А нотариална заверка за кръшкане?

https://www.24chasa.bg/Article/2295590 www.24chasa.bg

ЖЕЛЯЗНА истина е, че колкото едно управленско решение е по-тъпо, толкова по-бързо влиза в сила. Така и сега се научавам, че идеята на КАТ - София - за да караш чужд автомобил, трябва да имаш нотариално заверено свидетелство, вече е залегнала в поправките на закона.

А тя буквално взриви и медиите, и социалните мрежи. Ама наистина как може да тръгнеш срещу невинните граждани - водачи на МПС, както бездушно ги определя законът!
Но ще започна малко по-отдалече. По време на т. нар. Велика отечествена война на СССР (1941-1945) всесилният и всемогъщ Сталин е признал, че има само една пасмина, с която не може да се справи - шофьорите. Имало е "щрафбати" (батальони от криминални типове, дето разминирали с телата си). Имало е и "загранотряди", които разстрелвали всеки, който дръзне да отстъпи пред немска атака.

Но никой, даже и самият генералисимус не е дръзвал да посегне на шофьорите. Защото е знаел, че те са "като ято" и могат да го отнесат на крилете си като куцо пиле домат. Ако се пренесем у нас, това не го разбра тройната коалиция от 2005-2009 г. С безумната идея за смяна на регистрационните табели тя настрои поне милион души срещу себе си.
Спомняте ли си онези грандиозни опашки от по 3-4 дни пред КАТ във февруарските студове? И защо? Ами много просто. За да си смениш табелата, трябваше да покажеш документ за платена "Гражданска отговорност" (ГО). Ама няма нито едно държавно застрахователно дружество - всички са частни.

И какво излиза? Че държавното МВР, на което ние плащаме заплатите от данъците си, работеше тогава в частен интерес. Защото идваха избори де, та и частните застрахователи трябваше да се отблагодарят на МВР (пардон, на партията) с някакви финанси. Откъде? Ами пак от нас... Защото пак ние тогава плащахме по 60-70 лв. за табела плюс още 180-200 лв. за ГО. Умножено по 1 милион шофьори, това си беше една добра сума.

Но тройната коалиция загуби изборите. Тези 1 милион шофьори избиратели не й простиха унижението, на което бяха подложени. Лично аз тогава се съпротивлявах почти година срещу това безумие. И най-вече срещу лъжата, че "така искали от Брюксел". Да, бе. В Испания например още си карат с табелите от франкисткото време, пък "Брюксел не иска" смяната им.

Резултатът от "съпротивата" ми беше 2:1 за КАТ. Държаха ме 40 мин на улицата като крупен нарушител в един леденостуден Ивановден заедно с 2-годишния ми внук. След което ми наложиха глоба, защото "съм пишел срещу тях" в "24 часа"...

Ответния гол вкарах, като пък не гласувах за тях. Както май и много други колеги. Сега е на път да се повтори същото. Бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев се надсмя във фейсбук над налудничавата идея за "нотариално заверено право" да караш несобствената си кола. И освен че се надсмя, тутакси събра хиляди поддръжници на насмешката си.

Хубаво, през 2006 г. изтръскаха брашнения чувал на българина за сметка на частните застрахователи. Сега КАТ иска да го доизтръска за сметка на нотариусите (държавни такива няма). Пък те после да си се отчетат на "когото трябва".

Ама пак за чия сметка, питам аз? И май отговорът е ясен - поредното стригане на овцете (нас де, българите) чрез държавата за келепира на частниците и на управляващите...
Да припомним и безумицата с т.нар. холандски проверки. Сутрин в най-големите задръствания, когато хората са изнервени, че закъсняват за работа, вместо да им помогнат, катаджиите спират по 10 коли накуп. Защото това било "нареждането на шефа".

По логиката на "нотариалната" поправка нищо чудно следващата стъпка да е, ако някой пич кръшне с чужда жена, първо да й покаже нотариално заверено пълномощно от собствената си. И обратното...

Шегата обаче настрана. Но проста хипотеза - ами ако двама с доктор участваме в пътен инцидент с ранен, аз се качвам на колата му на път за болницата, докато той се грижи на задната седалка за ранения, трябва ли преди това да търча до нотариуса? Защото иначе - глоба!

Започнах със Сталин и ще завърша с един стар съветски виц. След като непрестанно измисляла все нови и нови гонения срещу гражданството, в един прекрасен ден властта обявила, че е решила да го обеси. А от множеството плахо се надигнала ръка с въпроса: "Въженцата ние ли да си носим, или ще ни раздадат от профсъюза?"

От профсъюза нямали. Та гражданството си ги донесло. И обесило на тях болшевизма...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какъв firewall*, за да защити държавата данните на хората

    Някой изнесе голямо количество лична информация за милиони българи, целейки да дискредитира държавата. И е критично важно в следващите дни тази държава да покаже, че може да защити своите граждани. При днешното светкавично развитие на технологиите няма система със 100% гаранции срещу кибератака. Тогава?
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в