Бременността задълбочава изкривяването на гръбнака

https://www.24chasa.bg/Article/2302194 www.24chasa.bg

ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА

Cколиозата обикновено се свързва с детската възраст, когато се изявява и се обръща по-голямо внимание, но от нея са засегнати и много възрастни. Представлява изкривяване на гръбнака встрани, погледнато фронтално (от древногръцки - накланяне встрани). Години наред се полагат безуспешни усилия да се открие причината за това заболяване. Допуска се генетична предразположеност.

И при децата, и при възрастните сколиозата се диагностицира първо чрез рентгенови снимки. Друго изследване, което се използва, е ядрено-магнитният резонанс. С него може да се установи къде има притискане на гръбначния мозък или на коренчетата на нервите, да се оценят дегенеративните изменения на дисковете между прешлените, които не се виждат на рентгена.


В леките случаи проблемът може да остане неоткрит, тъй като не е толкова изявен. Най-много да се забележи, че едното рамо на пациента е малко по-високо от другото или че има промяна в позицията на талията, обяснява д-р Васил Яблански, началник отделение "Ортопедия и травматология" в болница "Токуда". За съжаление, с възрастта изкривяването прогресира. Възможно е това да се случи въпреки редовното носене на корсет и плуването - препоръчван спорт, когато става дума за юноши и деца.

При сериозни изкривявания се налага операция, защото тогава може да настъпи драстично влошаване на състоянието на пациента. Особено при деца в период на растеж. Ако тези стойности на изкривяването се достигнат в по-зряла възраст, невинаги се мисли за операция. При изкривявания над 60 градуса това може да затруднява работата на сърцето и белия дроб. Когато е 100 градуса, изкривяването предизвиква деформация на телесните кухини, гръдната клетка се деформира тотално, единият бял дроб може да не работи, а за сърцето не остава място в гръдния кош и то функционира при голямо напрежение заради натиска.

Сколиозата при възрастните се среща под няколко форми - идиопатична (първична), вторична и дегенеративна. Идиопатичната е с неясен произход, обикновено води началото си от детска възраст. Възможно е да не е открита навреме и да не е лекувана. Състоянието прогресира по-бързо в детска възраст, докато при възрастните процесът се забавя. Например една 30-градусова сколиоза от детска възраст може да прогресира с времето с до 2 градуса на година. И за 15-20 години може да се увеличи с 10-15 градуса, което е доста, предупреждава хирургът.

Другите видове сколиоза са свързани с дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, които настъпват поради възрастови изменения. Най-често това са промени в дисковите пространства между отделните прешлени, които започват да губят височината си от едната страна на гръбначния стълб и да водят до изкривяване. Това е най-популярният вариант на сколиоза при възрастни хора, който се проявява след 60-годишна възраст.

Вторичните сколиози при възрастните може да се дължат на травма, свързана със счупване на някой прешлен, също и на т. нар. остеопорозни фрактури. Остеопорозата засяга и мъжете, но жените са по-застрашени. Вторични сколиози в напреднала възраст се явяват и като следствие на вече извършена операция на гръбначния стълб. При туморни формации също са възможни вторични сколиози. Тогава на първо място е отстраняването на причината и на второ - стабилизацията на гръбначния стълб. При пациенти с метастази в телата на гръбначните прешлени се прилага кифопластика или вертебропластика, защото с тези методи ефективно се стабилизира гръбначният стълб и така на пациентите им се осигурява качество на живот. При кифопластиката се вкарва специален костен цимент в тялото на прешлена, за да се заздрави. Прави се под рентгенов контрол.

Установено е, че костният цимент има токсично въздействие върху раковите клетки
и може да забави процеса в зоната. Кифопластиката се прилага и при остеопорозна фрактура. Само с едно боцване с малко по-дебела игла се достига до тялото на прешлена, което се напълва с изкуственото костно вещество, изключително здраво. То предотвратява сплескването на прешлена и го стабилизира.

Лечението при възрастни е съвсем различно от това при децата. И докато при децата има деформация и рядко болка, при възрастните основните симптоми са болка и неврологична симптоматика - изтръпване, скованост на краката. Затова на първо място целта ни е да се справим с кризата - болката и неврологичната симптоматика, категоричен е хирургът. "При болка, скованост, изтръпване първо се назначава терапия с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, лекарства, които отпускат мускулатурата около гръбначния стълб или които подхранват нервните коренчета и им дават възможност да се възстановят. Ако при нас дойде пациент с остра болка, появила се преди два дни например, правим снимка, виждаме дегенеративни изменения, дори сколиоза. Тогава първо опитваме с лекарства. Ако оплакванията стихнат, с това приключваме. Ако тези кризи се случват веднъж в годината и преминават след 10 дни курс с лекарства, това е един приемлив начин за справяне с проблема, който се предпочита и от повечето пациенти."

Според научни изследвания и процедури като акупунктура също са ефикасни при болка.- Обяснението е, че при пробождането с иглите се нарушават макар и в малка степен калъфите, които обвиват мускулите около гръбначния стълб, и това освобождава напрежението там.

Следващата стъпка при подобни случаи е рехабилитацията, която е изключително важна. Има много публикации в световната научна литература, че е възможно да се постигнат съпоставими резултати с рехабилитация и с хирургично лечение. Специалисти по рехабилитация предлагат подходящи комплекси от упражнения, предназначени за пациенти със сколиоза. Известно е, че най-подходящият спорт за тях е плуване поне по 1 час 2-3 пъти седмично. Добре е да се избягва носенето на тежко Хранителен режим се налага само при наличие и на остеопороза. Масажите също имат много добър ефект. Не бива да се пренебрегва и санаториалното лечение. У нас има места, като например Павел баня, с целебни минерални води, където облекчение търсят хора не само от страната, но и от чужбина, обяснява д-р Яблански.

Прилагат се и други модели за лечение при възрастните. Ако има вече някаква нестабилност на гръбначния стълб, свързана с фрактури от остеопороза например, тогава може да се препоръча носене на сегментен корсет, който се различава от този за децата. Той прилича по-скоро на колан и не позволява на гръбначния стълб да се отклонява в различни посоки. Това го стабилизира, докато фрактурата зарасне. Започва се веднага и лечение на първичната причина - остеопорозата. Прилага се и локална апликация на обезболяващи или противовъзпалителни средства в епидуралното пространство или в ставичките между различните прешлени, или в зоната на коренчетата на нервите. Извършва се от специалисти по лечение на болката, каквито има вече и у нас.

Обикновено те са лекари, чиято първа специалност е анестезиология.
За жените с изкривяване на гръбнака е важно преди бременност и раждане да направят контролни прегледи, съветва д-р Яблански. При пациентки с лека форма на сколиоза от детска възраст при бременността и раждането сколиозата може да прогресира по две причини. Едната е увеличаване на наднорменото тегло - затова на бременните се препоръчва да не качват прекалено много килограми. Втората са хормоналните промени, които естествено правят връзките между костите по-хлабави и разтегливи, за да облекчат процеса на раждане.

Най-тежката форма на лечение на сколиозата е операцията. При възрастните се прави обездвижване на този сегмент от гръбначния стълб, който е застрашен или пострадал,
трайно се фиксира с метални импланти Едновременно с това се извършва декомпресия или освобождаване на пространство около коренчетата на нервите и гръбначния мозък, за да няма притискане и да се облекчи симтоматиката. Възстановяването след операцията обикновено продължава около 3 месеца, но това е индивидуално и зависи от всеки конкретен случай.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,