Еднакви числа в два тиража на тотото през 3 дни!

https://www.24chasa.bg/Article/229436 www.24chasa.bg
Това са снимки от сайта на Българския спортен тотализатор. На горната са печелившите числа от 73-и тираж, а на долната - от 72-и. С червено са оградени еднаквите числа в трето теглене на "6 от 42".

Печелившите числа в трето теглене на играта "6 от 42" на Тото 2 са едни и същи в два поредни тиража - 72-и и 73-и, забеляза бдителният читател на "24 часа" Цветан Борисов.

В рамките на едва 5 дни изтеглените 4, 15, 23, 24, 35, 42 на 6 септември се повтарят и миналия четвъртък - 10 септември. Дали е невероятна случайност, или нещо друго?!

Чиста случайност е, дори числата са изтеглени в различен ред, твърди зам.-шефката на Българския спортен тотализатор Мария Янева. Според нея и дума не може да става за манипулиране на тегленето. То се извършва и предава на живо по Българската национална телевизия. Присъства и комисия, в която има представител на Държавната комисия по хазарта.

Еднакви числа в два тиража на тотото през 3 дни!

Така или иначе мнозина обаче са били подготвени за тази случайност. Уцелилите шестица във втория - 73-и тираж, когато се падат отново еднаквите числа, са цели 18, докато само 5 дни по-рано никой не е играл с точно тези числа. Затова и вместо обичайните високи печалби от над 100 хил. лв. в трето теглене на "6 от 42" при улучени 6 числа сега сумата е по 10 164,70 лв. Именно в тази игра джакпотът пада най-трудно - преди време се задържа близо година.

Еднакви числа в два тиража на тотото през 3 дни!

Вероятно много хора използват изтеглените в последния тираж числа, за да играят с тях в следващия, смята Янкова. Това обаче не е много логично, защото вероятността да се паднат едни и същи числа 2 поредни пъти е много малка.

Топките трябва да тежат около 2,45 грама. Допустимото отклонение е 0,15 г. 
СНИМКИ: 24 ЧАСА
Топките трябва да тежат около 2,45 грама. Допустимото отклонение е 0,15 г. СНИМКИ: 24 ЧАСА

Парадоксално е, че три от печелившите числа - 4, 35 и 42 дори се падат три пъти поред в трето теглене на "6 от 42". Те са изтеглени и в последния 74-и тираж.

Министър Свилен Нейков представи новите шефове в тотото. Дамян Дамянов (вдясно) е изпълнителен директор, а Иво Тонев (вляво) е председател на управителния съвет.
СНИМКА: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА
Министър Свилен Нейков представи новите шефове в тотото. Дамян Дамянов (вдясно) е изпълнителен директор, а Иво Тонев (вляво) е председател на управителния съвет. СНИМКА: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

Иначе статистиката показва, че "златните числа" не са сред най-често падалите се в досегашните тиражи на Тото 2. Например 4 е изтеглено досега 579 пъти в "6 от 42", докато шампион е 7 със 630 пъти. Останалите печеливши числа също са се падали сравнително по-рядко (Виж таблицата на 3-а стр. - бел. ред.)

Еднакви числа в два тиража на тотото през 3 дни!

Шансът в продължение на една определена седмица, т.е. при два последователни тиража, да се повторят едни и същи числа в играта "6 от 42" е около 1 на 4,2 млн., изчисли математикът Михаил Константинов. Шансът да се уцели шестица при играта "6 от 49" с един фиш дори е по-малък - около 1 на 14 млн.

"Едно събитие, колкото и малко вероятно да е то, все пак може да се случи", коментира Константинов.

Ако едни и същи топки попадат често в улея на сферата, е възможно те да се разминават по тегло с другите, обясниха обаче експерти. По принцип топките трябва да тежат около 2,45 грама.

Допустимото отклонение е плюс-минус 0,15 грама.

По изискване на Държавната комисия по хазарта периодично комплектът топки трябва да се подменя.

Преди години избухна скандал около закупена нова сфера, на която топките имат електронни чипове.

Целта беше такаведнага да се изписва на екрана изтегленото число, а не водещият на предаването да го съобщава, гледайки номера.

Тогава обаче възникнаха съмнения, че чрез електронните чипове ще може с компютър да се манипулира коя топка да влезе в улея.

Невероятната случайност с еднаквите числа съвпадна и с рокада в ръководството на спортния тотализатор. Досегашният шеф Иван Иванов е сменен с треньора по кану-каяк Дамян Дамянов. (Виж карето вдясно - бел. ред.)Вчера той посети централата на тотото, за да се представи на служителите. Специално за да може Дамянов да заеме поста, беше променен устройственият правилник на БСТ.

Отпадна изискването шефът да има висше икономическо, юридическо или техническо образование. Бившият национален треньор по кану-каяк е завършил Националната спортна академия. Той беше и член на управителния съвет на тотото по времето на кабинета "Сакскобургготски", когато БСТ се оглавяваше от Ирена Кръстева.

В момента върви и ревизия на дейността на тотото. Тя беше наредена от новия спортен министър Свилен Нейков. Поводът са притеснително намалелите приходи от началото на годината. До средата на 2009 г. постъпленията на тотото са едва 51 млн. срещу 62 млн. за същия период на миналата година.

110 млн. лв. пък са приходите на тотото за 2008 г. От тях половината, както е по закон, са раздадени като печалби.

21 на сто, или 23,1 млн. лева пък са отишли за подпомагане на спорта, а 19%, или 20,9 млн. за издръжка на тотализатора 10 на сто, или 11 млн. лв. са за данък. Те се връщат в спорта през следващата година като държавна издръжка на Министерството на младежта и спорта.

Последният голям джакпот на тотото беше през януари 2008 г., когато се натрупаха 3,8 млн. лв. Те оцеляха 5 тиража. По-късно през юни сумата също надхвърли милион. През тази година обаче досега джакпотът не е стигал седемцифрена сума.

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

 

12 млн. за модернизация дава правителството

Между 8 и 12 милиона лева ще получи тотото за модернизация, съобщи новият изпълнителен директор Дамян Дамянов. “Нужно е това спешно да бъде направено, защото ние само мечтаем, а хората не влизат в пунктовете. Компютрите са стари, а обработката е тромава”, обясни той.

Вчера новият борд на тотализатора бе представен от спортния министър Свилен Нейков. Шеф на управителния съвет става изпълнителният директор на “Локо” (Сф) Иво Тонев, който е и начело на спортната комисия в общината. Членове са Владислав Георгиев, заместник-министър на финансите, Живко Вангелов, 2-кратен световен шампион по борба, и адвокат Константин Симеонов.

“Спазихме традицията борбата да има представител”, пошегува се министър Нейков. В управата на тотото последователно бяха Александър Томов и Георги Мърков.

“Това е животът, стават и чудеса”, коментира уникалния случай с еднаквите тегления новият изпълнителен директор Дамян Дамянов. Според него всичко това показва, че не могат да стават измами в тотото и тегленето на тиражите. “Преди това пък нямаше с години шестици. Видяхте какво стана в Италия”, допълни най-легендарният ни треньор по кану и каяк.

Според него от доста време се говори за модернизацията на тотото, но нищо не се прави.

4 милиона лева отгоре оставя в наследство предишното ръководство на тотализатора, похвали се вече бившият шеф на управителния съвет Георги Мърков.

“Преодоляхме дупка от 2 млн. лв. и успяхме да натрупаме резерв”, обясни легендарният ни борец. Според него премиерът Бойко Борисов е бил подведен, за да говори, че тотото било на загуба.

Приходите на тотото спаднаха през последните години и заради развитието на играта “Еврошанс”. След като падна ограничението тя да бъде в отделен пункт, продуктът се предлага във всеки на “Еврофутбол”. Така се правят по десетки тегления на ден за най-запалените.

“Имаме идеи за нови игри, но още не е ясно дали ще ги осъществим”, коментира Дамян Дамянов. “Задачата ни е да имаме повече приходи, защото от тях зависи развитието на целия български спорт”, допълни още той. Дамянов е бивш член на управата на тотото от времето на Ирена Кръстева.

ГЕОРГИ БАНОВ

 

29 тотомилионери за 52 г.

В 52-годишната история на Българския спортен тотализатор са събрани над 4 млрд. лева постъпления, показва статистиката. Раздадени са 2 млрд. лева печалби.

Двата най-големи джакпота са билисъответно 5 млн. и над 5,5 млн. лева през 2004 г.

В цялата си история тотото е направило 29 човека милионери, раздало е над 500 леки коли, джипове, много апартаменти, екскурзии и предметни награди.

Първата шестица е улучeна през 1959 г. Късметлиите са двама, а печалбата – 65 000 лева.

От 13 септември 2009 г. пък започнаха тегленията на трите специални тиража в подкрепа на детско-юношеския спорт в страната. Те ще се провеждат всяка неделя до 27 септември 2009 г. включително.

Всеки може да се включи в най-популярната цифрова игра у нас – 6/49, срещу комбинация на стойност 1 лев. С допълнителните пари от цената ще се подпомогнат младите спортни надежди на България. Вторият тото шанс пък ще донесе на трима от участниците нов джип - Chevrolet Captiva.

Традицията да се организират специални тиражи за набиране на допълнителни средства за детския спорт у нас е от септември 2006 г. Тогава тотото проведе три тиража за подпомагане на спортната база в училищата. (24часа)