Заради мини “Марица-изток” местят шесто село в Тракия

https://www.24chasa.bg/region/article/2318659 www.24chasa.bg
Ромите товарят и прибират всичко ценно от разрушените къщи, до което се доберат - дървен материал, желязо, тухли. СНИМКА: Ваньо Стоилов

До 2018 г. на мястото на днешното радневско с. Бели бряг трябва да копаят въглища роторни багери, а селото да бъде заличено от картата на България. Заради
настъплението на мини “Марица-изток” по същия начин досега са изчезнали 5 други села в сърцето на Тракия - Търговище, Овчарци, Голяма и Малка Детелина и Гледачево.

По-нататък в годините до 2050-2060 г. същата съдба очаква и Трояново, Любеново и Рисиманово. България има опит по изселване на селища, но за първи път това трябва да стане в условията на пазарна икономика. През годините на плановата икономика държавата е имала решаващата дума за детайлите по изселването.

“Тогава всичко е ставало с решения на МС, сега няма подобен документ”, казва Желязко Желязков, председател на инициативния комитет на хората от Бели бряг, които се борят изселването им да стане при по-приемливи условия.

Желязков показва подписаното от тогавашния премиер Гриша Филипов решение на МС от 17 март 1982 г. за изселването на Гледачево и Овчарци, което трябвало да завърши до 31 декември 1987 г. То ограничава хората да се преместят само в чертите на тогавашните Раднево и Гълъбово, след като имотите им бъдат отчуждени и заплатени.

За тези, които приемат ограничението, имало привилегии. На новите си места те строяли върху терени с отстъпено право на строеж. Освободени били от такси по строителството и данък сгради за 5 г. ДСК била задължена да отпусне на желаещите заем без първоначални вноски от 12 хил. лв. за 30 г. Които желаели да развалят сами къщите си, можели да си вземат строителните материали за втора употреба.

Който искал да си построи нова къща със собствени сили, наричали го по стопански начин, получавал с предимство дефицитни за времето си материали - 1200 керемиди, 20 000 тухли, 6 т цимент, 2 т арматурно желязо. На АПК-Раднево, било препоръчано да приема за работници изселниците.

Мнозинството от хората в Гледачево предпочели да се преместят в Раднево, където днес има т.нар. гледачевски квартал. Детелински квартал с около 45 къщи е издигнат навремето в с. Богомилово. Разбира се, главната улица в него и днес носи името “Детелина”.

Мнозина от по-възрастните не преживели преместванията, поболели се от неизвестното.
“Най-тежко беше, когато трябваше да преместим гробищата - все едно погребахме близките си втори път”, казват местните. Мъртвите си тръгнаха от Гледачево 20 г. след живите, видя на място кореспондентът на “24 часа” през юни 2008 г.

На багера му бе трудно да разбие паметниците върху гробовете. После кофата подхваща слегналата пръст над покойниците и никой не знае кога ще се появят техните останки - дали след 2 м, дали след 2,5 м под земята. Работник слиза долу, за да събере всичко в зелен чувал за препогребение на ново място, после дълго мие ръцете си с дезинфектанти. А багерът се мести на следващия гроб.

С гробищата започна изселването и на Бели бряг - през 2010 г. забраниха погребенията там и ги пренасочиха на 6-7 км оттук в Раднево. “Това не е много коректно, защото не се знае накъде ще се изселят близките на тези хора. За разлика от преди, сега никой не ти казва къде може и къде не може да се заселиш.

Но не са и предвидени средства за транспорт на багажа например. Сега оценяват имота ти, плащат и чао. Никой няма ангажименти към изселваните”, допълни Желязко Желязков.

През есента на 2006 г. делегация на мини “Марица-изток” проучи германския опит в Рейнския басейн, където са преместени, за да освободят терен за минните работи, 13 селища с население над 30 000 души, 2 големи магистрали и много второстепенни пътища.

Участници в делегацията разказваха, че в Германия не говорят за заличаване на селищата от картата, а само за преместването им, и то по възможност най-близо до старото им място.

Целият процес траел 15 г., като през първите 5 с хората, които ще се местят принудително, работели психолози. В началото дори не плащали обезщетения на собствениците, а изграждали почти 1:1 старото селище на новото място. После започнали да дават обезщетения, но общината имала грижата да отреди новите парцели за застрояване и да изгради инфраструктурата.

А когато започвали хората да се изселват, никой не пипал къщите им, докато и последният човек не напуснел обреченото село. За да не се травмират хората, дори прозорците на изоставените къщи били със спуснати пердета, все едно още в тях живеят стопаните им.

Само един ангажимент не поемала фирмата, която експлоатира находището от въглища - да осигури работа на изселваните.Тъкмо това обаче поискаха най-много жителите на Бели бряг и Трояново от мини “Марица-изток” в анкетата, която през 2009 г. бе направена сред тях под ръководството на социолога Юрий Асланов.

Това пожелаха дори и пенсионерите - за деца и внуци. Местните поискаха още равностойни нови жилища в близост до селото и достойни обезщетения за имотите си. Това беше, преди да удари кризата.

Сега вероятно тази анкета отлежава в нечии архиви заедно с протоколите от общите събрания, които преди време ръководството на мините провеждаше в Трояново и Бели бряг, за да обсъждат публично предстоящото изселване. От 2 г. не е имало събрания.
За разлика от нароченото за заличаване Трояново, Бели бряг не е голямо село - има
стотина къщи и по-малко от 150 жители.

По официална информация от мините до момента дружеството е закупило 58 празни дворни места и 24 урегулирани поземлени имота с постройки, разрушени са 18 къщи. Оценява ги независим оценител. По неофициална информация най-скъпо досега е платен имот с двуетажна къща, 4 дка двор и стопански постройки - 40 хил. лв.
“С толкова пари никъде не можеш да купиш сносно ново жилище или да си построиш”, категоричен е Желязков.

Мините позволяват в отчуждените и платени имоти собствениците им да останат гратис още 6 месеца, след това трябва да плащат наем на фирмата. Нейна е и грижата да разруши отчуждените къщи и да превози отпадъците на специални сметища.
Кметът на Раднево Юлиян Илчев издаде заповед да се събарят продадените къщи и акцията вече завърши.

Багери най-напред събориха къщите, а след това минна техника започна да извозва отпадъците. Докато това стане, орляци роми от съседните селища нападнаха Бели бряг, за да прибират годни материали и железа от разрушените къщи.

ТОНЧО ИВАНОВ
ТОНЧО ИВАНОВ

Преди години да се прибират материали от отчуждените къщи било незаконно, хора от района са лежали в затвора за подобни провинения. Желязков смята, че цялото заличаване на селото в момента е незаконно, тъй като нямало издадено нарочно постановление на МС за това, както е процедирано преди години при изселването на другите села.