен че ни преподаваха изкуство, преподавателите ни учиха и как да работим вътре в модата – освен всичко тя е индустрия, която носи много пари.”
В началото идолите на Иван са все сред френските дизайнери – Кристиан Диор, Жан Пол Готие. След като се докосва до висшата италианска мода обаче се опива от красотата на дрехите на Валентино. Ярки следи у българина оставя и стажът му при Фаусто Сарли.

“Там виждаш какво значи перфекционизъм и изработена на ръка висша мода.”
Вдъхновението от големите стилисти служи за ориентир, докато си студент, смята Иван. “Днес продавам моето име и моя продукт и той е плод на моята креативност.”
Иван Донев няма собствено ателие и шивачи, а прави абсолютно всичко сам – от началната рисунка до окачената на закачалката готова дреха. Процесът по ушиването на един уникален модел може да продължи и над месец. Всичко това той е научил в академията.

“Много е важно още в началото да подбереш формите и немного на брой цветове, защото всеки допълнителен цвят означава допълнителни разходи в продукцията. Нашата работа върху дрехата 90% е ръчна изработка. Това е обяснението защо висшата мода е толкова скъпа.”
Дрехите, които създава Иван, са уникални и са предназначени за международни списания, за премиери на филми, за фестивали, за актриси и за личности, които наемат костюми.

“Ако някоя дама поиска да  ушия дреха, аз я създавам лично за нея. Тя може да пожелае нещо, което се приближава до колекцията ми, но няма да бъде еднакво с нея. От една страна, е трудно да открия на пазара същите материали, защото колекциите се променят всеки сезон. Второ, преди да започна да създавам дреха, правя интервю с клиентката. За мен е много важно за какво е предназначена дрехата, каква е професията на съответната личност, кои ще бъдат гостите, дали дрехата ще бъде подходяща за събитието, къде е то – в зала или на открито, дали става въпрос за червен килим, коктейл и т.н. Важно е да знам и какви са другите дрехи, с които се е обличала дамата, за да не бъда екстремен в избора си.”

Донев е получавал и доста съблазнителни предложения, свързани с дрехи за звезди като Бионсе, Лейди Гага, Риана. “Обмислял съм ги, но не съм приемал, защото за мен сега имат предимство други, странични идеи. Много по-важна е аудиторията на висшето общество и аристократите. Важно е да дам смисъл на дреха, която след това ще се покаже на хора, които плащат за нея и знаят какво получават. За мен е от значение как самият човек чувства дрехите върху тялото си. Хора, които са ги обличали, са оставали незабележими заради семплостта си, но в същото време са били елегантни.” Едно от най-големите предизвикателства за Иван Донев е Андрей Пейжик - най-известният андрогенен модел в света. “В деня, след като облече моя рокля, имаше 85 публикации в целия свят.”

Неотдавна Донев облече за кориците на италианско списание и бъдещата съпруга на певеца Ал Бано – Лоредана Лечизо. Сега пък облича Мис Кино Европа 2012 - словачката Линда Павлова, която също показа негови модели в авторитетни списания.
“Мисля, че когато някой иска да расте, не трябва да го прави чрез известни личности. За мое щастие, дрехите ми се обличат от дами от много висока класа и те ми правят отлична реклама.”

А как стига до тях? Мост към висшето общество се оказа и спечелената награда за луксозен продукт през март т.г. по време на Седмицата на дизайна в Милано. Това помага на Донев да бъде забелязан от платежоспособни клиенти. Веднага след това го канят и в Португалия на Карнавала на лукса, където сред чаши, изработени от диаманти, сред гардероби, направени от платина и злато, са и неговите дрехи.
Въпреки че Иван Донев прави мода Made in Italy, той никога не забравя произхода си. Смята, че българката е най-красивата жена в света. Има обаче и препоръки към нея.

“Имам голямо желание един ден да обличам български личности, за да може и в България да оценят работата ми. Нещо, което обаче винаги ме е смущавало и възмущавало, е липсата на идентичност сред българките. Когато излезем на улицата, виждаме, че всички жени са еднакви, но не защото не знаят как да се обличат, а защото масата казва – обличай се така. За мен е по-важно да те посъветвам как ти самата ще изглеждаш по-добре, а не как ще изглеждаш сред обществото. Много бих желал българката да разбере точно това, защото красотата  е неповторима. Нужна  е повече увереност, защото в България жената има достойнство и глас, за разлика от много други страни.”

Иван Донев не смята, че италианките са най-стилно облечените. “В Италия и Франция жените се обличат добре, защото има откъде да видят – това липсва в България. Там модата не пристига със същото темпо, с което се ражда тук, в Италия. Факт е, че някои марки изпращат не последните, а предишните си колекции в България и българският купувач вярва, че това е най-новото. В Италия и Франция се обличат добре, защото те са извор на модата. Тук дори от нормален магазин с малко пари можеш да се облечеш добре.”

Иван Донев вече е отказал два пъти предложения да стане дизайнер в големи модни къщи в Италия. “Всички жертви, които съм направил, са достатъчни, за да ме убедят да продължа упорито в израстването си. Имам още много да уча за професията си.”

Донев е маниак на тема изкуство и архитектура - оттам идва и вдъхновението му. “Тук, в Рим, само докато изминаваш разстоянието от вкъщи до работата, е като да живееш в истински музей, за който не се налага дори да плащаш билет.” Той се чувства късметлия, че пътува по цял свят, за да представя дрехите си. “Това е средство за постигането на обширен поглед. Това, което създавам, е не толкова италианска, а интернационална мода. Искам модата ми да се възприема добре както в арабските, така и в европейските страни. Голямата ми цел са арабските емирства, където скоро ми предстои да представя дрехите си. За мен е важно част от дрехите ми да бъдат не само тенденциите и стилът, а и религиозната, етническата и националната култура.”

Донев е убеден, че модата е идентичност, а не етикет, който трябва да се спазва. “Преди да започнеш да създаваш мода, трябва да бъдеш много голям шивач. От много ръце излизат разкошни рисунки, но те остават закачени на стените.”

Като сън помни и първата си булчинска рокля. “Спомням си как, като стана готова, от време на време се изправях през нощта и докосвах манекена с нея до леглото ми. В един момент дори го бях прегърнал. Моята първа булчинска рокля има един-единствен шев на машина, дълъг 2 м, всичко останало е ръчна изработка.”

ПРИЗНАНИЯТА

За една година след завършването на Академията за висша мода в Рим българинът Иван Донев е натрупал няколко награди и многобройни публикации в световни списания. Успешното му представяне в Португалия на Карнавала за лукс, двете първи награди от конкурса за млади стилисти в Дженцано, награда на Салона за италианска мода, награда за висша мода в Истанбул, където ревюто му закрива световноизвестният модел Андрей Пейжик, награда за луксозен продукт в Милано, награда за световна мода по време на дните на висшата мода в Рим през юли 2013 са другите признания за младия българин. Предстоят му участия в Санкт Петербург, Шанхай, Токио, Дубай.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.