Америка наля 100 000 лв. за езиков център в Английската

https://www.24chasa.bg/Article/229882 www.24chasa.bg
Новият езиков център в Английската гимназия в Пловдив. СНИМКА: Атанас Кънев

Американци инвестираха 100 000 лева в Английската гимназия в Пловдив, където вчера бе открит нов езиков център. Парите идват от фондация “Америка за България” и с тях е изцяло обновен целият трети етаж на ЕГ “Пловдив”.

Там ще се съсредоточи цялото обучение по английски език. Кабинетите са оборудвани с нови чинове, бели дъски, климатици. Лаптопи и мултимедия дават възможност да се ползват най-модерните методи по чуждоезиково обучение.

Американците обаче не са се намесили в учебните програми, тъй като по тяхна преценка тукашните отговарят на всички изисквания за постигане на най-високо ниво на владеене на чуждия език.

Фондацията е основана само преди половин година и ще помага приоритетно в образованието. Набира средствата от дарения. Средствата ще се дават само на сериозни организации, увери президентът Франк Бауер, който вчера преряза лентата на американския учебен център. Английската гимназия под тепетата е първото българско училище, което е кандидатствало за финансомата помощ и е одобрено.

Франк Бауер обяви, че ще се финансират и проекти в други области: история и връзката й с туризма, култура, замеделие и околна среда, глухи хора в неравностойно положение, гражданско общество.

Междувременно стана ясно, че ЕГ “Пловдив” е преподписала договора си с Британския съвет да бъде изпитен център за сертификатите на Кеймбридж.