Вечната младост на Райна Кабаиванска и София Лорен

https://www.24chasa.bg/Article/231553 www.24chasa.bg
Райна Кабаиванска.

И двете са на 75 години. Не го крият. И двете изглеждат поне с 30 години по-млади. Но, уви, никога не са се познавали, макар да са минавали по червените пътеки на световни фестивали и да са били примадони на най-големите сцени.

Каква е магията, която прави връстничките - звездата от филмовия екран София Лорен, родена на 20 септември 1934 г., и примата на оперната сцена Райна Кабаиванска, родена на 15 декември 1934 г. да са все така чаровни, витални и сексапилни чаровници. Дори на възраст, за която безпощадните журналисти употребяват изрази като "бабата", "старицата" и дори "дъртата"?

Пластични операции, специални диети, вълшебни мазила, тайни индивидуални програми от супертреньори, отлични гримьори... Може би има от всичко по малко.

Като начало и двете световноизвестни дами отричат намесата на пластичната хирургия, без да я заклеймяват или отхвърлят като начин човек, който е на екрана или на сцената, който има звезден статут, да остане в очите на почитателите си съвършен.

София Лорен.

"Защо ме сравнявате със София Лорен - възкликна Райна Кабаиванска. - Аз нямам пластични операции!”

Райна Кабаиванска. Нейна ученичка - италианката Вероника Симеони, стана първата носителка на приза "Лучано Павароти" и вече направи дебют в Миланската скала.

Гениалната актриса, която помним с хита "Чочарка", обаче отрича по нейната визия да е играл скалпел. "Пластична хирургия ли? Ако някой има проблеми, защо да не прибегне до нея. Мисля, че и аз бих го направила, но за момента мога да изчакам до 100-годишна възраст", казва София преди три години, когато позира полугола за календар на "Пирели".

(кропни само нея) Осем години София Лорен, разрушителката на брака, и режисьорът Карло Понти, многоженецът, водят добродетелен, но таен съпружески живот. Адвокатите безпомощно повдигат рамене. Докато начин да помогне на влюбените не открила... Джулиана Фиастри - официалната жена на Карло. Стават френски поданици и се развеждат.

“Много жени се страхуват от времето. Ако страдат от тези комплекси, то по-добре да се заключат вкъщи и да сложат край на кариерата си. Аз се харесвам такава, каквато съм, харесвам живота. Чувствам се свободна жена, пълна съм с ентусиазъм и с огромна енергия", уверена е София. Въпреки че тя отхвърля категорично каквато и да е хирургическа намеса по тялото си, в интервю през 2002 г. за италианското списание "Ла Република деле доне" гуруто на естетическата хирургия Иво Питангуй твърди, че "носът на София Лорен е едно от най-успешните му творения".

"Не се шпионирам в огледалото", твърди Кабаиванска. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Много пъти обаче актрисата отрича да е прибягвала до ринопластика, казвайки, че, напротив, още от началото на кариерата си се е противопоставяла твърдо на онези, които са я съветвали да си "пипне" носа.

София Лорен се снима за календара на "Пирели" преди 2 години. СНИМКА: АРХИВ

Носителката на "Оскар" през 1962 г. за ролята си в "Чочарка" София е като експлозия от красота и сексапил за повечето актьори, работили с нея. Снималият с нея Марлон Брандо казва навремето “Гледаш я отблизо и не вярваш. След това пак я гледаш и пак не можеш да повярваш". Ефектът женственост и сексапил, който упражнява и днес София, се обяснява от мнозина с вродената й елегантност, която се допълва и от супербижутата, носени от звездата. Те са нейна слабост, но и инвестиция.

Кухнята е другата страст на София Лорен. "Рецепти и спомени", която публикува през 1999 г., е на практика нещо като кулинарна биография, в която редува рецепти за семпли и евтини ястия (пица с кестенов сос или пък агнешко "Бела Наполи") с такива за изискана кухня. „В бедните години, когато бях дете, научих от баба си, че най-добрата подправка е гладът. Всичко е вкусно, когато стомахът ти е празен", разказва София, която определя готвенето като “любовен акт”.

Днес звездата София продължава да поддържа формата си, готвейки по рецептите на баба си Луиза и на майка си Ромилда.

"Твърде висока, твърде слаба и с твърде голяма уста" - с тези аргументи през 1950 година журито на "Мис Италия" къса 16-годишната претендентка за титлата София Шиколоне, станала известна по-късно като София Лорен. Членовете на журито я питат дали би искала в бъдеще да се занимава с театър, дали умее да пее или танцува, но тя отвръща уверено и гордо "Или кино, или нищо".

Всички, виждали София Лорен отблизо, твърдят, че нито снимките, нито телевизионните кадри са достатъчно щедри и справедливи с нея, тъй като на живо е много по-хубава и изглежда поне с 20 години по-млада. Мистерия обаче продължава да бъде въпросът откъде и как София Лорен черпи вечната си свежест и красота, които след 75 години би трябвало да са най-малкото посърнали. Загадка за ценителите на естетиката са както естествено опънатата и добре тонизирана кожа на лицето, така и повдигнатият и стегнат като на момиче бюст, тънката като на оса талия (според запознати става въпрос за обиколка 61 см).

Официално самата актриса никога не е признавала да е прибягвала до услугите на пластичната хирургия. „Всичко е резултат от маски и вани със зехтин и от голямата ми любов към живота и към спагетите", е обяснението на София. Прекрасната си физическа форма пък звездата обяснява с дългите ежедневни разходки. Според експерти, ако в случая все пак е имало някаква хирургическа намеса, то тя е наистина връх в майсторството, тъй като видимо не се забелязват никакви следи от скалпел.

На въпроса дали спазва някаква специална диета София Лорен неведнъж е отговаряла, че не спазва никаква диета. "Аз съм от Неапол, а ние, неаполитанците, не пазим диети. Тайната е може би в семейното ми ДНК, особено в това на майка ми, прекрасна и до последния си ден", отговаря София. Щедрото генетично наследство, оставило отпечатък и върху сестра й Мария, обаче не убеждава скептично настроените почитатели на женската красота, че става въпрос само за помощ "със зехтин и спагети".

С добрите си гени обяснява великолепната си форма ипримадоната Райна Кабаиванска. Тя, която от 50 години живее в Италия, в момента е у нас, за да води поредния си майсторски клас в Нов български университет. Пристигайки на летище София, направи впечатление на всички, че е все така елегантна, стройна и изискана, както я помним от години. Да не забравяме, че е била първа приятелка с Блага Димитрова. Единственото изключение от стила й бяха... маратонките в бяло и бледозелено, издържани в цветовете на костюма й от сако и панталон.

"На сцената винаги съм била с елегантни обувки с високи токове. Уви, възрастта не прощава. Надявам тези грозилища, които са и със специални ортопедични подложки, срещу смъкване на свода на стъпалото, защото така ми е най-удобно, мога да ходя без болки. Жалко, имах хубави крачка. Минало - заминало", признава певицата, която както обичайно е абсолютно откровена за себе си.

"О, май София е по-голяма от мен,- реагира Райна Кабаиванска. - А и май е правила много операции. Абсолютно никога не ме е интересувал моят външен вид, макар да си давам сметка колко е важно това за сцената и за кариерата. Но просто съм ощастливена от природата. Никога не съм спазвала диета. Заковала съм 61-62 кг при моя ръст - о, чакайте да видя в паспорта колко е - 1,67. Напротив - винаги съм си хапвала нещо сладко и задължително шоколад - той ме прави щастлива. За мен миналото не съществува - то е зад гърба ми. Никога не съм била вманиачена певица - да бъда аз, аз, аз, защо на мен не ми дадоха тази роля, защо на друга - тези въпроси не са ме измъчвали, не съм се вманиачавала. Затова съм живяла без ревност и омраза - това най-много вреди. Това и лошотията. Търсила съм равновесие в живота. Винаги съм живяла проектирана в бъдещето, но вече не за такива дълги срокове, както в разцвета на кариерата си, когато знаех програмата си за години напред. Сега живея ден за ден, но винаги за утрешния ден.

Но аз не съм пример за подражание, защото всичко се дължи на щитовидната ми жлеза. Ям всичко, ям много, но организмът ми го изгаря бързо. Обаче плащам за това хормонално безумие с безсъние - спя лошо. Нищо, в замяна чета хубави книги до среднощ."

София Лорен не крие, че поддържа фигурата си с продължително ходене. Но Кабаиванска има друг начин да изглежда в прекрасна форма:

"Може да звучи малко смешно. В Модена - града, в който живея в Италия, имаме малка група жени, приятелки - една е на 78 години, друга на 76... Долу-горе сме на една и съща възраст. А нашият професоре (италианците наричат така всеки учител - бел.ред.) е на 82 години! Събираме се два пъти седмично за гимнастика - нищо особено, общо раздвижване. Нормална гимнастика, когато имам време. Моля - няма рейки, няма такива рафинирани неща, нищо специално. Голяма смешка!

Не отдавам внимание на възрастта и работя, работя, работя. Да си призная честно, с годините ми изневерява паметта, но краката - не. Всеки ден от Нов български университет ми дават програма - къде какво е, в колко часа да съм там, аз не я чета и накрая не я спазвам. С музиката не е същото. Това е друга част от паметта. Тя си знае нотите.

Спомням си как снимахме филмите "Тоска" и "Веселата вдовица". Режисьорът беше Мауро Болонини. Бяха наели специален гримьор, който ми сложи онези специални ластици, които изглаждат бръчките около очите и ликвидират месата, които падат под брадичката. Нишките са невидими за камерата, защото се крият под перуката. Бях прекрасна, в разкошен костюм с бродерии, с гердан от няколко реда перли, с воалетка... И когато взех първия висок тон от арията си, тези ластици казаха "прас" и се свърши с красотата ми... Е, човек трябва да приема всичко от смешната страна. Но в крайна сметка филмите станаха добри.

Винаги съм се гримирала сама, но за филмите е нужно за лицето да се погрижи специалист. Понасяла съм дори нещо като чорап, който се слага около лицето и го стяга, за да изглежда младо.

Моят съпруг е аптекар. Той ми препоръчваше кремове и лосиони. Нищо специално. Никакви световни марки. Разбира се, спазвам правилата - тоник, почистващ лосион, крем...

Разбира се, очите, когато блестят, когато излъчват енергия и ентусиазъм, крият годините, но пък ръцете винаги ги издават. Наскоро гледах Мадона с младото й гадже. Изглеждаше чудесно, но си беше сложила едни черни ръкавички. Защото знае, че ръцете издават възрастта.

Иначе не спазвам диетата на София Лорен - хапвам всичко. Паста? Разбира се. От 50 години живея в Италия. Но и много риба - предпочитам я пред месото. Не крия пристрастията си съм нещо сладко и към плодове. Не си отказвам и чаша червено вино. Защо не!

Все пак аз съм винаги пред очите на хората. Това е въпрос на вътрешна дисциплина. Не си позволявам да не съм изрядна, да изляза без грим. Той не е тежък - крем, пудра, червило, очна линия. Но грим - всяка сутрин!

Косата си поддържам с боя с руси рефлекси. Голяма роля игрее подходящото бижу, шалчето, всичко да е съчетано. Фен съм на "Армани", защото предлага спортноелегантни облекла. За тоалетите признавам, че съпругът ми ме съветва, и го прави от години доста сполучливо. Ние сме стара двойка, знаем всичко един за друг.

Да си призна, много дължа и на младите хора, които са около мен и ме зареждат с енергия, и преди всичко на музиката. Това е моята котва за спасение. И в най-трагичните моменти в моя живот, каквито преживява всеки, се задължавах да отида до пианото, да седна и да посвиря. Това е единственото лекарство. Свирех нещо от Моцарт, от Бетовен... Знаете, че аз лично акомпанирам на моите ученици."

Каква според Райна Кабаиванска е тайната на нейния фантастичен външен вид и невероятна енергия?

Работа, работа и цел. Винаги да имаш цел в живота. Да мислиш за утрешния ден. И да не се вземаш много насериозно!

"Никога не се шпионирам в огледалото. Гримирам едното око. После - другото. Но не се гледам като цяло. Преди няколко дни се видях внезапно в една витрина. Загледах се. Уплаших се. Казах си:. О, май имам бръчки около устата, на челото... После се примирих - ами това съм си аз. Такава, каквато съм. На 75 години. И точка."

МИЛА ВАЧЕВА, ВИОЛИНА ХРИСТОВА

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),